Etapele dezvoltării copiilor la vârsta de 2-3 ani

Postat la: 23.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Etapele dezvoltării copiilor la vârsta de 2-3 ani

După împlinirea vârstei de 2 ani, vei observa la copilul tău un salt mental, dar și fizic. El încearcă să devină din ce în ce mai independent, ceea ce îi va provoca și multe tantrumuri.

De aceea, această perioadă mai este numită și teribila vârstă de 2 ani. Ca părinți, trebuie să ne înarmăm cu multă răbdare, să le arătăm iubire și înțelegere. Pentru a putea să pui acest lucru în aplicare, trebuie să înțelegi mai bine perioada în care se află copilul tău. Așadar, mai jos îți detaliem principalele etape ale dezvoltării copiilor la vârsta de 2-3 ani:

Dezvoltarea motorie

În această perioadă, abilitățile motorii se dezvoltă foarte mult, de aceea el va începe să se îmbrace și să se dezbrace singurel, va putea să se spele pe mânuțe și pe dințișori, va urca și va coborî scările, va ști să stea pe vârfurile picioarelor sau să arunce mingea. În general, va încerca să reproducă toate activitățile pe care le observă la adulții din jurul său.

Dezvoltarea cognitivă

Faptul că va putea să se concentreze asupra unei activități pentru o perioadă mai lungă de timp, îl va ajuta să cunoască noțiuni precum zi sau noapte, mare sau mic, culori si forme geometrice. De asemenea, la această vârstă știe să arate diferite părți ale corpului său și face propoziții de 2-3 cuvinte.

Așteaptă-te ca, odată cu dezvoltarea limbajului și datorită curiozității, să apară perioada de ce-urilor. Este foarte important să îi răspunzi cât mai în detaliu la întrebări pentru că doar așa îi vei oferi siguranța emoțională de care are el nevoie și îl vei ajuta să descopere lumea. Dezvoltarea cognitivă poate fi stimulată și cu ajutorul unor jucării pentru copii de 2-3 ani. Respectă întotdeauna vârsta indicată pe ambalajul jucăriilor pentru că astfel te asiguri că sunt potrivite pentru nivelul de dezvoltare al copilului tău.

Dezvoltarea socio-emoțională

Copiii exprimă o multitudine de emoții, de la bucurie și mândrie, până la tristețe și frustrare. La 2-3 ani încep să fie conștienți și de emoțiile celor din jur și să le ofere consolare, dacă este nevoie. Își manifestă afecțiunea și iubirea prin îmbrățișări și pupici, iar supărările și frustrările, de obicei, le manifestă prin tantrumuri. Acestea din urmă încep să scadă în jurul vârstei de 4 ani, atunci când vor stăpâni limbajul suficient de bine cât să își poată exprima emoțiile în cuvinte.

Un aspect foarte important în creșterea și dezvoltarea copilului, este mediul în care își petrece majoritatea timpului. Acesta este esențial pentru sănătatea și confortul său. De aceea, recomandăm să fiți atenți la umiditatea din camera bebelușului, la temperatură și la luminozitate. Acestea au impact asupra sistemului respirator, asupra pielii și a calității somnului.

După cum putem observa, este o perioadă în care copilul se dezvoltă din toate punctele de vedere. De aceea, ca părinți, trebuie să fim prezenți, atenți la nevoile lor și să ne asigurăm că le oferim copiilor tot ce este necesar pentru o dezvoltare armonioasă.

loading...
PUTETI CITI SI...