Geoingineria climatică, în acțiune: oamenii de știință avertizează că astfel de măsuri sunt "extraordinar de periculoase"
Postat la: 08.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
O companie americană trimite deja în stratosferă baloane cu dioxid de sulf. NASA ia în calcul pulverizarea de particule de gheață în atmosferă. Însă oameni de știință, consultați de Epoch Times, avertizează că astfel de măsuri de geoinginerie sunt „extraordinar de periculoase".
„Pământul este prea fierbinte și se încălzește și mai tare", susțin guvernele și organismelor globale precum Organizația Națiunilor Unite; iar eforturile de reducere a dioxidului de carbon nu au efecte suficient de puternice.
„Lumea trece de pragul de 1,5°C, iar [temperaturile] vor crește și mai mult dacă nu se iau măsuri pentru a ameliora dezechilibrul energetic al Pământului", a declarat în ianuarie James Hansen, fostul director al Institutului Goddard pentru Studii Spațiale NASA.
Astfel, pentru a câștiga mai mult timp, pe 28 februarie, oamenii de știință de la NASA și de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) au publicat un raport care detaliază o soluție numită „deshidratare stratosferică intenționată" sau, în termeni comuni, pulverizarea de particule de gheață în atmosfera superioară.
Acești cercetători susțin că, prin dispersarea particulelor mici, denumite și nuclee de gheață, în zone ale atmosferei care sunt „foarte reci și suprasaturate cu vapori de apă", vaporii de apă din atmosferă se vor „usca prin congelare" și se vor transforma într-o ploaie de cristale de gheață, răcind planeta.
Propunerea este cunoscută sub denumirea de geoinginerie - iar planul comun al NASA și NOAA nu este singura idee care pare desprinsă din paginile science-fiction, de tipul filmului de la Hollywood din 2013 „Snowpiercer".
István Szapudi, astronom la Institutul de Astronomie al Universității din Hawaii, a proiectat un plan de geoinginerie constând într-un parasolar uriaș, sau ceea ce el numește un „scut solar" pentru a proteja Pământul de o parte din energia soarelui.
„Fiecare [astfel de] parasolar blochează o mică parte, aproximativ 1 până la 2%, din lumina soarelui care ajunge pe Pământ", a explicat Szapudi pentru The Epoch Times. „Aceasta este o cantitate aproape nedetectabilă privind soarele, dar ar răci atmosfera, astfel încât să se ajungă la temperaturi preindustriale, conform modelelor climatice."
Antreprenorii în domeniul tehnologiei Luke Iseman și Andrew Song de la grupul Make Sunsets au luat deja măsuri și au creat nori reflectorizanți, la mare altitudine, prin eliberarea în stratosferă a unor baloane pline cu dioxid de sulf (SO2), ceea ce ei numesc „injecții cu aerosoli stratosferici" (SAI).
Dar oameni de știință precum Christopher Essex, profesor emerit de matematică aplicată și fizică la Universitatea din Western Ontario și fost director al programului său de fizică teoretică, spun că dioxidul de carbon (CO2) nu este factorul care declanșează temperaturi mai calde ale Pământului și că astfel de măsuri de geoinginerie sunt „extraordinar de periculoase".
„Am condus un panel climatic pentru Federația Mondială a Oamenilor de Știință. Și am avut o sesiune în care am explicat cu exactitate de ce geoingineria este extraordinar de periculoasă. Este o idee nebunească", a spus omul de știință pentru The Epoch Times.
Ian Clark, profesor emerit la Departamentul de Științe ale Pământului și al Mediului din cadrul Universității din Ottawa, a fost de acord cu Essex.
„Geoingineria aplicată asupra climei este o perspectivă înfricoșătoare", a spus el pentru The Epoch Times. „Ar trebui să se limiteze la domeniul fanteziei și la cel științifico-fantastic."
Programul de geoinginerie de la Oxford definește geoingineria drept „intervenția deliberată pe scară largă în sistemele naturale ale Pământului pentru a contracara schimbările climatice".
Essex, care a construit primul său model climatic pe computer în anii 1970 și a fost președinte al Consiliului Consultativ Academic al The Global Warming Policy Foundation, a explicat că o problemă legată de un scut solar este că acest proiect privește clima dintr-o perspectivă inginerească în loc de una stiintifică.
„Se poate genera un argument plauzibil pentru definirea «umbrelei de soare» și pentru instalarea ei în spațiu. Dar partea care nu se înțelege este cum va răspunde clima la aceasta. Deoarece a fost răspândită această propagandă că o astfel de metodă ar rezolva o problemă, pare mai curând o chestiune de inginerie bazată pe «testare și eroare» pentru a vedea dacă funcționează sau nu. Dar problema climei nu este o problemă de inginerie; este o problemă științifică fundamentală. ... Este o chestiune mult mai subtilă și complexă."
„Oamenilor le place să creadă că Pământul este ca o cărămidă care se încălzește prea mult, așa că trebuie să o răcim - «planeta fierbe», acesta este sloganul - ei bine, este ridicol! Nu este vorba decât de alimentarea anxietății și a fricii, astfel încât oamenii să accepte lucruri și să nu pună la îndoială ce se întâmplă", a subliniat Dr. Essex.
Asemenea scutului solar, aerosolii reflectorizanți se încadrează în definiția referitoare la managementul radiației solare. Dar, spre deosebire de scutul solar, aerosolii reflectorizanți nu sunt modulari și imediat reversibili.
Până acum, grupul Make Sunsets a lansat 49 de baloane din aprilie 2022 și susține că a „neutralizat 13.791 tone-ani de încălzire". Grupul mai menționează că „norii" săi de sulf rămân pe cer între șase luni și trei ani, „în funcție de altitudinea și latitudinea la care îi eliberăm".
Grupul dezvăluie că este în contact cu FBI, Autoritatea Federală de Aviație și NOAA. „Sunt la curent cu activitățile noastre", se arată pe site-ul grupului.
Dr. Essex a explicat că problema în legătură cu eliberarea de aerosoli reflectorizanți este mai complicată decât realizează majoritatea oamenilor.
„Dacă eliberezi [mai multe substanțe] în cer, nu doar absorbi și împrăștii [radiația]. Se pot întoarce asupra ta. În funcție de ce fel de [substanțe] sunt și unde se află și cât de sus, vor cauza încălzirea sau răcirea. Sau pe amândouă."
Essex a explicat că, dacă norii sunt suficient de înalți, ei ajută la răcirea atmosferei, trimițând radiațiile în spațiu, în loc să le reflecte înapoi pe Pământ. În mod similar, CO2 suficient de ridicat răcește atmosfera în loc să o încălzească, deoarece are loc mai puțină absorbție.
„Pot merge în ambele direcții - atmosfera rece poate deveni caldă, umezeala poate deveni aer uscat, iar aerul uscat poate deveni umed, iar aceste schimbări pot avea loc pe întreg Pământul."
La rândul său, Dr. Clark a spus că injectarea de aerosoli în stratosferă este periculoasă și nu doar din cauza efectului asupra căilor furtunilor:
„Am făcut multe eforturi pentru a curăța atmosfera. Legea pentru aerul curat a adresat probleme precum protoxidul de azot și nivelurile de sulf și motorină din combustibili și chestiuni de acest gen. Vor să anuleze toate aceste eforturi? Mi se pare un lucru nesăbuit."
„Și nu vrem să avem o planetă mai rece! Istoria ne arată că civilizația europeană a înflorit într-un climat mai cald. Iar fenomene la care asistăm - precipitații, stabilirea de recorduri și consecințele unei planete mai calde - sunt condiții mult mai convenabile decât ceea ce s-ar întâmpla în cazul în care [clima] s-ar răci mai devreme și pentru mai mult timp. Agricultura ar fi compromisă. Transportul ar fi compromis. Totul este compromis când este mai frig."
Essex consideră că guvernele vor dori în cele din urmă „să controleze vremea prin politici fiscale" „Geoingineria este doar un alt efort prin care încearcă să controleze vremea", a conchis el.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, ...
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milio ...
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). ...
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sânge ...
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un mot ...
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizi ...
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală dist ...
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce ...
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vine ...
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care ...
-
Inteligența artificială a dat-o pe alcool: A învățat să deosebească tipurile de băuturi mai bine ca oamenii
Un algoritm de inteligență artificială a reușit să identifice notele dominante din fiecare băutură cu o precizie mai mar ...
-
Sprijinul Open Tribe pentru transformarea tinerilor în lideri ai viitorului
Open Tribe își propune să fie o platformă dedicată dezvoltării tinerilor, oferindu-le instrumentele și sprijinul necesar ...
-
"Tiktokizarea" planetei: cum a resetat aplicația chinezească geopolitica la nivel mondial
Platforma TikTok, aflată în vizorul Uniunii Europene şi al Statelor Unite, se confruntă cu acuzaţii de manipulare a opin ...
-
S-au prins ca suntem bogați: Eurostat a decretat că regiunea București-Ilfov are cel mai mic risc de sărăcie din UE
În ce regiuni ale UE oamenii sunt cel mai expuși riscului de sărăcie? În 2023, 16,2% din populația UE - sau aproximativ ...
-
Unde să îți pui fațete dentare? Află cum să alegi clinica
Alegerea clinicii potrivite pentru a-ți pune fațete dentare este o decizie care îți poate transforma complet zâmbetul și ...
-
„Manifest pentru România Responsabilă" - Recunoașterea excelenței și a implicării sociale
Pe 19 decembrie 2024, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și Inițiativa Ecologistă Europeană (IEE) au o ...
-
Trump declanșează lupta în justiție contra manipulatorilor, presă și institute de sondare. Procedura ar trebui implementată și-n România din 2025!
Influenta publicație franceză LE POINT analizează în mod critic, dar subiectiv/negativ, acțiunea salutară a președintelu ...
-
Verdictul justiției pentru Călin Georgescu. Avocata sa, anunț fulger: Chemare forțată în judecată
Marina Alexandru, avocata lui Călin Georgescu, a declarat joi seară, la Realitatea Plus, că a solicitat Curții de Apel B ...
-
Cum găsești cărțile preferate într-o librărie online?
În era digitală, cumpărarea cărților dintr-o librărie online a devenit nu doar o opțiune convenabilă, ci și o experiență ...
-
Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
Rusia anunță că a dezvoltat unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer. Acest vaccin va fi dis ...
-
Peste 140 de angajaţi Meta, diagnosticaţi cu depresie şi PTSD, după ce au fost nevoiţi să urmărească conţinut violent. Compania, chemată în instanță
Peste 140 de moderatori de conţinut Facebook angajaţi într-o unitate din Kenya au fost diagnosticaţi cu tulburare de str ...
-
Cele mai distractive activități pentru vacanța de iarnă
Mai sunt câteva zile până la vacanța de iarnă și majoritatea familiilor au pregătit deja programul de activități. Petrec ...
-
Misterul sifilisului, dezlegat după 500 de ani: Oase vechi de 9.000 de ani arată originea bolii
O descoperire științifică importantă aduce noi dovezi în controversa privind originea sifilisului, o boală care a provoc ...
-
Zelenski recunoaște: Ucraina nu mai poate elibera teritoriile ocupate de Rusia
Președintele Ucrainei recunoaște pentru Le Parisien că forțele țării sale nu mai pot recupera zonele ocupate de Rusia. E ...
-
Descoperirea cercetătorilor care ar putea rescrie cărțile de astronomie: Ce vârstă are Luna și cum s-a format
Un nou studiu publicat miercuri sugerează că Luna are o vârstă care este cu 80 de milioane până la 180 de milioane de an ...
-
Blocați în spațiu - Revenirea astronauților americani de pe ISS a fost amânată din nou
Şederea a doi astronauţi ai agenţiei spaţiale americane la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) a fost prelungit ...
-
Cum a rămas Ion Cristoiu fără 20.000 de lei. „Dacă eu o luam la fugă, nu pierdeam niște bani" VIDEO
Celebrul jurnalist Ion Cristoiu a dezvăluit marţi cum a căzut victimă unei noi metode de înşelăciune şi a luat o ţeapă d ...
-
Control total: Statul pune ochii pe toți banii care circulă în piață - Reguli noi împotriva tranzacțiilor anonime la schimb valutar, monede virtuale, cazinouri
Casele de schimb valutar și operatorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare vor trebui să res ...