Țepe de milioane de euro cu vile de lux în stațiuni celebre. In plasa au căzut zeci de turiști creduli

Postat la: 02.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Țepe de milioane de euro cu vile de lux în stațiuni celebre. In plasa au căzut zeci de turiști creduli

Zeci de turiști care au visat la vacanțe de vis în Grecia, Spania, Italia, Olanda, Franța sau Austria, au căzut în plasa unor escroci români care le-au închiriat vile de lux în stațiuni celebre la prețuri avantajoase. În realitate oamenii au plătit chiria în conturile șarlatanilor, iar când au ajuns la cazare au realizat că au fost țepuiți.

Șocul a fost cu atât mai mare cu cât turiștii aveau convingerea că fac tranzacția prin intermediul unor site-uri de profil ultracunoscute, inclusiv Airbnb și booking. Prejudiciul în dosar este uriaș și depășește 2,5 milioane de euro, gruparea de șarlatani, din care fac parte zeci de persoane, fiind specializată și în alte țepe online.

Escrocheria cu vile de lux a mers ca unsă, în spatele afacerii ilegale fiind români, mulți din Vâlcea, cu abilități în tranzacții online și internet banking. Pur și simplu escrocii au creat sute de conturi folosindu-se de acte fictive și de tinerei fără experiență dornici să câștige un ban de buzunar. Conturile au fost făcute la bănci din Europa (Spania, Italia, Muntenegru, Croația, Ungaria etc), dar și în Mexic.

Tineri, unii dintre ei de 18 ani, erau racolați în schemă cu 200, 300 de lei. În schimbul banilor, aceștia își făceau conturi pe numele lor și lăsau la dispoziția escrocilor credențialele. Uneori primeau job-uri suplimentare, trimiși să scoată banii din conturile respective, banii fiind trimiși cu firme de poștă, în colete, ascunși în jucării de pluș sau în carcasele unor imprimante.

Aceste conturi, de ordinul sutelor, erau folosite în escrocherie. Liderii grupării plasau anunțuri de închiriere pe site-uri dedicate, foarte cunoscute: Homeaway, Easypiso, Airbnb, Idealista.es, Imobiliare.it, fotocasa.com.

Nu se încurcau cu stațiuni banale, ci alegeau orașe din Europa intens frecventate de turiști, dar și stațiuni de lux, unde vilele de vacanță se închiriau de oameni înstăriți cu mii de euro. Se foloseau de imagini ale unor vile cochete pe care le închiriau cu prețuri mult sub cel al pieței, așa că nu duceau lipsă de clienți.

"...persoana vătămată a dorit să închirieze un apartament în Alicante, Spania și a găsit un anunţ avantajos pe site-ul www.fotocasa.es, la prețul de 400 euro. Fiind interesat de acest imobil a încercat să contacteze telefonic proprietarul. La câteva zile a fost contactat prin Whatsapp de presupusul proprietar care s-a prezentat a fi Rybicki, fiind direcționată către un link ce părea a fi al AirBnb deoarece avea aplicat logo-ul companiei, prin intermediul căruia aceasta trebuia să plătească 1200 euro pentru chirie și garanție. Fiind o ofertă avantajoasă și convins că este vorba de o ofertă reală și că tranzacția se va defășura prin intermediul companiei Fotocasa, a transferat suma de 1200 euro, în contul indicat de locator. Deși a plătit, victima nu a fost contactat pentru predarea cheilor", se arată în rechizitoriu, aceasta fiind una dintre zecile de povești similar descoperite de anchetatorii români.

În aceeași situație au fost turiști atrași de oferte "avantajoase" în Mikonos (Grecia), Tarragona (Spania), Barcelona (Spania), Solden (Austria), Sant Cugat del Vallès (Spania), Alicante (Spania), Milano (Italia), Amsterdam (Olanda), Munchen (Germania), La Villa Calvi (Franța), Ibiza (Spania), etc.

Convinși că discută cu adevărații proprietari ai vilelor, oamenii plăteau prețul cerut. Fiind vorba despre stațiuni turistice de lux, prețurile nu erau deloc mici, ci de cel puțin 2000-3000 de euro. Escrocii știau cum să disimuleze șarlatania. Trimiteau inclusiv mailuri de confirmare de pe adrese care conțineau sintagma "booking" sau "airbnb".

"...persoana vătămată a dorit să închirieze o vilă în Calvi din Franța și a găsit un anunţ avantajos pe site-ul Airbnb. Fiind interesată de acest imobil a discutat cu presupusul proprietar, de la adresa de email ..., care i-a indicat să efectueze plata într-un cont bancar. Pentru a-i câștiga încrederea, a primit şi un email de la automated@booking-express.info și payment@bookings-confirmation-support.com ce conţinea contractul fictiv de închiriere ce avea aplicat logo-ul companiei AirBnb şi detaliile tranzacţiei, plata urmând a fi efectuată într-un cont de garanţie. Aşa cum am arătat adresele de email respective erau fictive, apropiate ca denumire cu adresa oficială a companiei şi avea rolul de a crea victimei reprezentarea că discută cu reprezentanţii reali ai companiei. În realitate, această adresă de poştă electronică era folosită tot de autor care expedia astfel către victimă datele tranzacţiei, respectiv factura care era falsificată prin introducerea de date informatice necorespunzătoare adevărului, contractul de închiriere conținând datele de identificare ale companiei reale menționate. Fiind astfel convinsă de veridicitatea ofertei, victima a transferat din contul său suma de 2918 euro", se arată în rechizitoriu.

Sunt zeci astfel de situații, iar turiștii escrocați s-au constituit părți civile și-și cer banii înapoi în instanță.

Dosarul escrocilor români a fost instrumentat anchetatorii români, cauza fiind trimisă în judecată la Tribunalul Vâlcea, instanță care s-a și pronunțat pe fondul cauzei. Nemulțumiți că au fost condamnați la închisoare, șarlatanii români au contestat pedepsele, cauza judecându-se în prezent la Curtea de Apel Pitești.

loading...
PUTETI CITI SI...