Lovitura de baros!

Postat la: 23.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Lovitura de baros!

Imediat după discursul său prea lung și plictisitor, Vladimir Putin a făcut o mișcare cu uriașe implicații în plan geopolitic. A dat o lovitură de adevărat maestru. O lovitură de baros. Aplicată cu precizie într-un ac cu gămălie. Face o mutare cu un teritoriu cvasi-insignifiant, Transnistria, pentru a pune în poziție de gardă întreaga Europă de Est. Și în consecință NATO.

Imediat după ce și-a încheiat discursul, pe care eu l-am catalogat drept un mieunat, Vladimir Putin s-a întors în biroul său de la Kremlin și a semnat un decret. Prin care anulează un alt decret, tot al său, din 2012. Ambele decrete se referă la Transnistria. În 2012, în schimbul statutului de neutraliate pe care autoritățile de la Chișinău se angajaseră să-l adopte, Vladimir Putin, în numele Federației Ruse, a semnat un decret prin care admitea că Transnistria aparține Republicii Moldova și că urmează să aibă un statut autonom, până când, în urma unor negocieri, se putea ajunge la un alt aranjament. Până în 1994, cei câteva mii de militari ruși dizlocați în Transnistria în urma scurtului război cu Repulica Moldova urmau să fie retrași. Nu au mai fost restrași. Iar acum, prin acest nou decret, Moscova își retrage toate celelalte garanții asumate față de Republica Moldova. De ce a făcut Putin această mișcare și care sunt consecințele?

Este de presupus, dacă luăm în calcul opiniile transmise în ultima vreme de mai marii de la Kremlin la adresa Maiei Sandu, că la vârful Federației Ruse s-a ajuns la concluzia că, printr-o apropiere excesiv de mare față de Uniunea Europeană în special, față de NATO în general și față de Statele Unite în particular, Republica Moldova a renunțat de facto la statutul de neutralitate pe care și l-a asumat. Și că, din acest motiv, nici Moscova nu mai este obligată să-și respecte angajamentele. Este posibil însă și perfect plauzibil ca substratul să fie altul. Nu acela de a-i da una peste ceafă unui partener socotit neloial. Nu trebuie exclus sub nicio formă scenariul prin care, procedând astfel, Vladimir Putin declanșează o serie de procese și evenimente care, într-un timp relativ scurt, ar putea aduce forțe însemnate ale armatei ruse în Transnistria, chiar la granița cu Republica Moldova și respectiv cu Uniunea Europeană și NATO, în ideea în care Chișinăul devine pe zi ce trece un cvasi-membru al celor două organizații. Și, atenție, în acest fel forțele militare ale Federației Rusie se plasează la doar câțiva kilometri de Odesa. Și astfel, pe neașteptate, Odesa își pierde poziția inexpugnabilă și poate deveni extrem de vulnerabilă. Ca de altfel și gurile Dunării, unde Ucraina sapă de zor pe Bâstroe, punând în mare pericol întregul ecosistem, se pare cu acordul jegos al autorităților de la București. Dacă așa stau lucrurile, atunci Putin a executat o mișcare de mare maestru.

Poate că sunt necesare câteva detalii. Înainte de a-i stimula pe separatiștii ruși pentru a proclama aparent de capul lor entitatea din Transnistria, pe care au denumit-o Republica Moldovenească Nistreană, autoritățile de la Moscova au luat în calcul, așa cum au făcut și în cazul altor conflicte înghețate pe care le-au creat în jurul Federației Ruse, faptul că regiunea poate fi utlizată oricând drept un cap de pod politic și militar. Politic a fost până acum. Militar, doar parțial, pentru că cele câteva mii de soldați ruși au rămas inactivi, ei constituind doar o amenințare tacită la adresa Chișinăului. În viitor însă, acest cap de pod poate fi folosit cu mult succes. Pun mâna în foc că vom asista foarte repede la decizia autorităților de la Tiraspol de a activa referendumul din 2006, prin care o majoritate solidă a votat pentru independența unei provincii care până în prezent nu a fost recunoscută decât de câteva entități marionetă, Abhazia, Nagorno-Karabah și Osetia de Sud. Nici ele recunoscute de statele lumii. Tiraspolul este practic acum la un pas nu numai de a-și proclama independența, care va fi imediat recunoscută la Moscova, ci de a solicita, pe modelul celor trei teritorii ocupate în Ucraina de Federația Rusă, statutul de republici ale Federației. Cu alte cuvinte, Transnistria va deveni teritoriu al Rusiei. O parte din bestematul pact Ribbentrop-Molotov, care a sfârtecat România, va fi astfel din nou activată.

Cum-necum, se pare că Joe Biden, prin serviciile americane de informații, a aflat din timp de mișcarea preconizată de Vladimir Putin. Așa se și explică curtoazia cu totul și cu totul surprinzătoare cu care a tratat-o în ultima vreme pe Maia Sandu. Și susținerea pe care i-a garantat-o. Și tot acesta poate fi substratul întâlnirii care are loc astăzi la București între Maia Sandu și președintele Klaus Iohannis. Cumva, ni se aruncă în brațe acest cartof fierbinte.

Iată cum Vladimir Putin, mișcând pe tabla de șah un simplu pion, a reușit să pună în pericol și deci în gardă Statele Unite, NATO, Uniunea Europeană, nemaivorbind despre România și în primul rând Ucraina, care se trezește la Odesa cu spatele descoperit.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...