Europa își cumpără o armă aproape imbatabilă: Drona invizibilă schimbă modul în care se poartă războiul

Postat la: 16.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Europa își cumpără o armă aproape imbatabilă: Drona invizibilă schimbă modul în care se poartă războiul

Airbus a dezvăluit un nou concept de dronă invizibilă la radar (stealthy) "Loyal Wingman". Consorţiul european de aviaţie prezintă proiectul Forţelor Aeriene Germane, care şi-au exprimat anterior interesul pentru o dronă care să însoţească viitoarele sale avioane de război electronic Typhoon EK.

Drona este, de asemenea, prezentată ca un proiect pe termen mai scurt, care va preceda planurile sale mai mari Future Combat Air System (FCAS) pentru anii 2040, arată The Drive. Detalii despre noul design al dronei, numit în prezent simplu "Wingman", au venit într-un comunicat de presă de la Airbus. Un model la scară largă al aeronavei fără echipaj va fi expus la Expoziţia Aerospaţială Internaţională ILA din capitala Germaniei, Berlin, care se deschide miercuri.

„În aviaţia militară, un "Wingman" este un pilot într-o altă aeronavă care protejează şi sprijină pilotul cu misiunea principală, oferă mai multe opţiuni tactice şi contribuie astfel la succesul misiunii. În conceptul Airbus, Wingman va funcţiona foarte mult în acelaşi mod - doar că nu este nici pilot, nici avion de luptă pilotat de unul", potrivit comunicatului Airbus. „Este o dronă de tip avion de vânătoare care va fi comandată de un pilot într-o aeronavă de luptă actuală, cum ar fi Eurofighter, şi poate prelua sarcini de misiune cu risc ridicat, care ar reprezenta o ameninţare mai mare pentru aeronavele cu echipaj".

Autorităţile din Germania au descris anterior planurile pentru un Electronic Combat Wingman (ECW) fără pilot pentru a lucra împreună cu Typhoon EK cu echipaj. Anul trecut, guvernul german a decis în mod oficial să achiziţioneze 15 astfel de avioane de război electronic, care vor fi convertite de la avioanele de luptă Typhoon existente. Aceste aeronave vor înlocui avioanele cu aripi oscilante Tornado ECR (Electronic Combat / Reconnaissance) ale ţării, care sunt în prezent însărcinate să efectueze război electronic şi să suprime şi să distrugă misiunile de apărare aeriană inamică (SEAD / DEAD).

Conceptul a fost introdus de Boeing prin drona MQ-28 Ghost Bat, cunoscută anterior sub numele de Boeing Airpower Teaming System (ATS), care este un vehicul aerian de luptă stealth, multirol, fără pilot din clasa Loyal Wingman. Este conceput ca o aeronavă multiplicatoare de forţă capabilă să zboare alături de aeronave cu echipaj uman pentru sprijin, ca parte a unui sistem integrat care include capabilităţi spaţiale şi să efectueze misiuni autonome independent folosind inteligenţa artificială.

Australia a comandat 10 astfel de drone într-un contract de 600 milioane dolari australieni, iar compania Boeing are discuţii şi cu Forţele Aeriene ale SUA pentru achiziţia dronelor Wingman.

loading...
PUTETI CITI SI...