Lege! Toate drumurile, supravegheate video. Amenzile vor fi aplicate automat!
Postat la: 01.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
Toate drumurile nationale din Romania vor fi supravegheate cu ajutorul unui sistem national de camere video si amenzile vor fi aplicate automat. Soferii vor primi sanctiunile prin Posta sau e-mail.
Proiectul de lege privind supravegherea video a drumurilor nationale si celor de mare viteza din Romania a fost introdus pentru dezbatere la Senat. In document este precizat ca dispozitivul de detectie - este acel aparat care monitorizeaza traficul rutier pe drumurile publice si inregistreaza o abatere cu toate datele aferente acesteia si o trimite spre prelucrare unui sistem de procesare abateri, montat fix prin natura lui si mobil prin destinatie care determina si inregistreaza/fotografiaza patrunderea pe culoare rosie a semaforului/trecerea la calea ferata/viteza/viteza medie de deplasare a unui autovehicul/distanta in mers dintre doua autovehicule/portul centurii de siguranta.
Actul prevede ca sistemul video de monitorizare a traficului rutier si constatare automata a abaterilor rutiere pe drumurile publice - este sistemul format din dispozitivele de detectie (aparatele radar fixe, camerele video pentru monitorizarea traficului, dispozitivele de detectie privind distanta in mers dintre doua autovehicule si dispozitivele de masurare a vitezei medii pe sectoarele de drum), sistemul de transmitere a datelor si sistemul de prelucrarea si management al informatiilor stocate.
Conform propunerii, dispozitivele cu ajutorul carora toate drumurile din Romania vor fi supravegheate video sa fie detinute si administrate de administratorul drumului sau Inspectoratul General al Politiei Romane, aceste entitati fiind responsabile de achizitionarea si gestionarea dispozitivelor de detectie.
Instalarea acestora se face de catre Administratorul drumurilor, exclusiv cu avizul Inspectoratului judetean de politie/ Directia generala de politie a municipiului Bucuresti cu respectarea standardelor tehnice privind tipul de date, impuse de Inspectoratul General al Politiei Romane. Standardele tehnice a dispozitivelor de detectie, masurare a vitezei medii si monitorizare a traficului se stabilesc prin normele de aplicare.
Proiectul stabileste ca "dispozitivele de detectie se amplaseaza cu prioritate pe drumurile cu o rata ridicata a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc". Chiar si fara alte analize de risc suplimentare facute din fonduri publice, stim ca cel mai periculos drum national este E85 (DN2), unde anual isi pierd viata in accidente sute de romani.
Acelasi document mai precizeaza ca prezenta dispozitivului de supraveghere video si sanctionare a soferilor va fi anuntat prin indicatoare la o distanta de maximum 50 m in localitati, intre 100 m si 250 m in afara localitatilor, respectiv intre 500 m si 1.000 m pe autostrazi si drumuri expres.
Proiectul mai stabileste ca dispozitivele vor trebui verificate metrologic inainte de instalre si vor trebui omologate, asadar BRML va avea un rol important in aceasta masura.
Procesul-verbal de constatare a contraventiei intocmit de agentul constatator va cuprinde in mod obligatoriu:
- data si locul unde este incheiat;
- numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator;
- datele de identificare ale dispozitivului de detectie care a filmat/fotografiat, locul de pozitionare a dispozitivului de detectie, omologarea si verificarea metrologica a acestuia;
- datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal al contravenientului;
- descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor care pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
- indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;
- posibilitatea achitarii in termen de 15 zile la jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate;
termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
Fotografia efectuata trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele: data si ora la care a fost efectuata masurarea; valoarea vitezei masurate; imaginea autovehiculului din care sa poata fi pus in evidenta numarul de inmatriculare al acestuia.
Fotografia contraventiei va fi transmisa contravenientului ca anexa la procesul-verbal de constatare a contraventiei. Seria de evidenta unica a procesului-verbal de contraventie va contine un set de caractere numerice a carui structura se stabileste prin normele de aplicare a prezentei legi.
Procesul-verbal de constatare a contraventiei trebuie comunicat contravenientului in termen de 90 de zile calendaristice. Comunicarea procesului-verbal de constatare a contraventiei se face prin posta electronica, ce se va constitui in adresa de comunicare subsidiara a institutiilor statului cu cetatenii, sau prin posta, cu aviz de primire.
Pentru contraventiile savarsite de catre cetatenii straini sau cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, procesul-verbal de constatare a contraventiei este transmis pe adresa posesorului autovehiculului. La iesirea din tara organele politiei de frontiera de la punctele de control pentru trecerea frontierei de stat a Romaniei, o data cu controlul documentelor verifica in bazele de date daca exista procese-verbale de constatare a contraventiei. in cazul existentei de procese-verbale de constatare a contraventiei, acestea sunt inmanate pe loc posesorului autovehiculului pentru informare.
Asa cum intuiam si noi anterior, supravegherea video a drumurilor nationale si a celor de mare viteza va deveni realitate doar atunci cand vor exista si norme. Prin urmare, proiectul de lege va trebui adoptat si publicat in Monitorul Oficial, dupa care Ministerul Transporturilor si cel al Internelor vor trebui sa emita Normele de aplicare prin Ordin comun.
Proiectul de lege a fost inregistrat pentru dezbatere la Senat, asadar Camera Deputatilor va fi for decizional. Procedura de dezbatere si adoptare in regim de urgenta nu a fost ceruta. Urmarim evolutia documentului si revenim cu actualizari.
USR-Plus a anuntat ca sustine un proiect de lege prin care toate drumurile nationale din Romania si altele care fac multe victime anual vor fi supravegheate cu ajutorul unui sistem de camere video. Conform initiatorului, inainte de a se ajunge in Parlament cu aceasta propunere au fost consultati specialisti din cadrul MAI si MT. Mai mult, au fost chiar organizate discutii si cu cetatenii.
"Romania este tara cu cele mai multe accidente grave pe cap de locuitor din UE. De doua ori mai multi romani isi pierd viata in accidente rutiere, fata de media europeana. Suntem, de asemenea, singura tara care nu are un sistem video de monitorizare a traficului rutier.
Deputatul USR PLUS Cristian Paul Ichim a depus un proiect de lege care urmareste instalarea unul astfel de sistem si pe drumurile publice din Romania", anunta formatiunea politica.
Partidul mai precizeaza pe o retea de socializare ca si alte tari din Europa au astfel de sisteme instalate si in Franta "numarul persoanelor decedate a scazut, intr-un an, de la 13.000 la 1.000".
Camere video pe toate drumurile importante din tara
Sistemul de camere video propus de USR-Plus in urma discutiilor cu institutiile specifice, populatia interesata si specialisti ar urma sa detecteze soferii care:
- circula cu viteza peste limita legala;
- nu respecta prevederile privind trecerea la nivel cu calea ferata;
- nu respecta culoarea semaforului;
- nu acorda prioritate pietonilor;
- nu au ITP valabil;
- nu poarta centura de siguranta;
- nu folosesc luminile de intalnire;
- depasesc masa maxima admisa.
Pe scurt, sistemul video de monitorizare constata automat abaterile soferilor si colecteaza informatiile acestora. Soferii sunt instiintati direct despre legile pe care le-au incalcat si primesc amenda acasa.
"Romania este tara cu cele mai multe accidente grave pe cap de locuitor din Uniunea Europeana. Numarul accidentelor rutiere fatale din tara noastra este aproape dublu fata de media Uniunii Europene. Suntem singura tara care nu are un sistem video de monitorizare a traficului rutier si constatare automata a abaterilor rutiere pe drumurile publice.
Datorita unui astfel de sistem care exista in statele europene, numarul accidentelor rutiere si rata mortalitatii in urma acestora au scazut considerabil. Implementarea lui s-a dovedit a fi benefica atat din punct de vedere al sigurantei circulatiei, cat si al protejarii mediului inconjurator.
De asemenea, sistemul va permite monitorizarea zonelor riscante ale traficului si, in urma procesarii datelor, va stabili indicele de incalcare a reglementarilor rutiere si coeficientul de siguranta rutiera aferent drumurilor", precizeaza initiatorul Cristian Paul Ichim.
Romania are sapte drumuri nationale, insa tara noastra face parte din reteaua rutiera europeana. Prin urmare, in tara noastra exista:
drumuri europene Clasa A: E58, E60, E68, E70, E79, E81, E85, E87 (Clasa A);
drumuri europene Clasa B: E574, E576, E577, E578, E581, E583, E584, E671, E673, E675.
Sistem de supraveghere video pentru traficul din toata tara. Nu va fi doar radar!
Daca proiectul de lege va fi aprobat, atunci acest sistem video va putea inregistra:
- depasirea vitezei legale;
- incalcarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferata;
- trecerea pe culoarea rosie a semaforului;
- neacordarea de prioritate la trecerile de pietoni;
- absenta unui ITP/asigurare valabile;
- nepurtarea centurii de siguranta;
- utilizarea necorespunzatoare a luminilor de intalnire;
- depasirea masei maxime admise.
In urma constatarii incalcarii Codului rutier, amenda va fi trimisa acasa sau pe e-mail.
Soferii romani care au calatorit in strainatate stiu ca astfel de propuneri au fost deja aplicate in alte tari din UE si au avut un efect pozitiv. In Italia, spre exemplu, un astfel de sistem a scazut rata mortalitatii in accidente rutiere cu 50%, iar in Spania cu 64%.
Reactia unor conducatori auto n-a fost prietenoasa. Acestia au cerut drumuri si marcaje executate corect inainte ca penalizarile automate sa devina realitate.
Momentan, este vorba doar despre un proiect. Pentru a se aplica este nevoie de acordul ambelor camere ale Parlamentului, de promulgarea sefului statului, de publicarea in Monitorul Oficial si de aplicarea unei Hotarari a Ministerului Transporturilor care sa valideze acest sistem. Drumul spre implementare, asadar, este unul lung. Revenim cu actualizari!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
-
Cel mai amplu studiu privind siguranța vaccinului relevă +610% miocardite, +378% ADEM, +323% CVST, +249% riscuri Guillain-Barré
Un studiu revoluționar realizat pe aproape 99 de milioane de persoane vaccinate din opt țări, publicat în respectata rev ...
-
Tradiția mărțișorului - de la firul alb-roșu la eleganța aurului
Mărțișorul este una dintre cele mai frumoase tradiții românești, un simbol al primăverii care transcende generații și ev ...
-
Cel mai puternic om din lume îți spune ce se va întâmpla cu economia în 2025. Gigantul BlackRock dezvăluie în ce trebuie să investești
BlackRock este prezentă în acționariatul a zeci de mii de companii din întreaga lume, acolo unde a investit banii clienț ...
-
CEO-ul unei companii financiare admite că poate fi înlocuit de A.I.: „Acum dispune de capacități de raționament."
Sebastian Siemiatkowski a admis că inteligența artificială (A.I.) este capabilă să îi preia atribuțiile de director gene ...
-
Călin Georgescu acuză că Ursula von der Leyen a fost implicată în anularea afacerilor din România
Călin Georgescu acuză că România se află într-o stare de practic război după anulare alegerilor. Georgescu spune, în pre ...
-
România în Schengen: o analiză economică dezvăluie dezavantajele ascunse ale integrării
România ar putea avea numeroase beneficii odată cu aderarea la spațiul Schengen, însă această schimbare vine și cu o ser ...
-
Moment astronomic extrem de rar - Se întâmplă la 160.000 de ani
O cometă strălucitoare ar putea fi vizibilă pe cerul din întreaga lume în următoarele zile, pentru prima dată în 160.000 ...
-
China pregătește o minune științifică: "Soarele artificial" care va revoluționa energia
Un generator liniar de plasmă a atins specificaţiile de proiectare, făcând din China a doua ţară din lume, după Ţările d ...
-
Călin Georgescu, liber spre o nouă candidatură? Concluzia lui Tudorel Toader după articolele din Reuters și Politico
Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, a spus Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgesc ...
-
De ce să alegi Oradea pentru o escapadă de weekend?
Dacă ai ajuns să citești acest articol din curiozitate, întrebându-te „cu ce mă poate convinge Oradea?", atunci ești în ...
-
Care e Conspirația: Un guvern mondial unic care utilizează tehnocrația pentru a conduce Lumea
Cu toții am devenit familiarizați cu termenul „teoria conspirației" în ultimii cinci ani. Dar ceea ce este mai puțin cla ...
-
Temperaturile interioare afectează funcția cognitivă la adulții în vârstă
Un nou studiu arată că adulții în vârstă se confruntă cu cele mai puține dificultăți de atenție atunci când temperaturil ...
-
Georgescu îl amenință pe Iohannis cu dezvăluiri dacă nu își dă demisia: "Statul român cunoaște foarte bine vulnerabilitățile pe care le-a avut ca primar"
Călin Georgescu, candidatul independent care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, a făcut o serie de decla ...
-
Cât de sănătos este, de fapt, consumul de ouă: Analiză complexă a specialiștilor
Sunt ouăle utile pentru sănătatea noastră sau o cauză a bolilor de inimă? Specialiștii au dat verdictul după o analiză c ...
-
Soarele a devenit albastru acum 200 de ani: cercetătorii au dezvăluit cauza acestui fenomen șocant la acea vreme
În urmă cu aproximativ 200 de ani, Soarele a trecut printr-un fenomen rar, apărând albastru pe cer și declanșând o perio ...
-
Ce s-a descoperit in Antartica in urma unui foraj de 3km adancime. Reușita marchează depășirea unei bariere de netrecut până acum de 800.000 de ani
O echipă internațională de cercetători a efectuat un foraj remarcabil în scoarța Antarcticii, reușind să recupereze o mo ...
-
Incident șocant în București: Un bărbat a furat trei picioare amputate dintr-un spital. Pe unul l-a pierdut pe drum!
Un bărbat ar fi intrat în curtea Spitalului Cantacuzino din Bucureşti, de unde ar fi furat trei picioare de om, amputate ...
-
Războiul cipurilor - Ultima decizie a lui Joe Biden stârnește nemulțumirea Chinei
Joe Biden, președintele în exercițiu al SUA, a semnat în ultimele zile ale mandatului său un nou act legislativ care res ...
-
Facturile vor exploda: UE a decis să elimine complet plafonarea prețului la gaze
Facturile europenilor la gaze vor exploda. UE a decis să elimine complet plafonarea prețului.Uniunea Europeană intenţion ...
-
De fapt, Elon Musk e seful lui Donald Trump? Miliardarul nu-l scapa din ochi pe presedinte. Unde își va muta biroul
Cel mai bogat om din lume, Elon Musk, urmează să primească un birou în complexul Casei Albe, mai precis în clădirea Eise ...
-
Avioane de luptă şi câteva mii de soldaţi vor asigura securitatea Forumului Economic Mondial de la Davos
Câteva mii de militari elveţieni au fost desfăşuraţi în staţiunea montană elveţiană Davos cu o săptămână înaintea începe ...
-
Răpire ca-n filme! Fiu de preot din Vâlcea torturat de interlopi după ce ar fi investit banii lor în Bitcoin
Fiul unui preot din Vâlcea a fost răpit și torturat de trei interlopi, după ce ar fi făcut investiții cu banii lor în Bi ...
-
Cronobiologia: cum sa te tratezi de boli la diferite ore ale zilei cand eficienta medicatiei este maxima
Cronobiologia, studiul ritmurilor biologice și al efectelor timpului asupra sistemelor biologice, a fost o știință recun ...
-
Mel Gibson: "Incendiile din California sunt o operațiune internă a Deep State!" VIDEO
Mel Gibson susține că incendiile din Los Angeles au fost declanșate de agenți ai „Deep State" care vor să transforme LA ...
-
Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
Extracția aurului, considerată mult timp un proces complex și costisitor, ar putea intra în curând într-o nouă eră dator ...
-
S-a mai adeverit o teorie a conspiratiei: Directorul general al BioNTech a refuzat sa se injecteze cu vaccinul COVID-19 la crearea căruia a contribuit VIDEO
Ugur Sahin, cofondator și CEO al BioNTech, a refuzat să ia vaccinul împotriva coronavirusului Wuhan cu ARNm (COVID-19) p ...
-
Un tânăr perfect sănătos a "murit subit" după ce a mâncat pui cu gripă aviară!
Un tânăr sănătos din Cambodgia „a murit subit" de gripă aviară după ce a mâncat un pui infectat cu această boală, a anun ...
-
Facturi de coșmar după majorarea prețului la gaze. Pentru un apartament cu 3 camere vom plăti 1.000 de lei, iar pentru o casă peste 2.000 de lei
Primele oferte de furnizare a gazelor naturale pentru perioada de după 31 martie 2025, moment în care ar urma să încetez ...
-
Cum să elimini hormonii și antibioticele din carnea de pui
Câteva tehnici care, atunci când sunt aplicate corect, ne vor permite să consumăm în siguranță carnea de pui fără să ne ...
-
Cinci locuri deasupra cărora niciun avion nu are voie să zboare: care sunt și de ce a fost impusă această restricție severă
Zonele de restricție aeriană au fost stabilite inițial pentru a proteja obiectivele militare sensibile de observarea unu ...