Gata cu grija zahărului si a glucozelor. S-a inventat fibra care absoarbe din stomac de patru ori mai multe zaharuri si este si sanatoasa!
Postat la: 26.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Problema noastră cu zahărul ar putea fi rezolvată prin contracararea acestuia după ce l-am mâncat, pe măsură ce "bureții" stomacali și enzimele care produc fibre se îndreaptă spre piață. Monch Monch, un amestec de băutură pe bază de fibre vegetale brevetate a fost conceput pentru a se extinde în stomac ca un burete de bucătărie și a absorbi zahărul din alimente, făcându-l indisponibil pentru absorbția timpurie.
Ideea este că, blocat în "burete", o cantitate semnificativă de zahăr va trece pur și simplu prin el. Un gram de produs poate absorbi șase grame de zahăr, conform testelor de laborator efectuate de către BioLumen, compania care a creat acest produs. Sucroza (zahăr de masă), glucoza, fructoza și, într-o măsură mai mică, amidonul simplu pot fi sechestrate. Având în vedere că în pliculeț sunt puțin peste patru grame, am calculat că, dacă funcționează, ar trebui să anuleze în mod plăcut zahărul din dulceața și, în plus, ar trebui să stimuleze intestinul cu fibre. "Cum poți mânca alimente fără să plătești prețul pentru sănătate? Credem că am găsit o soluție", spune Paolo Costa, cofondator și director executiv al companiei.
Bine ați venit în tehnologia incipientă de eliminare a zahărului, care se ocupă de contracararea zahărului nu înainte, ci după ce acesta a fost savurat. Ratele de diabet și obezitate cresc vertiginos, însă înlocuitorii de zahăr, o cale principală de reducere a consumului de zahăr, nu reușesc să se impună. Aceștia pot schimba gustul și textura alimentelor, unii dintre ei prezintă potențiale probleme de siguranță și, la bine și la rău, nu par să stimuleze centrul de recompensă al creierului așa cum o face zahărul.
Tehnologia de eliminare a zahărului oferă perspectiva tentantă de a păstra zahărul, făcându-l în același timp o plăcere mai sănătoasă și mai puțin vinovată. Întreaga industrie alimentară ar putea beneficia de acest tip de tehnologie, spune John Topinka, responsabil cu strategia de cercetare la compania alimentară multinațională Kraft Heinz.
BioLumen, care a fost lansată în 2019, a introdus Monch Monch pe piața din SUA în noiembrie, ca supliment (un spațiu considerat pe scară largă ca fiind insuficient reglementat). Fiecare granule - efectiv propria sa microsponge - este celuloză vegetală (fibră insolubilă), ale cărei colțuri și crăpături au fost impregnate cu hidrogelurile brevetate de companie (fibre solubile) pregătite să absoarbă zahărul. Cu un preț de 150 de dolari (120 de lire sterline) pe lună pentru două pliculețe pe zi, acest produs nu este încă destinat publicului larg. Dar planul pe termen lung al BioLumen este de a o vinde ca ingredient producătorilor de alimente pentru a o încorpora în produsele lor. A primit deja o desemnare "general recunoscută ca fiind sigură" (GRAS ) în SUA, iar compania lucrează în prezent la modul în care ar putea să o facă mai ieftină.
Directorul medical și celălalt cofondator al BioLumen este Robert Lustig, profesor emerit de pediatrie la Universitatea din California, San Francisco, care a făcut multe pentru a crește gradul de conștientizare a pericolelor pe care le prezintă consumul excesiv de zahăr pentru sănătate. El îmi arată date nepublicate de la un mic studiu uman de trei săptămâni care arată o reducere a vârfurilor de zahăr din sânge și a răspunsului la insulină cu produsul, deși spune, de asemenea, că va fi nevoie de un studiu mai mare și mai lung pentru a confirma acest lucru - împreună cu studii de scaun pentru a determina proporția de zahăr care trece efectiv (o parte din buretele încărcat de zahăr va fi inevitabil mestecat în timp ce se deplasează prin intestinul meu). Faptul că pliculețul va anula zahărul din prăjitura mea, BioLumen nu poate spune încă în mod definitiv. "Aceasta ar fi speranța și am încercat să îl concepem în acest fel, dar trebuie să testăm", spune Lustig.
Un burete de zahăr nu este singura abordare. Alții urmăresc o altă cale: transformarea zahărului în fibre în intestin. Este o performanță care depășește capacitatea enzimelor noastre digestive naturale, dar care ar putea fi realizată prin încorporarea în alimente a unor cantități mici de alte enzime atent selecționate (enzimele sunt proteine care catalizează construirea sau descompunerea moleculelor).
Cercetătorii de la Institutul Wyss pentru Inginerie Biologică Inspirată de la Harvard, în colaborare cu Kraft Heinz, au dezvoltat o metodă care ia o enzimă care se găsește în mod natural în plante și care transformă zahărul în fibre (de care plantele au nevoie pentru tulpini) și o încapsulează într-un înveliș special comestibil brevetat.
Învelișul, el însuși alcătuit din fibre, împiedică enzima să fie activă în produsul alimentar în timp ce acesta se află pe raft. Enzima rămâne învelită în stomac, dar, în condițiile mai puțin acide ale intestinului, învelișul se dilată - eliberând enzima pentru a lucra asupra zahărului din alimente. Enzima, un tip de inulosucrază, descompune zahărul în componentele sale mai simple - glucoză și fructoză - și leagă fructoza între ele pentru a produce inulină, o fibră solubilă care nu este digerabilă sau absorbită de organism, dar care aduce beneficii microbiomului intestinal.
Enzima nu se ocupă în mod substanțial de glucoză - care este în mare parte încă disponibilă pentru a fi absorbită de organism. Dar, spune Samuel Inverso, directorul de dezvoltare a afacerilor de la Wyss, frumusețea acoperirii constă în faptul că o enzimă care transformă glucoza în fibre ar putea fi, de asemenea, încapsulată.
În prezent, Wyss acordă o licență pentru această tehnologie unui start-up care intenționează să o testeze în continuare și să o treacă prin procesul de reglementare pentru ingredientele alimentare, în speranța că va putea începe să fie încorporată de producătorii din SUA în 2026.
De asemenea, alături de Wyss în urmărirea unei căi enzimatice se află și startup-ul britanic Zya, care s-a rebranduit de la Inulox în această lună. Aceasta are un produs brevetat pe care îl numește Convero, care este o versiune îmbunătățită a unei alte inulosucrase naturale, diferită de cea a Wyss. Zya a descoperit că substanța este deosebit de bună la transformarea zahărului în fibre în intestin (este produsă cu ajutorul unui microorganism modificat genetic). Uscată, aceasta rămâne inactivă în alimentele de pe raft, astfel încât nu este necesară nicio acoperire.
Modelele simulate de intestin sugerează că aceasta transformă aproximativ 30% din zahăr în fibre, spune Josh Sauer, cofondator și director executiv al Zya. Din nou, fructoza este fructoza pe care enzima o vizează cu adevărat pentru a fi transformată în inulină. Este o transformare care, dacă este valabilă pentru oameni, ar fi suficientă pentru a avea un impact semnificativ și pentru a permite industriei alimentare să facă o nouă afirmație, spune Sauer. Rezultatele inițiale ale unui test preliminar al enzimei naturale la porci (aceștia nu au fost răniți) par promițătoare. Sunt planificate mai multe studii pe porci cu versiunea îmbunătățită, împreună cu studii pe oameni.
Ca și în cazul enzimei Wyss, este necesară doar o cantitate mică, ceea ce ar face ca aceasta să fie ușor de încorporat în produsele alimentare existente fără o reformulare majoră. Aceasta va adăuga o primă de cost - dar nu va fi prea mare, spune Sauer. Zya speră, de asemenea, să obțină aprobarea de reglementare din SUA ca ingredient alimentar la timp pentru comercializarea din 2026. De asemenea, va urmări obținerea aprobării în Europa și în Regatul Unit.
Sauer subliniază că firma nu încearcă să facă afirmații privind sănătatea; mai degrabă, încearcă să fundamenteze o afirmație funcțională conform căreia produsul său va transforma zahărul, despre care știm că ar trebui să reducem în alimentația noastră, în fibre, despre care știm că ar trebui să le creștem. "Vă puteți bucura de zahăr știind că acesta va fi digerat într-un mod mai bun", spune el.
În timp ce aceste noi inițiative ar putea ajuta la reducerea impactului zahărului odată ce intră în organism, sunt necesare studii suplimentare, spune Graham MacGregor, președinte al organizației caritabile Action on Sugar și profesor la Institutul Wolfson pentru sănătatea populației de la Universitatea Queen Mary din Londra. "[Aceasta include] studii clinice evaluate cu atenție, care să examineze atât siguranța, cât și beneficiile potențiale ale acestor produse", spune el.
Cu toate acestea, va ajuta acest tip de tehnologie la rezolvarea problemei zahărului sau va sfârși prin a fi un permis de a mânca prost?
Tim Spector, profesor la King's College din Londra, care studiază microbiomul intestinal și este co-fondator al companiei de nutriție personală Zoe, se teme de acest lucru. "Aceste produse de eliminare a zahărului, dacă funcționează, sunt susceptibile să încurajeze oamenii să continue să mănânce alimente în mare parte nefolositoare", spune el. El adaugă că - de la niveluri ridicate de grăsimi la emulgatori - există, de asemenea, o mulțime de alte moduri, dincolo de zahăr, în care alimentele noastre pot fi dăunătoare și care rămân neabordate de această tehnologie. "Concentrarea asupra consumului de alimente integrale și reducerea aportului nostru de produse ultraprocesate ar trebui să fie prioritatea tuturor", spune el.
Susținătorii tehnologiei de eliminare a zahărului contraatacă prin pragmatism. Realitatea este că este greu să renunți la zahăr, iar bunătățile dulci nu vor dispărea prea curând. "Avem nevoie de toate instrumentele pe care le putem obține", spune Lustig.
-
Un mister vechi de peste 2000 de ani din Serialul "Domina": Sfârșitul primului imparat roman de la poalele Vezuviului n-a fost ca-n film VIDEO
Arheologii au descoperit ruinele unei vile romane lângă Vezuviu, situate sub rămășițele unei alte vile construite deasup ...
-
Un politician homosexual din Germania linge toaletele publice și se unge cu fecale pe față VIDEO
Mai multe videoclipuri care au devenit virale pe rețelele de socializare îl arată pe politicianul german Martin Neumaier ...
-
De acum înainte, smartphone-urile pot dura până la 7 ani. Cum sa faci sa te țină telefonul cat mai mult
În urma campaniilor mai multor organizații de protecție a consumatorilor, legislativul american a obligat marile compani ...
-
Considerat de mulți medici o crimă, avortul ar putea deveni serviciu medical garantat și gratuit în România
Avortul, care acum este legal, dar refuzat de mulţi medici din spitalele de stat din România - considerat de mulți o cri ...
-
Economia americană dă semne puternice de revenire: Indicele Dow Jones a trecut pentru prima dată de 40.000
Indicele Dow Jones Industrial Average a trecut pentru prima dată de 40000, o bornă care părea neverosimilă în urmă cu pu ...
-
Digitalizarea sistemului bancar creează noi riscuri, susţine o autoritate globală de reglementare
Digitalizarea şi intrarea giganţilor din domeniul tehnologiei (Big Tech) în finanţe creează vulnerabilităţi şi amplifică ...
-
Ca-n filmele cu mafioți: Milionar răpit în nordul Capitalei pentru parolele contului de criptomonede
Un milionar în criptomonede a fost răpit în București, într-o zonă rezidențială din nordul orașului, bătut și ținut osta ...
-
Comisia Europeană investighează Meta: Facebook și Instagram sunt un pericol pentru copii
Comisia Europeană a anunţat joi că a deschis o investigaţie asupra companiei Meta în legătură cu protecţia minorilor pe ...
-
A fost confirmat primul caz de gripă aviară transmisă pe traseul pasăre-vacă-om. Cum se manifestă virusul în acest caz
Gripa aviară înalt patogenă A(H5N1), care se răspândește în întreaga lume din 2020, a fost transmisă de la o vacă la un ...
-
Supraveghere next level: Inteligenta Artificială a Google va întrerupe convorbirile telefonice în cazul în care consideră ca e necesar
Google a anunțat introducerea unor noi instrumente de detectare a escrocheriilor, care vor oferi alerte în timp real în ...
-
România e pe harta țărilor unde PIB va bubui: Europa Centrală și de Est devin puncte de interes pentru investitori
Europa Centrală şi de Est (CEE) devine o zonă tot mai relevantă pentru expansiunea internaţională a afacerilor, având în ...
-
Bea 13 căni pe zi ca sa se vindece de cancer. Ce s-a întâmplat cu o femeie care a ținut o dietă agresivă cu suc de morcovi
O femeie de 38 de ani a ajuns la spital în stare gravă, anul trecut, după ce a ținut o dietă cu suc de morcovi pentru a ...
-
Trăim într-o zonă a Universului care n-ar trebui să existe și care sfidează legile fizicii
Există tot mai multe de dovezi că trăim în "vizorul" unui vid cosmic gigantic - cel mai mare observat vreodată. Astronom ...
-
Nu te aștepți la așa ceva: Care va fi ultima ființă ce va trăi pe Pământ
Viața pe Pământ există de peste 3,7 miliarde de ani. Cu toate acestea, dacă ar avea loc un eveniment catastrofal, ar put ...
-
Socrul mare de la nunta tigănească din Buzescu reținut de Poliție - Ce acuzații i se aduc
Socrul mare de la nunta faraonică din judeţul Teleorman care a blocat circulaţia în localitatea Buzescu a fost reţinut p ...
-
Măsura fiscală care intră în vigoare de la 1 iulie 2024: Impozit de 70% pentru proprietarii care închiriază locuințe în România!
Statul le declară „război" proprietarilor care închiriază, dar uită să mai plătească impozit. O nouă lege a intrat în vi ...
-
Filmul crimei din Crângași: Cine este Francis Beleaua, adolescentul de 16 ani. Mesajul postat pe Tik Tok
Unul din cei doi suspecți care au omorât cu bâtele marți seară, un bărbat în vârstă de 46 de ani, după ce l-au atacat pe ...
-
România ar putea rămâne cu doar 8 milioane de locuitori devenind pradă migranților și țintă a cotropitorilor
Dacă în urmă cu trei decenii numărul nou-născuţilor ajungea la 300.000 pe an, acum cifra s-a înjumătăţit. Natalitatea sc ...
-
Motivul pentru care ar fi fost ucis cu bestialitate bărbatul din Crângași. Mărturii înfiorătoare ale celor care au asistat la crimă
Oamenii care s-au strâns noaptea trecută în fața Parcului Crângași din București, locul unde un bărbat de 46 de ani a fo ...
-
Mare atenție! Ce conține iaurtul de pe rafturile magazinelor: "Ne duce către pieire!"
Din nefericire, de cele mai multe ori, nu știm ceea ce mâncăm atunci când alegem iaurtul de pe rafturi. Alexandru Cîrîc, ...
-
Trăznetul este de cinci ori mai fierbinte decât temperatura suprafeței solare
Fulgerele sunt printre cele mai fierbinți fenomene de pe Pământ, depășind chiar temperatura Soarelui. Aerul din jurul un ...
-
Hop și banii ! Prin semnarea Parteneriatului de Securitate și Apărare, Republica Moldova se va alătura unei platforme de achiziții militare la nivelul UE
Parteneriatul de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană va aduce beneficii R. Moldova, care va putea să participe la ...
-
După domnitorii români, Gigi Becali a donat cei mai mulți bani în Sfântul Munte Athos
Gigi Becali, cunoscut om de afaceri și filantrop, a ajutat mii de oameni nevoiași dar și lăcașuri de cult cu donațiile s ...
-
Era de asteptat după atata propaganda pentru diversitate: Violența împotriva LGBT+ a atins un nivel record în Europa!
Violența împotriva minorităților sexuale și de gen a crescut în ultimii cinci ani, potrivit Agenției pentru Drepturi Fun ...
-
A părut dovada: Un e-mail al companiei Pfizer arată că angajaților li s-au dat vaccinuri Covid distincte față de cele distribuite către guvernele din întreaga lume
Într-un e-mail datat ianuarie 2021, transmis Infowars, s-a explicat colegilor și contractorilor de la sediul Pfizer de c ...
-
Dr. Peter McCullough: "Unii medici au fost mituiți cu 250.000 de dolari pentru a injecta pacienții cu vaccinurile Covid"
Cardiologul american Peter McCullough a adus in discutie sumele uriașe pe care medici din SUA le-ar fi primit pentru a p ...
-
Chef fără beție: S-a inventat soluția care anulează efectele alcoolului. Șoferii se pot urca liniștiți băuți la volan ca nu-i mai prinde nimeni
Cercetătorii din Elveția au inventat un gel care elimină efectele consumului de alcool. Vestea ar fi una de excepție mai ...
-
Tot mai multe rusoaice frumoase sunt dornice să se mărite cu bărbați din China. Se plâng că rușii sunt beți și leneși
Rusoaice frumoase cu nume precum Natașa și Sofia își exprimă online admirația față de China și dorința de a se căsători ...
-
Oamenii ar putea încetini îmbătrânirea datorită unui secret recent descoperit de către cercetători
Corpul uman este dotat cu mai multe ceasuri interne care lucrează împreună pentru a ne regla funcțiile și pentru a se si ...
-
Pentagonul susţine că omenirea nu a interacţionat cu extratereştrii. Ce erau de fapt OZN-urile semnalate des în anii 60
Un raport al Pentagonului arată că probabil OZN-urile semnalate intens în anii 1960 au fost avioane de spionaj şi tehnol ...