Experimentul real care ne arată faptul că omenirea nu va putea opri un asteroid: Furtuna la fel de mortală ca la Hiroshima

Postat la: 10.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Experimentul real care ne arată faptul că omenirea nu va putea opri un asteroid: Furtuna la fel de mortală ca la Hiroshima

Specialiștii NASA au efectuat, în anul 2022, un experiment real prin care au încercat să devieze asteroidul Dimorphos. Acesta a fost lovit cu o navă spațială, dar efectele secundare sunt dezastruoase.

Asteroidul în sine a fost distrus, dar în urma impactului a fost declanșată o furtună de bolovani "la fel de mortală ca la Hiroshima". Practic, singurul lucru pe care oamenii îl pot face în fața unui asteroid cu adevărat uriaș este să-l spargă și să așteptăm ca Pământul să fie lovit de bucăți mai mici ale acestuia care în momentul impactului ar genera un efect similar cu bomba nucleară de la Hiroshima, informează The Telegraph.

Astronomii au descoperit că, deși impactul a reușit elimine asteroidul, au fost dislocați și 37 de bolovani, care în prezent trec prin spațiu cu 13.000 mph. Experții spun acum că strategiile de deviere ar putea avea consecințe nedorite, întrucât lasă în urmă roci mai mici, pe un curs de coliziune cu Pământul.

David Jewitt, profesor de științe ale Pământului și planetare la UCLA, a declarat: "Grupul de bolovani este ca un șrapnelul dintr-o grenadă. Acești bolovani au aceeași viteză cu cea a asteroidului vizat și provoacă la rândul lor pagube".

Bolovanii, care au fost observați de Telescopul Spațial Hubble, au dimensiuni cuprinse între 1 și 6 metri în diametru și se îndepărtează de asteroid cu aproximativ un kilometru pe oră - aproximativ viteza de mers a unei broaște țestoase uriașe.

Profesorul Jewitt a mai spus că, având în vedere viteza mare a unui impact tipic, un bolovan de 5 metri care ar lovi Pământul ar furniza la fel de multă energie ca bomba atomică, ce a fost aruncată pe Hiroshima, Japonia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Astronomii au crezut că rocile au fost deja împrăștiate la suprafață și doborâte de șocul impactului de la sonda spațială Dart (Testul de redirecționare a asteroidului dublu). O fotografie de prim-plan făcută de Dart, cu doar două secunde înainte de coliziune a arătat un număr similar de bolovani așezați pe suprafața asteroidului - și de dimensiuni și forme similare.

Dimorphos, care avea aproximativ dimensiunea uneia dintre Marile Piramide din Giza, a fost ales pentru că nu reprezenta o amenințare pentru Pământ, așa că nu există niciun pericol nici din partea bolovanilor.

Asteroidul face parte dintr-un sistem binar și orbitează în jurul unui asteroid mai mare de dimensiunea unui munte numit Didymos. Deși sistemul este clasificat, din punct de vedere tehnic ca fiind potențial periculos, este încă la peste nouă milioane și jumătate de kilometri distanță de Pământ și este puțin probabil să reprezinte o amenințare în viitorul apropiat.

Cu toate acestea, experții au avertizat că, dacă molozul de la o viitoare deviere a asteroidului ar ajunge pe planeta noastră, ar atinge aceeași viteză cu care se deplasează asteroidul - suficient de rapid pentru a provoca „daune imense".

loading...
PUTETI CITI SI...