Evelyn de Rothschild, șeful dinastiei bancare din Londra, a murit la vârsta de 91 de ani!

Postat la: 09.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Evelyn de Rothschild, șeful dinastiei bancare din Londra, a murit la vârsta de 91 de ani!

Evelyn de Rothschild, care a contribuit la unirea ramurilor britanice și franceze ale faimosului grup bancar al familiei sale și a consiliat-o chiar și pe regina Elisabeta a II-a cu sfaturi în domeniul financiar, a murit. Avea 91 de ani.

El a murit „în pace, acasă", a informat Asociația Presei din Marea Britanie, citând o declarație a familiei sale.

Începând cu 1976, Rothschild a servit 27 ani ca președinte al N.M. Rothschild & Sons, ramura din Londra a dinastiei financiare, a început de stră-stră-stră-bunicul său la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Printre multe alte roluri, banca cunoscută astăzi sub numele de Rothschild & Co. a contribuit la finanțarea victoriei ducelui de Wellington asupra lui Napoleon în 1815 în bătălia de la Waterloo.

Înainte de a demisiona în 2003, el a atins un obiectiv planificat de mult timp: acela de a reuni afacerea din Londra cu omologul său francez, Rothschild & Compagnie Banque. Acest lucru a fost văzut ca un pas cheie în menținerea competitivității cu băncile multinaționale mult mai ‘tinere' - dar, de asemenea, mai mari.

„Prima forță importantă a familiei este unitatea", a declarat el pentru New York Times în 1996, în timp ce el și vărul său, David de Rothschild, șeful casei franceze, și-au anunțat noul parteneriat.

Din 1972 până în 1989 a fost președintele revistei The Economist, pe care, într-un interviu din 2002 pentru Bloomberg News, a numit-o „probabil cea mai independentă publicație din lume".

Firma Rothschild a fost fondată de Mayer Amschel, care a început să cumpere și să vândă monede vechi într-un ghetou din Frankfurt. El a luat numele de familie de la scutul roșu - „rote Schild" în germană - care a fost afișat deasupra casei unui strămoș în anii 1560.

La începutul anilor 1800, el și-a trimis cei cinci fii pentru a stabili bazele Rothschild la Londra, Paris, Napoli, Viena și Frankfurt. Cu sediul în Londra, N.M. Rothschild poartă numele lui Nathan Mayer Rothschild, stră-stră-bunicul lui Evelyn.

Influența familiei a scăzut în secolul XX, deoarece guvernele europene s-au bazat pe băncile americane pentru a finanța ambele războaie mondiale împotriva Germaniei. După cel de-al doilea război mondial, Evelyn și vărul său, Jacob, au refăcut casa lui N.M. Rothschild ca pe o bancă comercială britanică, care s-a ocupat de tranzacții internaționale de obligațiuni pentru țări precum Chile și Ungaria.

Cei doi au avut o despărțire foarte mediatizată în 1980, din cauza insistențelor lui Jacob de a fuziona cu S.G. Warburg & Co., în speranța de a se extinde la nivel internațional și de a concura cu firmele de pe Wall Street. Când Evelyn a refuzat, Jacob a renunțat și a fondat un alt vehicul de investiții, RIT Capital Partners Plc.

„Păstrarea controlului familiei a avut prioritate față de expansiune", a scris istoricul britanic Niall Ferguson în al doilea volum despre clanul Rothschild. A fost o ruptură serioasă în ramura engleză a familiei.

La rândul său, Evelyn Rothschild a reconstruit N.M. Rothschild prin angajarea unei serii de bancheri bine conectați. Unul dintre ei a fost Michael Richardson, partener la Cazenove. Prietenia sa cu Margaret Thatcher - prim-ministru britanic din 1979 până în 1990 - a ajutat banca să câștige postul de acționar principal în vânzările de acțiuni la companii de stat, cum ar fi British Gas Plc și British Petroleum Plc

Rothschild a ajutat, de asemenea, compania să se extindă în China, unde a deschis un birou în Beijing în 1999.

A fost decorat în 1989 de către regina Elisabeta a II-a. A fost timp de mulți ani unul dintre consilierii financiari ai reginei.

„Nimeni nu este mai strict la cheltuieli decât regina", a declarat el pentru London Evening Standard în 2017. „A crescut în timpul războiului. Foarte disciplinată".

Evelyn Robert Adrian de Rothschild s-a născut pe 29 august 1931, fiind singurul fiu al lui Anthony Gustav de Rothschild și al lui Yvonne Cahen d'Anvers, potrivit site-ului web al Arhivei Rothschild, un trust caritabil independent.

Evacuat în siguranța relativă a Statelor Unite în timpul celui de-al doilea război mondial, el a lucrat la o farmacie din Westhampton, pe Long Island din New York, a declarat pentru Financial Times în 2017.

S-a întors în Marea Britanie pentru a urma întâi cursurile de la Harrow School din Londra, apoi la Trinity College de la Universitatea Cambridge.

S-a alăturat băncii familiei sale în 1957. El a contribuit la expansiunea sa în mass-media și telecomunicații, alăturându-se consiliilor de administrație ale ziarelor Beaverbrook, The Economist și The Telegraph, a scris Ferguson.

Într-un interviu din 2002 pentru Bloomberg News, Rothschild a spus despre slujba sa: „În fiecare zi, ceva nou apare și cineva mă întreabă dacă pot ajuta. Nu mă prefac că sunt o persoana foarte tehnică. Știu destul de multe despre anumite lucruri tehnice, dar nu sunt avocat, nu sunt inginer, nu sunt contabil. Dar asta nu te împiedică să-ți folosești bunul simț."

Un colecționar de artă, connisseur de vinuri și proprietar de cai de curse de rasă pură, avându-i pe Bill și Hillary Clinton ca prieteni, Rothschild a făcut naveta timp de mulți ani între Londra și casa Ascott, o proprietate de țară din Buckinghamshire a fost achiziționată de bunicul său în 1876 și decorată cu porțelan din Asia și picturi ale vechilor maeștri, cum ar fi Rubens.

Prima căsătorie a lui Rothschild, cu Jeannette Ellen Dorothy Bishop, s-a încheiat prin divorț. Împreună cu cea de-a doua soție, Victoria Lou Schott, a avut trei copii: Jessica, Anthony și David. Și căsătoria asta s-a încheiat prin divorț. În 2000, Rothschild s-a căsătorit cu Lynn Forester, de origine americană, co-fondator al companiei de telefonie FirstMark Communications Europe SA.

loading...
PUTETI CITI SI...