Lista muzeelor care vor fi deschise la ediția aniversară Noaptea Muzeelor. Evenimentul este umbrit de greve și proteste
Postat la: 18.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Organizatorii au anunţat că sâmbătă, la evenimentul Noaptea Muzeelor, vor fi deschise 253 de obiective în toată ţara, cu cele mai multe în Bucureşti - 55, la Iaşi - 34, Târgu Mureş - 22 şi în Cluj-Napoca - 18.
Unele dintre cele mai importante muzee din ţară şi din Bucureşti nu vor participa. Cauza: inechităţile salariale din domeniu. În Bucureşti, protestul sindicaliştilor din muzee va avea loc în faţa Ministerului Culturii şi în Piaţa Victoriei.
Toate muzeele din România funcţionează, ca în fiecare weekend din an, în conformitate cu programul normal de lucru stabilit prin Regulamentul Intern, a anunţat Federaţia CulturMedia.
Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor respectă decizia unei mari şi reprezentative părţi a muzeelor din România de a nu participa în acest an, „urmare a acestei situaţii nefireşti", la ediţia jubiliară a Nopţii Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România".
Sâmbătă, de Ziua Internaţională a Muzeelor, protestul anunţat de sindicalişti se va desfăşura între orele 16.00 şi 19.00 în faţa Ministerului Culturii şi de la ora 19.45 în Piaţa Victoriei, alveola centrală. Angajaţii din muzee cer creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal pentru orice poziţie profesională, echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural.
În Bucureşti, MMB, MNIR, MNAR, MNAC şi Muzeul "Antipa" nu vor fi deschise sâmbătă noaptea
Muzeul Municipiului Bucureşti a anunţat încă de la sfârşitul lui aprilie că nu va participa la eveniment, solidarându-se cu revendicările legitime ale sectorului muzeal cu privire la creşterea salariilor angajaţilor din domeniu.
Muzeul Naţional de Artă al României nu va participa la Noaptea Muzeelor, după anunţul membrilor Sindicatului Muzeului Naţional de Artă al României de a nu efectua ore suplimentare în afara programului obişnuit de lucru.
Muzeul Naţional de Artă Contemporană
Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa" va avea un program normal de vizitare sâmbătă, fiind deschis între orele 10.00 - 20.00, ultima intrare fiind la ora 19.00.
Muzeul Naţional de Istorie a României a anunţat că "din motive obiective" nu va organiza Noaptea Muzeelor.
În ţară
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, Muzeul de Artă Populară şi Muzeul de Artă din Constanţa nu vor fi participa la Noaptea muzeelor, întrucât membrii de sindicat din aceaste instituţii vor participa la protestul de la Bucureşti.
Muzeul Naţional de Artă Timişoara nu va participa la ediţia din acest an a evenimentului, solidarizându-se cu sidicaliştii CulturMedia, instituţia fiind deschisă conform programului obişnuit.
„Ediţia 20 trebuia să fie un motiv de sărbătoare şi de celebrare a muzeelor. Din nefericire, foarte multe muzee din toată ţara nu vor participa la eveniment în semn de protest faţă de întârzierile în promulgarea ordonanţei care să reglementeze creşterea cu 20% a angajaţilor din sectorul muzeal. Dintre oraşele ale căror muzee nu participă la Noaptea Muzeelor 2024 se numără: Baia-Mare, Satu-Mare, Bistriţa, Suceava, Botoşani, Piatra-Neamţ, Vaslui, Tulcea, Slatina, Târgovişte, Rm. Vâlcea, Brăila, Buzău, Hunedoara", au anunţat organizatorii.
"Ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor va fi una aparte şi asta nu pentru că marcăm 20 de ani de existenţă, motiv de sărbătoare în condiţii normale, ci pentru că va aduce cu sine probabil cel mai mare protest al muzeelor din '89 încoace. Din acest motiv veţi observa că multe muzee din ţară nu apar pe programul Nopţii Muzeelor 2024, reprezentanţii acestora putând fi găsiţi şi susţinuţi în Piaţa Victoriei", a scris pe Facebook Dragoş Neamu, manager al evenimentului.
Cine participă în premieră
La prima participare în acest an se află: Filarmonica Banatul din Timişoara, Institutul de Istorie a Religiilor din Bucureşti, Penitenciarul din Târgu Mureş sau Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia.
Din programul entităţilor culturale participante în Capitală
Muzeul Naţional al Ţăranului Român
Mai multe expoziţii de artă populară şi contemporană vor putea fi vizitate în intervalul orar 18.00 - 21.30: „Alexandru Tzigara-Samurcaş - Întemeietorul Muzeului Naţional", „Culorile dezgheţului. Satul basarabean în pictura anilor 1960", „Revendicând pământul", „Sezonierii", despre viaţa zilnică a sezonierilor români în ţări ale Europei de Vest, „Forme şi culori".
Program de vizitare: de la ora 10.00 până la ora 1.00.
Muzeul Naţional al Literaturii Române
Program de evenimente care vor avea loc atât la sediul din Piaţa Amzei al instituţiei (strada Nicolae Creţuescu nr. 8), cât şi toate casele memoriale: Casa Memorială „Tudor Arghezi - Mărţişor", Casa Memorială „Anton Pann", Casa Memorială „Liviu şi Fanny Rebreanu", Casa Memorială „Ion Minulescu şi Claudia Millian" şi Casa Memorială „George şi Agatha Bacovia".
Program de vizitare: de la ora 18.00
Primăria deschisă
Tururi ghidate ale Primăriei Capitalei, expoziţii, muzică live şi proiecţii de film vor avea loc atât în incinta palatului, cât şi în curtea interioară a actualului sediu din bulevardul Regina Elisabeta, nr 47. Bucureştenii şi turiştii sunt aşteptaţi, între orele 18:00 - 24:00, la „Primăria deschisă", desfăşurată în cadrul ediţiei aniversare „Noaptea Muzeelor" #20, pentru a afla poveşti despre oraşul trecut şi prezent. Vizitatorii vor vedea o selecţie restrânsă de lucrări semnate de artistul Salvador Dalí, în cadrul microexpoziţiei „Universul lui Salvador Dalí".
În premieră, la sediul Primariei Capitalei, se va vedea instalaţia de artă contemporană „Patrimoniul lui Ivan Patzaichin", macheta muzeului şi filmul documentar despre proiectul participativ Dâmboviţa Delivery al cărui rezultat a constat în realizarea unei sculpturi dedicate marelui sportiv.
Program de vizitare: între orele 18.00 - 24.00.
MINA - Museum of Immersive Art
O expoziţie inedită a celor mai importante capodopere ale picturii universale va putea fi admirată la MINA - Museum of Immersive Art şi MINA Pop Up, atât la Bucureşti, cât şi la Cluj.
Accesul se va face pe bază de bilete ce pot fi achiziţionate la preţ redus cu 50%. Acestea pot fi achiziţionate online sau de la faţa locului, în limita locurilor disponibile.
Program de vizitare: între orele 20.00 şi 01.00.
ARCUB - Hanul Gabroveni
Trei expoziţii distincte ce îmbină arta, sustenabilitatea şi arhitectura într-un mod inspiraţional: „Art & Coffee for a Sustainable Future" by Premium Edu - Sala Studio, „Revitalizarea unui spaţiu cu personalitate - Cinema MARCONI" - spaţiul Info Hub, şi „Universul lui Salvador Dalí" - spaţiile Hanului Gabroveni de la demisol, parter şi etajul I, pot fi vizitate sâmbătă.
Program de vizitare: între orele 18.00 - 02.00
Teatrul Nottara
Tururi ghidate în expoziţia „Origini / Repere - o călătorie în istoria Teatrului Nottara", în culisele teatrului şi concert Kadjavsi
Program de vizitare: între 20.00 - 2.00
Ateneul Român
Tur ghidat şi un recital susţinut de Trio Mozaic.
Program de vizitare: între orele 22.00 şi 1.00.
Muzeul Forbalului
Obiecte de colecţie unice în Europa Centrală şi de Est, de la tricouri şi obiecte personale ale lui Hagi, Popescu, Maradona sau Ronaldo.
Program de vizitare: de la ora 15.00
Noaptea Atelierelor la UNARTE
Programul Noaptea Atelierelor include: tururi ghidate ale atelierelor, unde publicul va observa studenţii la lucru, demonstraţii live de pictură, sculptură, şi multe alte forme de artă, expoziţii speciale cu lucrări ale studenţilor, care vor ilustra diversitatea şi bogăţia talentului din cadrul UNARTE, dialoguri deschise cu artiştii.
Program de vizitare: între orele 18.00 - 2.00
Program comun cu Republica Moldova
Şi în ediţia din acest an sunt înscrise, într-un program comun, muzee din Republica Moldova. Continuăm linia de colaborare pentru a ne promova împreună şi pentru a ne prezenta în faţa publicului prin evenimente, expoziţii şi proiecte despre care veţi afla de pe acest website. Geografia programului se extinde până în Chişinău şi în diverse raioane ale Republicii Moldova.
Linie specială STB în Bucureşti
De Noaptea Muzeelor va fi disponibilă o linie specială de autobuze, care va face legătura cu principalele obiective deschise în noaptea de sâmbătă spre duminică. Linia specială „Noaptea Muzeelor" va funcţiona între orele 18.00 şi 1.00, pe traseul Piaţa Presei - Piaţa Unirii (şi retur).
Noaptea Europeană a Muzeelor, sărbătorită anual în 18 mai, este o acţiune iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor.
-
Panama renunță la Drumul chinezesc al Mătăsii după vizita lui Rubio
Președintele Panama, Jose Raul Mulino, a declarat, după discuții cu secretarul de stat american Marco Rubio , că guvernu ...
-
Călin Georgescu a fost dat pe mâna procurorilor. Dosarul cheltuielilor din campanie a ajuns la Parchetul General
La începutul anului 2025, ANAF a început verificările legate de campania electorală a fostului candidat la prezidențiale ...
-
De ce a intrat Nordis în insolvență. Suma creanțelor depășește 720 de milioane de lei
Nordis Management SRL se confruntă cu un blocaj financiar, întrucât nu a reușit să asigure nivelul de lichiditate necesa ...
-
Românii plătesc cele mai mari taxe pe salarii, deși au printre cele mai mici venituri din UE. Un cunoscut economist arată de ce este vina Guvernului
Profesorul universitar Cristian Păun explică de ce românii au printre cele mai mari taxe pe salarii, în contextul în car ...
-
Călin Georgescu lansează acuzații cu iz penal - Predoiu cu SRI, Vlase cu afaceri ilegale, MRU cu Black Cube, Hellvig cu resursele SRI în campanie
Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale, lansează amenințări în direct la adresa unor lideri po ...
-
Un anticomunist arestat de Ceaușescu a cerut la CNSAS dosarul lui Călin Georgescu de dinainte de 1989
Arestat de multe ori în regimul Ceaușescu, ultima oară chiar după evenimentele de la Timișoara, luptătorul anticomunist ...
-
Provocarea de pe TikTok care dă fiori medicilor. Avertisment: Produce leziuni ireversibile
PMai multe cantoane din vestul Elveţiei avertizează cu privire la periculoasa "Provocare Paracetamol" care face ravagii ...
-
Numărul persoanelor cu demență va crește dramatic: cercetătorii au descoperit însă un remediu banal
În zilele noastre, populaţia din întreaga lume trăieşte mai mult, iar acest lucru va face ca numărul persoanelor cu deme ...
-
Profeția lui Elon Musk, din urmă cu un an, s-a adeverit recent: Va fi nevoie de un accident aviatic grav
Elon Musk spunea în urmă cu aproximativ un an că ar fi nevoie de un accident aviatic grav pentru ca guvernul să pună cap ...
-
Unde misterioase, detectate la 165.000 km distanță de Pământ. Explicațiile astronomilor
Semnale electromagnetice cunoscute sub numele de „unde chorus" au fost detectate la o distanță de 165.000 de kilometri d ...
-
Alerta internationala: O bucată uriașă de gheață, cât Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume
Pentru prima dată, o bucată imensă, aproape la fel de mare ca Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume, a ...
-
Administrația Biden a trimis prezervative în valoare de 50 milioane de dolari în Fâșia Gaza
Președintele Donald Trump a acuzat administrația Joe Biden că trimite prezervative în valoare de 50 de milioane de dolar ...
-
Șefii FBI au primit ordin să se pensioneze, să demisioneze sau vor fi concediați până luni (CNN). FBI a refuzat să comenteze informațiile
Cel puțin șase șefi ai FBI au primit ordin să se pensioneze, să demisioneze sau să fie concediați până luni, potrivit un ...
-
Cum Să-ți Mobilezi Bucătăria Cât Mai Prietenos Cu Bugetul
Amenajarea bucătăriei este o provocare care combină creativitatea și planificarea atentă, mai ales când vrei să respecți ...
-
Birourile Congresului american, avertizate să nu utilizeze aplicaţia chineză de inteligenţă artificială DeepSeek
Birourile Congresului SUA au fost avertizate să nu utilizeze aplicaţia chineză de inteligenţă artificială DeepSeek, a re ...
-
O piramidă necunoscută intrigă cercetătorii
O structură submersă în formă de piramidă a fost identificată în apropierea Insulelor Azore din Oceanul Atlantic, generâ ...
-
Concurență acerbă în lumea AI - A apărut modelul care surclasează DeepSeek-V3
Compania chineză de tehnologie Alibaba a lansat miercuri o nouă versiune a modelului său de inteligenţă artificială (AI) ...
-
Afacerile care se prăbușesc după intrarea României în spațiul Schengen. "Unii intenționează să își vândă imobilele și să se mute"
Intrarea României în spațiul Schengen nu este privită cu bucurie de toată lumea. La Nădlac, localnicii sunt disperați, d ...
-
Mii de cetățeni români vor fi expulzați din SUA: Trump vrea să trimită migranții la Guantanamo
Un document publicat de presa din SUA arată faptul că, începând cu 24 noiembrie 2024, există 1.445.549 de persoane care ...
-
Călin Georgescu a făcut plângere la CPI, împotriva lui Iohannis și a CCR: Anularea alegerilor sare în aer
Verdictul Comisiei de la Veneția privind anulare alegerilor din România a fost unul clar: CCR și autoritățile din Români ...
-
Celebrul economist american Nouriel Roubini îl atacă pe Trump: Toate ne vor lovi drastic, vești triste pentru oameni
În ciuda creșterii scurte a piețelor la știrile confirmate despre o a doua președinție a lui Donald Trump, analiștii nu ...
-
Bilanț tragic al accidentului aviatic de la Washington -Se pare că toti cei aflați aflați la bordul aeronavelor au murit. 18 cadavre au fost recuperate din râu
Un avion de pasageri al companiei American Airlines care transporta 60 de pasageri și patru membri ai echipajului care a ...
-
O nouă speranță pentru inimile bolnave: descoperirea medicală care ar putea schimba vieți
Progresele în tratamentul insuficienței cardiace avansate se remarcă prin dezvoltarea unui plasture biologic care ar put ...
-
Zuckerberg a acceptat să-i bage 25 de milioane de dolari lui Donald Trump în buzunar
Meta a acceptat să plătească despăgubiri de 25 de milioane de dolari lui Donald Trump pentru a pune capăt proceselor int ...
-
Descoperire surprinzătoare a cercetătorilor Harvard: Ucigașul tăcut din organism care lovește fatal în floarea vieții
Un nou studiu efectuat de către o echipă de cercetători de la Harvard Medical School, MIT și Spitalul McLean din Massach ...
-
Un fost cercetător în domeniul siguranței AI trage un semnal de alarmă - Ritmul de dezvoltare este terifiant
Un fost cercetător în domeniul siguranței de la OpenAI se declară „destul de terifiat" de ritmul de dezvoltare al inteli ...
-
Servicii ultrasecrete: China a făcut jocuri pentru a răsturna Guvernul Spaniei
O operaţiune chineză pe reţelele de socializare care urmăreşte să stârnească furia politică în Occident a cerut răsturna ...
-
Fetiță de 8 ani moartă în chinuri după ce părinții i-au refuzat insulina convinși că rugăciunile sunt suficiente: "O vindecă Dumnezeu!"
Paisprezece membri ai unui cult religios din Australia au fost găsiți vinovați pentru moartea lui Elizabeth Struhs, o fe ...
-
Transformă-ți rutina de îngrijire cu aparate de tuns și aparate de ras electrice de calitate
Aparatele de tuns și aparatele de ras electrice sunt esențiale pentru rutina zilnică de îngrijire personală. Aceste disp ...