Europa Liberă: Miza scutului antirachetă de la Deveselu, în noul context al avertismentelor occidentale că Rusia lui Putin va ataca țări NATO

Postat la: 09.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Europa Liberă: Miza scutului antirachetă de la Deveselu, în noul context al avertismentelor occidentale că Rusia lui Putin va ataca țări NATO

Șeful Statului Major, generalul Gheorghiță Vlad, a declarat la Europa Liberă că scutul SUA de la Deveselu a fost upgradat în 2023, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina. Încercăm să conturăm miza acestei modernizări în condițiile în care războiul declanșat de Vladimir Putin riscă să se extindă.

Intervievat de Europa Liberă pe 1 februarie 2024, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, spune că instalațiile antirachetă de la Deveselu au fost upgradate. Pe românește, au fost aduse la zi ca să fie perfect compatibile cu echipamentele americane și NATO de ultimă generație, în caz de nevoie.

Marea întrebare care apare inevitabil este dacă, acum, după modernizare, scutul antirachetă servește și ca echipament defensiv împotriva eventualelor agresiuni ale Rusiei. Sistemul antirachetă din România a fost modernizat prima dată în 2019. A doua actualizare a avut loc anul trecut.

„Gen. Gheorghiță Vlad: Apărarea antiaeriană trebuie analizată stratificat, pe niveluri. În ceea ce privește combaterea rachetelor, mijloacelor balistice, avem un sistem foarte bun, care se numește scutul de la Deveselu.

Europa Liberă: Care a fost updatat?

Gen. Gheorghiță Vlad: Care este la cele mai înalte standarde. Vedeți discuția în Polonia, că încă nu au putut să-l pună în operare pentru că nu au făcut upgrade-urile corespunzătoare.

Europa Liberă: Care e la parchet cu cel din România.

Gen. Gheorghiță Vlad: Exact, upgrade-uri care sunt făcute la sistemul din România.

Europa Liberă: În ultimii ani.

Gen. Gheorghiță Vlad: Anul trecut. Deci aici stăm foarte bine."

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, în trecut, și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, a decriptat ce ar putea însemna acest „upgrade".

loading...
PUTETI CITI SI...