Fenomenul adeverinţelor COVID falsificate. Românii nevaccinaţi preferă să înfunde puşcăria decât să stea în carantină

Postat la: 04.08.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Fenomenul adeverinţelor COVID falsificate. Românii nevaccinaţi preferă să înfunde puşcăria decât să stea în carantină

Românii nevaccinaţi preferă să înfunde puşcăria decât să stea în carantină. Aceasta este concluzia la care au ajuns autorităţile de frontieră care zilnic se confruntă cu români care nu vor să stea în izolare şi, deşi se întorc din ţări aflate în scenariul roşu, preferă să prezinte la vamă documente care atesta în fals că au fost vaccinaţi sau că au trecut prin COVID.

Odată depistaţi acestora li se întocmesc dosare penale şi riscă până la 3 ani de închisoare. 233 de noi infectări SARS-CoV-2 au fost înregistrate, ieri, în doar 24 de ore, un număr dublu faţă de cele 100 de cazuri pe zi pe care autorităţile sanitate le raportau săptămâna trecută. În acelaşi timp, tot ieri erau raportate 6 decese de Covid, 441 de pacienţi infectaţi internaţi în spitale, şi 60 din aceştia în stare gravă, la ATI. Şi numărul celor obligaţi să stea în carantină a crescut foarte mult, la 51.925 de persoane, faţă de 48.162 de persoane înregistrate vineri. Asta înseamnă că în weekendul trecut au fost trimise în carantină 3.763 de români, mare parte dintre ei ca rezultat al afluxului de turişti care s-au întors din concedii din Grecia sau alte state aflate pe lista roşie.

Autorităţile atrag atenţia că foarte mulţi români nevaccinaţi încercă să fenteze autorităţile de la frontieră. Aceştia fie spun că vin din Bulgaria, fie prezintă certificate false de vaccinare, de testare sau de trecere prin boală. Situaţia este întâlnită la toate punctele de trece a frontierei, precum şi pe aeroporturi. Una dintre modalităţile prin care românii nevaccinaţi care s-au întors din Grecia a fost să se cazeze o noapte în Bulgaria (care e în scenariul verde), apoi să declare la vamă că acolo şi-au petrecut de fapt tot concediul. O altă modalitate a fost prezentarea de certificate false la vamă. Totul pentru că românii nevaccinaţi care se întorc din zonele roşii trebuie să intre în carantină chiar dacă au un test negativ RT-PCR sau au trecut prin boală, deoarece varianta Delta este mai infecţioasă decât tulpinile precedente.

„Noi avem acum un fenomen cu care ne confruntăm: la intrare în ţară sunt persoane care îndrăznesc să ne prezinte (la frontieră, la DSP) documente false. Deja sunt mai multe dosare penale întocmite de Poliţie pe acest lucru. Oameni care au prezentat documente false de vaccinare, de trecere prin boală sau de testare, ceea ce este extrem de grav. Când vii în ţară din zone roşii şi eşti în stare să prezinţi un document fals înseamnă că nu te interesează nimic, înseamnă că tu vii şi eşti dispus să răspândeşti boala, că nu te interesează. Vii dintr-o zonă în care varianta Delta e la maxim în România, unde stăm bine, prezinţi un certificat fals - nu eşti vaccinat, nu eşti trecut prin boală, probabil să fii şi pozitiv - şi spui în familie că eu i-am şmecherit la graniţă şi nu mai trebuie să stau în carantină. Acest lucru este foarte grav", a explicat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat.

El a arătat că au fost deja întocmite dosare penale pentru persoane care au prezentat la frontieră certificate false. „Un director DSP mi-a povestit că într-un singur avion, venit de la aeroportul Lutton din Marea Britanie, 30 de persoane au prezentat documente de trecere prin boală. Toţi 30 în acelaşi avion. Şi toţi 30 s-au îmbolnăvit în aceeaşi săptămână. Asta i-a atras atenţia şi de acolo a fost informată Poliţia. Nu ştiu dacă toţi 30 au (dosare penale - n.r.), dar un număr important dintre ei da, pentru fals şi uz de fals. În ambele situaţii însemnă fie închisoare sau amendă penală - ceea ce înseamnă că te trezeşti cu cazier şi ai alte probleme. Eu nu pot să înţeleg de ce riscau oamenii şi nu ştiu dacă ar risca acest lucru dacă mergeau în Germania, Belgia, Grecia! Oare ar fi riscat să prezinte certificate false?", se întreba, retoric, Raed Arafat.

De altfel, Institutul pentru Sănătate Publică a raportat zone cu focare Delta despre care spune că sunt „de import". „INSP-ul ne-a informat că o parte importantă din cazurile noi care apar sunt cu expunere în exteriorul României, români veniţi din străinătate. (...) Asta înseamnă să fim mai atenţi la cei care vin din zonele roşii, din zonele galbene, să aibă teste corecte. Cei care trebuie carantinaţi să intre în carantină", a mai spus şeful DSU.
Dr. Radu Ţincu: „Ne păcălim, aducând virusul în comunitatea noastră"

La rândul lui, medicul primar ATI de la Spitalul Floreasca din Capitală, dr. Radu Ţincu, e de părere că persoanele care prezintă certificate false la vamă nu păcălesc pe nimeni, ci pe ei înşişi. „Creşterea va fi accelerată în perioada următoare, pentru că se întorc oamenii din vacanţe. În ultima perioadă s-a forţat intrarea în România din zone roşii cu certificate de vaccinare false. Acest lucru să ştiţi că nu păcăleşte nici guvernul, nici DSP-ul, nici lumea medicală, ne păcălim fiecare dintre noi, prin faptul că aducem virusul în comunitatea noastră, în famila noastră şi îi expunem pe cei care nu sunt vaccinaţi la varianta Delta şi la riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19", a atenţionat dr. Radu Ţincu.

Falsificarea unui înscris oficial, prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Dacă falsul este produs de un funcţionar public, fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Uzul de fals reprezintă fapta persoanei care utilizează un înscris falsificat în vederea producerii de consecinţe juridice. Deşi legea incriminează falsificarea unor înscrisuri (cum sunt cele oficiale) de la momentul alterării sau contrafacerii, consecinţele juridice se produc în realitate de la momentul utilizării acelui înscris. Uzul de fals se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată.

Un număr de 25 de dosare pentru zădărnicirea combaterii bolilor au fost trimise în judecată din 2020 şi până în prezent de procurorii care au instrumentat cauze ale românilor care nu au respectat carantina şi izolarea impuse de pandemia de coronavirus, potrivit Ziare.com. Multe dintre procese s-au finalizat fie cu achitări, iar în 5 dintre dosare au fost dispuse pedepse simbolice, de 4 sau 6 luni de închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii. Singurul român care a fost trimis după gratii pentru zădărnicirea combaterii bolilor este buzoianul Matei Strugurel, condamnat definitiv la 1 an de închisoare cu executare. În aprilie 2020, bărbatul - bolnav de TBC - a fugit din spital de frică să nu se infecteze cu SARS-CoV-2.

loading...
PUTETI CITI SI...