Jaful secolului din bugetul României: 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID distruse. Încă 3 milioane sunt în depozite

Postat la: 02.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Jaful secolului din bugetul României: 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID distruse. Încă 3 milioane sunt în depozite

Ministrul Alexandru Rafila anunţă, luni seară, că circa 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost distruse sau urmează să fie distruse în perioada următoare, iar 3 milioane de doze mai sunt în depozite.

În ceea ce priveşte procesul intentat de Pfizer pentru vaccinurile pe care România a refuzat să le mai cumpere, Rafila speră să se ajungă la o soluţie. Ministrul a fost întrebat despre vaccinurile anti-COVID-19 pe care le-a cumpărat România în pandemie. Rafila a explicat că s-au contractat iniţial 94 de milioane de doze, fiind redusă cantitatea la 80 de milioane.

„S-au achiziţionat efectiv 36-37 milioane de doze, astea sunt doze care s-au şi utilizat. Circa 7 milioane de doze au fost distruse sau urmează să fie distruse în perioada următoare, circa 3 milioane de doze mai sunt în depozite. O cantitate de aproape 29 de milioane de doze pentru care exista angajamentul României să le achiziţioneze nu au mai fost achiziţionate, fac oboectul litigiului cu compania Pfizer", a declarat Rafila.

Acesta a precizat că în proces a fost doar o primă înfăţişare care a dat un nou termen. „E sper să găsim o soluie până la urmă, poate o soluţie negociată (...) Am aruncat destule vaccinuri. Unii dintre producători au fost extrem de corecţi şi înţelegători şi nu au mai continuat solicitările de achiziţionare de vaccin. Moderna de exemplu a încheiat contractul şi nu a mai solicitat achiziţionarea", a mai declarat Alexandru Rafila.

loading...
PUTETI CITI SI...