Fondurile europene destinate tinerilor antreprenori din România sunt promițătoare în următorul ciclu financiar

Postat la: 02.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Fondurile europene destinate tinerilor antreprenori din România sunt promițătoare în următorul ciclu financiar

Pentru următoarea perioadă, 2021-2027, România va beneficia de un buget de fonduri europene de 100 de miliarde de euro, ceea ce le oferă antreprenorilor din România posibilitatea de a-și deschide mai ușor afaceri noi. Fondurile vizează dezvoltarea economică a țărilor membre prin accentul pus pe inserarea mai ușoară și sustenabilă a tinerilor antreprenori în domeniul economic, și dezvoltarea unor afaceri de succes.

Principalele domenii pentru care sunt destinate aceste fonduri nerambursabile, în 2021, sunt:

Deschideri de afaceri

Anul 2021 vine cu o mulțime de oferte pentru tinerii antreprenori de a-și deschide afaceri bazându-se pe finanțare europeană. Datele statistice ne arată că anul trecut domeniul start-up-urilor a avut o finanțare totală de peste 30 de milioane de euro. Acest lucru reprezintă o creștere de 6% a volumului investițiilor în general și o creștere de 51% a investițiilor de la an la an. O parte semnificativă a acestor cifre a venit de la companii noi înființate specializate pe securitatea cibernetică, software pentru întreprinderi și fintech.

Producția

O componentă importantă finanțată prin fondurile europene vizează domeniul producției. Programul proaspăt lansat, are un buget de 70.000 Euro destinat atât investițiilor agricole, cât și celor non-agricole. Solicitanții pot fi IMM-uri, iar finanțarea este 100 % nerambursabilă pentru orice activitate de producție.

Servicii

Un alt segment important finanțat prioritar prin fonduri europene este cel al serviciilor, deoarece acesta generează aproape 68% dintre locurile de muncă din U.E.. Piața serviciilor este una mare și competitivă, iar sprijinirea acesteia este esențială pentru creșterea economică a oricărei țări.

Comerțul

Un număr important de fonduri europene sunt puse la dispoziție antreprenorilor din România prin Programul de Comerț și Servicii 2020. Bugetul alocat pentru servicii de comerț este de 250.000 lei dintre care 90% sunt din fonduri europene și 10 % este contribuția beneficiarului. Entitățile eligibile sunt IMM-urile și în categoria cheltuielilor permise intră achiziția de spații, echipamente, utilaje, mașini sau chiar crearea de website.

Agricultura

Domeniul agriculturii a ocupat un loc de o importanță deosebită în cadrul UE din mai multe motive ce țin de problema securității alimentare, care la nivel mondial este una stringentă, la fel ca și cea a risipei alimentare. Acestă prioritate se reflectă în sumele mari alocate acestui sector în Programul Național de Dezvoltare Rurală - Afaceri Neagricole în Mediul Rural. Vorbim de un buget alocat de 200.000 euro, din care 90% fonduri europene și se adresează unui număr mai mare de entități juridice. Condiția impusă este realizarea unor vânzări de 30% din prima tranșă și utilizarea fondurilor în construcții, echipamente sau utilaje.

Turismul

Turismul este considerat un factor esențial în dezvoltarea regiunilor Europei, fiind unul dintre sectoarele cele mai dinamice ale economiei. Din păcate, turismul a fost și unul dintre cele mai afectate sectoare economice din cauza pandemiei din 2020 și din acest motiv decizia U.E de a aloca fonduri nerambursabile în acest sector este una binevenită.

IT-ul

Domeniul tehnologiei informației a atras fonduri europene în valoare de 3,5 milioane de euro pentru zona de cercetare și inovare, dezvoltare de produse noi sau deschiderea de afaceri în domeniul IT-ului, iar tendința se păstrează în continuare.

Specialiștii consideră că anul 2021 este un moment prielnic de relansare a micilor afaceri sau de dezvoltare a celor deja deschise, profitând de avantajul oferit de deschiderea liniilor de finanțare europeană nerambursabilă. Poți afla mai multe informații de pe site-urile specializate în sprijinirea antreprenorilor, precum OLX , despre cum poți să-ți deschizi o afacere în mediul online și cum să-ți crești în mod organic vânzările.

loading...
PUTETI CITI SI...