Ghidul alergătorului: Cum să găsești adidașii de alergare potriviți

Postat la: 27.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Ghidul alergătorului: Cum să găsești adidașii de alergare potriviți

Să știi cum să găsești adidașii de alergare potriviți poate fi dificil. Din fericire, există câteva sfaturi simple pe care le poți urma pentru a te ajuta să alegi perechea perfectă de adidași Nike de damă sau pentru bărbați.

S-ar putea să te afli în etapa în care trebuie să alegi prima pereche de adidași de alergare adecvată. Poate că ai început recent să alergi sau te-ai înscris la primul tău semimaraton? Oricare ar fi motivele, alegerea primei tale perechi de adidași de alergare poate fi descurajantă.

Sunt o mulțime de lucruri la care trebuie să te gândești și, dacă nu te documentezi, riști să cumperi o pereche care nu ți se potrivește sau care nu îți susține picioarele în mod corespunzător. Dar cum găsești adidașii de alergare potriviți? La ce trebuie să fii atent?

Am nevoie de adidași de alergare?

Da! Dacă alergi în mod regulat, este esențial să găsești perechea potrivită de adidași de alergare. Adidașii de alergare au două funcții cheie:

  • Să absoarbă șocul atunci când piciorul aterizează pe sol (acest lucru se numește amortizare).
  • Să încurajeze picioarele să se miște într-un mod sigur și eficient prin mersul de alergare.

Cercetările au arătat că un număr impresionant de 4 din 5 alergători poartă adidași de alergare care nu se potrivesc stilului lor de alergare.

Într-un studiu din 2014, 95 de alergători de agrement cu vârste cuprinse între 19 și 71 de ani au fost intervievați pentru a înțelege convingerile lor atunci când vine vorba de factorii de risc pentru leziunile cauzate de alergare. În timpul procesului de interviu, cel mai citat factor a fost „purtarea adidașilor nepotriviți", alături de „lipsa de stretching", „excesul de antrenament", „lipsa încălzirii" și „lipsa de forță".

Vestea bună este că tehnologia adidașilor de alergare a evoluat mult în ultimele decenii. În zilele noastre, există adidași Nike de damă sau pentru bărbați de alergare care sunt concepuți pentru a vă îmbunătăți confortul în timpul alergărilor și pentru a reduce riscul unor leziuni comune în timpul alergării.

Cum ar trebui să se potrivească adidașii de alergare?

Adevărul este că găsirea unor adidași Nike de damă sau pentru bărbați de alergare potriviți, care se potrivesc, depinde de o serie de factori care sunt unici pentru tine și pentru modul în care alergi.

Nu există o abordare unică atunci când vine vorba de adidașii de alergare. O pereche de adidași Nike de alergare care se potrivește bine ar trebui să:

  • Vă susțină picioarele atunci când alergați
  • Ofere flexibilitate și durabilitate
  • Vă protejeze împotriva rănilor obișnuite de alergare
  • Vă amortizeze picioarele în cazul unor aterizări grele
  • Vă îmbunătățească performanța

De ce tip de adidași de alergare am nevoie?

Atunci când alegi perechea de adidași Nike de damă sau pentru bărbați de alergare potriviți, este important să determini tipul de arcadă a piciorului tău și mersul de alergare, deoarece ambele elemente vor determina perechea de adidași de alergare potrivită pentru tine.

  • Bolta sau arcada piciorului este zona dintre călcâi și vârful piciorului.
  • Mersul tău de alergare este modul în care se comportă picioarele tale atunci când alergi.

Bolta piciorului va avea un impact asupra modului în care alergi și asupra cantității de forțe de impact care sunt plasate pe baza piciorului atunci când alergi. Există trei tipuri diferite de arcade ale piciorului: normală, înaltă și joasă.

Dacă nu ești sigur care este tipul de arcadă a piciorului tău, atunci cel mai simplu mod de a verifica este să te uiți la o amprentă a piciorului tău. Poți face acest lucru umezindu-ți ambele picioare și stând pe o pungă de hârtie timp de aproximativ 10 secunde. După ce te dai jos de pe pungă, uită-te la amprenta piciorului tău făcută pe pungă.

Iată la ce trebuie să te uiți pentru a identifica tipul de arcadă a piciorului tău:

  • Arcada piciorului normală. Dacă porțiunea de mijloc a amprentei este umplută aproximativ la jumătate, cu o curbă de-a lungul arcului, înseamnă că ai o arcadă normală.
  • Arcada înaltă a piciorului. Dacă singura parte din amprenta piciorului este reprezentată de călcâi, de vârful piciorului și de degetele de la picioare, înseamnă că ai arcadă înaltă.
  • Arcada piciorului joasă. Dacă amprenta arată ca un picior complet și este complet umplută, fără prea multă curbură spre interior în centru, probabil că ai arcadă joasă a piciorului (cunoscută și sub numele de picior plat.)

Acum că ai înțeles tipul de arcadă a piciorului, poți folosi aceste informații pentru a determina mersul tău de alergare și a alege adidași pentru bărbați sau de damă potriviți.

Mersul este modul în care se comportă picioarele atunci când alergi. Mersul la alergare este foarte important atunci când vine vorba de alegerea adidașilor de alergare, deoarece fiecare adidas este conceput pentru a se adapta la anumite tipuri de mers.

Iată care sunt cele patru tipuri de mers:

  • Suprarepronarea severă. Aceasta este atunci când călcâiul atinge primul solul și apoi se rostogolește excesiv spre interior. În mod normal, acest lucru se datorează faptului că glezna nu poate stabiliza corpul în mod corespunzător. Acest lucru se întâlnește de obicei la alergătorii cu picioare plate (arcadă joasă). Cel mai bun tip de încălțăminte pentru un suprapronator este un adidas de control al mișcării.
  • Suprarepronarea ușoară. Aceasta se întâmplă atunci când partea exterioară a călcâiului lovește prima solul și apoi se rostogolește ușor spre interior, absorbind șocul. Acest lucru se întâlnește de obicei la alergătorii cu o arcadă joasă sau medie. Cel mai bun tip de adidas pentru un suprapronator ușor este unul de stabilitate.
  • Neutru. Aceasta este situația în care partea din mijloc a călcâiului lovește mai întâi solul și apoi piciorul se rostogolește ușor spre interior, absorbind șocul. Acest lucru se întâlnește de obicei la alergătorii cu o arcadă medie. Cel mai bun tip de adidas pentru un alergător neutru este unul cu amortizare neutră.
  • Subpronarea (supinație). Aceasta este situația în care partea exterioară a călcâiului atinge prima solul și apoi rămâne pe partea exterioară a piciorului pe toată durata bătăii piciorului. Acest lucru se întâlnește de obicei la alergătorii cu arcadă înaltă. Cel mai bun tip de încălțăminte pentru cei cu subpronator este o încălțăminte cu amortizare neutră.
loading...
PUTETI CITI SI...