Focile "zombi", otrăvite cu o toxină eliberată de alge, atacă oamenii!

Postat la: 18.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Focile

O serie de atacuri ale focilor în jurul Cape Town din Africa de Sud s-ar putea datora faptului că mamiferele marine au fost otrăvite cu acid domoic, informează Newsweek.

Este posibil ca acidul domoic, o toxină eliberată în timpul unei proliferări de alge de tip "maree roșie", să fi ajuns în organismul focilor dacă acestea s-au hrănit în apropierea acestei proliferări și să fi provocat umflarea creierului și a inimii lor, ceea ce a dus la o agresivitate crescută, a declarat Brett Glasby, coordonatorul programului de gestionare a faunei sălbatice de la Two Oceans Aquarium.

"Acidul domoic este produs de fitoplanctonul din genul Pseudonitzschia, un tip de diatomee", a declarat pentru Newsweek Pete Strutton, oceanograf biolog la Universitatea din Tasmania. "Diatomeele sunt un grup de plancton (mai exact un tip de fitoplancton, planctonul fotosintetic). Ele sunt comune în părțile foarte productive ale oceanului, cum ar fi regiunile de coastă cu valuri ascendente. Orașul Cape Town este aproape de marele sistem de afluență Benguela. California și Peru sunt alte exemple proeminente de sisteme de afluență în care fitoplanctonul este dominat de diatomee."

În anumite condiții, Pseudonitzschia produce acid domoic, dar nu îl produce tot timpul. Oamenii de știință nu sunt siguri de ce. "Există unele teorii conform cărora ar fi util pentru a absorbi nutrienți. Acidul domoic este o neurotoxină puternică pentru mamifere. Adică, se poate acumula în crustacee sau pești fără ca aceștia să aibă efecte nocive, dar dacă mamiferele (foci, oameni etc.) mănâncă acei pești sau crustacee, suferă de otrăvire amnezică a crustaceelor (ASP) din cauza acidului domoic", a declarat Strutton.

Glasby a precizat că, de obicei, atunci când focile sunt otrăvite cu acid domoic, acestea mor, supraviețuitorii suferind leziuni neurologice pe termen lung. El a sugerat că un eveniment de moarte în masă a focilor cu blană din Cape a avut loc din cauza otrăvirii cu acid domoic la sfârșitul anului 2021 în zona Cape Town.

"Știm, de asemenea, din evenimente similare care au fost documentate în California și Noua Zeelandă, că, timp de aproximativ 18 luni după eveniment, unele foci vor prezenta comportamente neobișnuite, predominant o defensivă excesiv de agresivă", a declarat Glasby. "Acest lucru înseamnă că răspunsul lor la stres sau la un posibil stres este de a răspunde agresiv".

Unul dintre aceste atacuri a avut loc pe 3 ianuarie, când actrița LouLou Taylor, care a jucat recent în serialul Raised by Wolves, a fost mușcată de șase ori de o focă pe plaja Clifton's 4th Beach din Cape Town. Alte incidente au avut loc cam în aceeași perioadă în Hout Bay și Yzerfontein, a precizat Institutul Național Sud-African de Salvare a Mării.

"Mecanismele neuronale care determină comportamentele agresive pot diferi de la o specie la alta", a declarat pentru Newsweek Jake Robinson, ecologist și autor științific. "Dar, este foarte posibil ca otrăvirea cu acid domoic să aibă ca rezultat un comportament agresiv crescut la foci atunci când toxina interacționează cu circuitele lor neuronale. S-a demonstrat că provoacă aceste tipuri de comportament la modelele de rozătoare".

"De exemplu, acidul domoic poate interacționa cu amigdala și cu hipotalamusul ventromedial - ambele cunoscute ca jucând roluri cheie în reglarea agresivității la mamifere. Acidul domoic poate afecta aceste regiuni ale creierului prin activarea [...] receptorilor", a declarat Robinson.

"În 1998 am lucrat la Institutul de Cercetare al Acvariului Monterey Bay din California", a spus el. "În acel an a avut loc o înflorire uriașă de Pseudonitzschia din California până în Canada, iar multe foci/leii de mare au fost afectați de acidul domoic. Acestea au fost văzute rătăcind prin parcarea institutului. Singurul tratament a fost să închidem animalele într-o instalație de recuperare și să lăsăm toxina să se depureze treptat. Îmi amintesc studii cu foci care s-au ameliorat. Acestea au fost eliberate și marcate și nu au putut să își încheie migrațiile obișnuite, probabil din cauza leziunilor cerebrale.

Indiferent dacă focile agresive sunt sau nu stimulate de otrăvirea cu acid domoic, ele pot fi foarte periculoase pentru oamenii pe care îi întâlnesc și vor ataca dacă sunt amenințate.

"Păstrați distanța față de focile de pe plajă, dacă animalul nu se simte amenințat, atunci nu există niciun motiv pentru ca acesta să răspundă agresiv", a declarat Glasby. "Trauma primară va avea ca rezultat răni prin înțepare, vânătăi și traume profunde ale țesuturilor." Efectul secundar este foarte posibil să fie infecții bacteriene. Focile au o încărcătură bacteriană foarte mare în gură și acest lucru poate duce la o infecție foarte gravă. Dacă sunteți mușcat, solicitați asistență medicală."

loading...
PUTETI CITI SI...