Fără flagrant pentru mită la o carte de identitate. Bărbatul a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru o spaga la ghișeu!

Postat la: 26.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Fără flagrant pentru mită la o carte de identitate. Bărbatul a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru o spaga la ghișeu!

Un cetăţean în vârstă de 66 de ani din Alba Iulia a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Bărbatul a încercat să "convingă" o angajată a Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Alba să îi elibereze o nouă carte de identitate, chiar dacă nu avea toate documentele necesare.

Acesta a încercat să o mituiască pe femeie cu 50 de lei, dar, în final, a ajuns pe mâna poliiştilor şi a procurorilor. S-a întâmplt în 10 iulie 2020, iar condamnarea a fost pronunţată pe data de 22 februarie 2021. Tribunalul Alba a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între P. Gheorghe şi un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba pentru o pedeapsă de 1 an şi 4 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de 2 ani.

Angajata instituţiei a refuzat banii şi a anunţat conducerea instituţiei. A fost făcut un denunţ la Direcţia Generală Anticorpuţie Alba pentru dare de mită. În urma denunţului a fost deschis un dosar penal pentru dare de mită. Poliţiştii nu au organizat un flagrant, dar cetăţeanul a recunoscut în declaraţia dată că a pus 50 de lei în livretul militar pentru a i se elibera cartea de identitate. De altfel, în data de 30 iulie 2020 acesta a predat banii organelor de urmărire penală în vederea confiscării.

"Din declaraţia martorei (angajata instituţiei - n.r.) rezultă că incuplatul nu avea toate documentele necesare pentru eliberarea cărţii de identitate, respectiv nu deţinea în original titlul de proprietate al imobilului unde intenţiona să îşi stabilească domiciliul. Funcţionara de la ghişeu a refuzat să primească suma de bani, iar inculpatul a luat banii înapoi", se precizează în acordul de recunoaştere a vinovăţiei.

"Acordul conţine declaraţia expresă a inculpatului prin care acesta a recunoscut fapta şi încadrarea juridică precum şi acordul de prestare a unei munci în folosul comunităţii. În consecinţă acordul este legal întocmit, astfel că acesta urmează a fi admis, inculpatului urmând deci, să i se aplice pedeapsa prevăzută în acest acord. Inculpatul, a recunoscut actele materiale comise, iar acest aspect nu este de neglijat, în sensul că aflarea adevărului s-a făcut cu celeritate datorită acestui fapt.

În raport de împrejurările concrete ale soluţionării prezentei cauze şi de elementele ce ţin de inculpat, de posibilităţile reale de reeducare ale acestuia, stabilirea unei pedepse în cuantumul la care s-a convenit cu suspendarea executării acesteia sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere, aşa cum s-a căzut de acord, este în măsură să contribuie la reeducarea inculpatului şi prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni", se mai susţine în document. P. Gheorghe a mai fost obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Muncipiului Alba Iulia sau la Biblioteca Judeţeană "Lucian Blaga".

 

loading...