Gazprom refuză cererile furnizorilor români de a livra gaze: "Nu avem gaz pentru România!"

Postat la: 09.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Gazprom refuză cererile furnizorilor români de a livra gaze:

Gazprom nu a onorat cererile de a furniza gaze suplimentar companiilor româneşti, a declarat pentru Economica.net un director din cadrul E.On, precizând că astfel de solicitări au fost făcute şi de Engie.

Alexandru Elena, membru în Board-ul AFEER şi director în cadrul E.On, unul dintre marii furnizori de gaze din România, a declarat pentru Economica.net că nu se rezervă capacitate suplimentar pentru că nu există gaze, suplimentar, de la Gazprom, pentru România, odată cu schimbarea rutei de transport a gazelor ruseşti spre Europa.

„Capacitatea este achiziţionată de la operatorul de transport şi sistem şi este plătită indiferent dacă este folosită sau nu, asta nu presupune ca acea capacitate are şi o sursă ataşată. Unul dintre cele mai importante aspecte care au condus la creşterea preţurilor în acest moment este că Gazprom nu mai foloseşte ruta Ucraina pentru livrări în Europa, acesta este principalul motiv pentru care preţurile au explodat. Noi şi colegii noştri, în special cei de la Engie, având în vedere dimensiunile portofoliilor noastre, ne-am dori să rezerve capacitate şi avem posibilitatea să o facem, în special pentru perioada de iarnă, însă nu avem sursă pentru ea. Gazprom nu foloseşte ruta Ucraina, noi rezervăm, dar nu avem ce să aducem. Solicitările noastre repetate, către Gazprom şi către partenerii Gazprom din România, au fost refuzate. Practic, nu există cantităţi suplimentare pentru România în acest moment, iar acest moment înseamnă astăzi cât şi toată perioada verii trecute. Din acest moment se rezervă capacităţi doar la nivel de lună, şi fără punctele tradiţionale Medieşu Aurit şi Isaccea (punctele tradiţionale de interconexiune cu Ucraina n. red.)", a declarat Alexandru Elena.

Gazprom a schimbat ruta de tranzit a gazelor sale livrate Europei. În zona noastră tradiţional gazele veneau din Ucraina prin coridorul Transbalcanic, traversau şi Dobrogea noastră de la nord la sud şi ajungeau în sudul peninsulei Balcanice. Din acest an, după ce Gazprom a terminat în timp record gazoductul Turk Stream, care leagă Rusia de Turcia subtraversând Marea Neagră, gazele nu mai vin prin Ucraina, ci pe aici, şi apoi în reţelele bulgară şi turcă. Parţial, apoi, şi în reţeaua românească, prin sudul Dobrogei (Negru Vodă) de unde o parte din ele rămân pentru consumul României şi o parte ajung în Ungaria. Gazprom va utiliza preponderent reţeaua de transport spre Ungaria din sudul României, deci începem să fim ocoliţi de tranzitul gazelor, gaze dintre care o parte rămâneau la noi.

loading...
PUTETI CITI SI...