Incredibil, dar adevărat: inteligența artificială poate citi gândurile

Postat la: 11.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Incredibil, dar adevărat: inteligența artificială poate citi gândurile

Noul algoritm, alimentat de inteligență artificială, a reconstruit aproximativ 1.000 de imagini, inclusiv un ursuleț și un avion, din aceste scanări ale creierului, cu o precizie de 80%.

Cercetătorii de la Universitatea din Osaka au folosit modelul Stable Diffusion, inclus în DALL-E 2 de la OpenAI, care poate crea orice imagine pe baza intrărilor de text. Echipa le-a arătat participanților seturi individuale de imagini și a colectat scanări de imagini de rezonanță magnetică funcțională, pe care AI le-a decodat apoi. Oamenii de știință au alimentat activitatea creierului de la patru participanți la studiu. Software-ul a reconstruit apoi ceea ce a văzut în scanări.

„Arătăm că metoda noastră poate reconstrui imagini de înaltă rezoluție cu fidelitate semantică ridicată, din activitatea creierului uman", a spus echipa, în studiul publicat în bioRxiv. „Spre deosebire de studiile anterioare de reconstrucție a imaginii, metoda noastră nu necesită pregătire sau reglare fină a modelelor complexe de învățare profundă", s-a menționat, de asemenea.

Algoritmul extrage informații din părți ale creierului implicate în percepția imaginii, cum ar fi lobii occipital și temporal, conform lui Yu Takagi, care a condus cercetarea. „Interpretăm cantitativ fiecare componentă dintr-o perspectivă neuroștiințifică prin maparea componentelor specifice în regiuni distincte ale creierului.

Prezentăm o interpretare obiectivă a modului în care procesul de conversie de text în imagine implementat de un model de difuzie latentă încorporează informația semantică exprimată de textul condiționat, menținând, în același timp, aspectul imaginii originale", se mai arată în comunicat. Participanților li s-a arătat o imagine, iar AI-ul a colectat activitatea creierului, pe care apoi a decodificat-o și a reconstruit imaginea. Așadar, iată că filmele SF devin, pe zi ce trece, realitate. În consecință, pe viitor s-ar putea să fim puși în postură de a avea grijă ce gândim în imediata apropiere a vreunui device.

loading...
PUTETI CITI SI...