Facebook renunță oficial la Primul Amendament și adoptă Constituția chineză sau politicile UE ca bază pentru noile linii directoare ale comunității

Postat la: 18.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Facebook renunță oficial la Primul Amendament și adoptă Constituția chineză sau politicile UE ca bază pentru noile linii directoare ale comunității

Meta a anunțat că renunță la Primul Amendament din SUA și adoptă Constituția chineză ca bază pentru noile sale orientări comunitare pe Facebook și Instagram.

Potrivit gigantului Big Tech, noul lor "fundament" pentru orientările privind libertatea de exprimare trebuie să se consolideze pe "norme" care nu au la bază Statele Unite ale Americii. În schimb, acestea trebuie să se statueze pe "normele internaționale privind drepturile omului", cum ar fi cele din țări precum China și UE. "Baza noastră de referință aici nu este Constituția SUA și libertatea de exprimare, ci mai degrabă normele internaționale privind drepturile omului", a declarat Kenji Yoshino, membru al Meta Oversight Board, pentru National Constitution Center, o organizație privată nonprofit.

Astfel de declarații îndrăznețe necesită o justificare îndrăzneață, astfel că acest membru al Consiliului de supraveghere a menționat că, în ceea ce privește "valorile" libertății de exprimare, SUA este "un caz aberant", în timp ce raza de acțiune globală a Meta înseamnă că trebuie să-și ajusteze politicile în consecință. Există o mulțime de regimuri deschis autoritare, cu propriile lor "valori ale libertății de exprimare", dar când Yoshino - de la Centrul pentru Justiție William J. Brennan - a vorbit despre "găsirea unui echilibru" între legislația americană și "normele" internaționale - a ales să menționeze exemplul agreabil pentru publicul său al Europei.

Ceea ce frapează în acest context, însă, este faptul că în multe, dacă nu în toate țările europene, "discursul instigator la ură" este incriminat, spre deosebire de SUA. Din declarațiile lui Yoshino nu reiese clar cum poate fi realizat un echilibru între aceste abordări diferite ale discursului chiar și în liniile directoare ale unei platforme sociale, în special în preajma alegerilor. Dar, aceasta este explicația pentru care gigantul alege să nu facă din Primul Amendament "linia sa de bază". Iar dacă linia de bază sunt normele internaționale privind drepturile omului, Yoshino a recunoscut că, "de multe ori, acest calcul iese diferit decât dacă linia de bază ar fi fost normele Primului Amendament".

Astfel de declarații nu vor face mare lucru pentru a-i liniști pe cei din SUA care sunt deja neîncrezători în modul în care Meta gestionează conținutul, cenzura și libertatea de exprimare, mai ales înainte de alte alegeri cu miză mare care se apropie. Faptul că, după o scurtă "pauză", FBI și Agenția pentru Securitatea Cibernetică și Securitatea Infrastructurii (CISA) au revenit în mod oficial la activitatea de "comunicare" (oponenții politicii ar spune "conivență") cu platformele de socializare, nu ajută cu nimic. În orice caz, acest lucru sporește temerile legate de o campanie concertată de cenzură, condusă atât din exterior prin presiuni guvernamentale, cât și din interiorul Meta.

loading...
PUTETI CITI SI...