Elon Musk a vândut acțiuni Tesla de aproape 7 miliarde de dolari după ce a cerut "voie" sustinatorilor sai de pe Twitter

Postat la: 14.11.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

 Elon Musk a vândut acțiuni Tesla de aproape 7 miliarde de dolari după ce a cerut

Directorul general al Tesla, Elon Musk, a vândut în decurs de o săptămână acţiuni ale producătorului de automobile electrice în valoare de 6,9 miliarde de dolari profitând de creşterea extraordinară a acestora, care a făcut ca valoarea de piaţă a companiei să depăşească 1.000 de miliarde de dolari, transmite Reuters.

Miliardarul a vândut vineri 1,2 milioane de acţiuni Tesla, în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari, potrivit datelor declarate la Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare. Cel mai bogat om din lume şi principalul acţionar al Tesla a scris sâmbăta trecută pe Twitter că va vinde 10% din acţiunile sale dacă utilizatorii platformei de socializare vor aproba acest lucru în cadrul unui sondaj de opinie. Pachetul de 10% reprezenta aproximativ 17 milioane de acţiuni la momentul tweet-ului său. El a vândut 6,36 milioane de acţiuni în această săptămână, aproximativ 37% din 17 milioane. Pentru a-şi îndeplini angajamentul de a vinde 10% din acţiuni, Musk ar trebui să mai vândă încă aproximativ 10 milioane de acţiuni.

Acţiunile Tesla au încheiat tranzacţiile de vineri, în scădere cu 2,8%, la 1.033,42 dolari pe unitate, întrerupând o serie de câştiguri din ultimele 11 săptămâni. Titlurile Tesla au crescut cu peste 46% în acest an, după un avans brusc din octombrie. Vânzările de acţiuni, care au marcat prima dată când Musk a încasat o o sumă de o astfel de mărime de la înfiinţarea companiei în 2003, sunt uriaşe după standardele pieţei de capital, eclipsând ofertele publice iniţiale ale majorităţii companiilor. Făcându-i pe utilizatorii de Twitter să dea undă verde mişcării, el a atenuat potenţialele critici de încasare a câştigurilor, într-un moment în care evaluarea Tesla a crescut, iar acţiunile sunt la cote record.

Acţiunile Tesla au scăzut cu 15,4% în această săptămână şi au pierdut aproximativ 187 de miliarde de dolari din valoare de piaţă, mai mult decât capitalizările de piaţă combinate ale Ford Motor şi General Motors, scrie news.ro. În ciuda pierderilor din această săptămână, Tesla este încă cel mai valoros producător de automobile din lume. Creşterile puternice recente ale acţiunilor Tesla scot în evidenţă cererea de acţiuni ale producătorilor de vehicule electrice. După debutul de succes pe piaţă al Rivian Automotive, care a avut loc miercuri, cei mai valoroşi doi producători de automobile din SUA sunt companii de vehicule electrice.

Într-un atac voalat la rivalul din Irvine, California, Musk a postat joi pe Twitter: "Au existat sute de startup-uri de automobile, atât electrice, cât şi cu combustie, dar Tesla este (singurul) producător de automobile american care a ajuns la producţie de volum mare şi un flux de numerar pozitiv în ultimii 100 de ani." Musk a spus anterior că va trebui să exercite un număr mare de opţiuni de acţiuni în acest an, ceea ce va crea obligaţii fiscale mari. Vânzarea unora dintre acţiunile sale ar putea elibera fonduri pentru plata taxelor.

Înainte de vânzare, Musk deţinea o participaţie de aproximativ 23% la Tesla, inclusiv opţiunile pe acţiuni. După exercitarea a 2,15 milioane de acţiuni, luni, Musk va avea opţiuni pentru încă 20 de milioane de acţiuni pe care va trebui să le exercite până în august anul viitor. "Ne aşteptăm că vânzările de acţiuni vor continua, deoarece Musk deţine milioane de opţiuni în valoare de miliarde de dolari, care altfel ar expira fără valoare şi, de asemenea, a prearanjat vânzări de acţiuni în cadrul planurilor 10b5-1", a declarat Jason Benowitz, manager senior de portofoliu la Roosevelt Investment Group din New York.

loading...
PUTETI CITI SI...