Expert european: "Putem vedea această pandemie la nivel de joc de supraviețuire între noi și virus"

Postat la: 04.08.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Expert european:

Oana Geambaşu este expert în politici de sănătate publică și e coordonatoarea unui studiu comandat de Comisia Europeană despre efectele pandemiei asupra țărilor europene. În subordinea sa se află experți de universități de prestigiu europene.

Oana Geambașu coordonează în această perioadă un studiu de amploare, la care participă peste o jumătate de milion de oameni din mai multe țări europene. Românca are ocazia să conducă o echipă formată din experţi ai Universităţii din München şi ai Institutului Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală din Paris. În calitate de expert în politici de sănătate publică, Oana Geambașu a acordat un interviu pentru Ziare.com despre valul 4 de covid, despre ultimele studii privind vaccinurile și eficiența lor și despre perspectivele pe termen scurt și mediu.

- Valul 4 de Covid este în Europa, iar toată lumea se întreabă dacă va fi mai dificil decât cele anterioare, dată fiind noua tulpină, sau va conta faptul că există totuși vaccin?

- Acest val ar trebui să fie mai mic decât cele precedente, dar depinde foarte mult si de imunitatea celor vaccinati în lunile ianuarie și februarie. Dacă imunitatea lor va fi consistentă, vom fi mai în siguranță. Studiile de până acum arată că vaccinurile sunt eficiente și că previn formele grave ale bolii. Din păcate, există țări ca România, unde puțini oameni s-au vaccinat și nu ne va fi ușor.

- Mai multe țări iau în calcul administrarea unei noi doze de vaccin. S-ar impune acest lucru și în România?

- Eu personal voi face doza a treia cum va fi disponibilă. Sigur că există acum o serie de de discuții, avem discuții legate si de cross-vaccination, adică cei care vor face doza a treia să o facă acum cu un alt timp de vaccin. Dar până se vor aproba, va mai dura. Problema este cumva și de etică acum. Și se vorbește mult și despre asta. Uitați-vă că 85% din doze au fost administrate in 10 țări, iar în foarte multe state oamenii nu au acces la vaccin. Or, în țările din Europa, SUA și alte state prospere din lume s-a trecut la administrarea celei de-a treia doze când în alte țări oamenii nu și-au putut face nici măcar una.

- În cazul României avem mai multe vaccinuri decât doritori. Oare nu ar fi de dorit, în această situație, să se treacă deja la administrarea celei de-a treia doze, până când nu expiră?

- La nivel statal, da. La nivel global, ar trebui, ideal, vândute sau donate. S-a mers în general pe ambele variante, dar tot au ajuns prea puține vaccinuri la oamenii din țările sărace. Iar asta înseamnă decese care ar fi putut fi evitate și oferă ocazia virusului să găsească tot mai multe gazde și să aibă tot mai multe mutații. Recent, britanicii au prezentat un grafic de unde rezulta că în luna iunie a scăzut rata mortalităţii cu 94,15%. Primim, însă, pe de altă parte, vești contradictorii inclusiv din Marea Britanie sau Israel. Trebuie luat în calcul și faptul că în Marea Britanie au existat restricții severe pe perioada vaccinării. Exista multe co-variabile, ar fi eronat să atribuim exclusiv vaccinării interpretarea graficului. Vaccinarea a avut un impact masiv, este evident. Dar și restricțiile au contribuit.

- Au existat și discuții privind eficiența vaccinurilor și totul a culminat cu criticile premierului Israelului, care a spus că serurile sunt mai puțin eficiente. Care este realitatea?

- Vaccinurile sunt dezvoltate pe o anumită tulpină și targhetează proteina spike. Dacă nu vom avea mutații semnificative pe Spike protein, vom avea vaccinuri excelente și pe viitor. În prezent, așa cum am mai spus, vaccinurile sunt eficiente și principalul rol este să prevină cazurile grave. Pe viitor, ele ar urma să fie adaptate, în funcție de ce alte tulpine vom avea. Vestea bună ar fi că SARS-CoV-2 nu este un virus care să sufere foarte multe mutații. Scopul celor care au dezvoltat aceste vaccinuri a fost să avem un număr de cazuri grave și decese cât mai scăzut. Și putem vedea că acest scop a fost atins.

- Cum vedeți următoarea perioadă, când ne-am putea aștepta să scăpăm de această pandemie?

- E greu de anticipat acest lucru. Acum, eu spun că putem vedea această pandemie la nivel de joc de supraviețuire. Virusul dezvoltă mutații pentru a-și asigura supraviețuirea, noi dezvoltăm vaccinuri și avem măsuri non-farmaceutice pentru a ne asigura supraviețuirea. Depinde cine se va dovedi în final mai inteligent.

loading...
PUTETI CITI SI...