El Nino, curentul care a pârjolit întreaga planetă, a dispărut. Acum este în curs de formare El Nina. Ce va urma

Postat la: 14.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

El Nino, curentul care a pârjolit întreaga planetă, a dispărut. Acum este în curs de formare El Nina. Ce va urma

El Niño s-a încheiat oficial, dar valuri de la dispariția sa vor zgudui vremea pe tot globul. Curentul va fi înlocuit din toamnă de El Nina, un model climatic care aduce, de regulă, temperaturi și mai ridicate. El Niño, un model climatic natural marcat de temperaturi oceanice mai calde decât media în Oceanul Pacific tropical, a cuprins planeta încă de la începutul verii trecute, scrie CNN.

A atins un super status la începutul acestui an, după ce a crescut temperaturile în timpul celui mai cald an înregistrat vreodată și a influențat alte evenimente meteorologice globale. Cu El Niño ieșit din lumina reflectoarelor, opusul său se pregătește să vină în centrul atenției mai târziu în această vară: La Niña. Deocamdată, nici La Niña, nici El Niño nu sunt prezente și o așa-numită fază neutră a început, potrivit Centrului de Predicție Climatică al Administrației Naționale a Oceanelor și Atmosferei (NOAA).

Dar acest lucru se va schimba rapid pe măsură ce La Niña se construiește pe parcursul verii și este probabil să dețină ferm controlul până în septembrie, în perioada de vârf a sezonului uraganelor. Iată ce ne-ar putea rezerva o vară fără El Niño și cu o La Niña în devenire. Verile La Niña care au urmat iernilor puternice El Niño au fost din punct de vedere istoric unele dintre cele mai calde înregistrate în SUA. Vara aceasta nu ar putea fi diferită, chiar înainte ca La Niña să se instaleze. Temperaturi peste medie sunt așteptate aproape peste tot în această vară. Condiții caniculare au început devreme în vest și o căldură asemănătoare lunii iulie se răspândește în jumătatea de est a țării.

Tranziția spre La Niña nu este singurul factor care influențează temperaturile în cea mai caldă perioadă a anului. Ele sunt mereu în creștere într-o încălzire mondială cauzată de poluarea cu combustibili fosili. Alături de căldură mai intensă, prognozele sezoniere arată o tendință îngrijorătoare a precipitațiilor pentru o mare parte din jumătatea de vest a SUA. Condiții mai aride decât cele normale sunt de așteptat pentru majoritatea statelor de vest. Uscăciunea și căldura sunt ciclice. Cu cât o zonă devine mai fierbinte, cu atât se usucă mai mult, ceea ce ar putea fi o rețetă pentru seceta nouă sau agravată. O zonă uscată va deveni și mai fierbinte, deoarece cea mai mare parte a energiei soarelui este destinată încălzirii solului, cu puțină energie pierdută prin evaporarea solului umed.

Pierderea El Niño va avea, de asemenea, ramificații majore în Oceanul Atlantic și este unul dintre motivele majore pentru care experții prevăd un sezon hiperactiv al uraganelor. El Niño tinde să creeze vânturi ostile la nivel superior, care dizolvă furtuni, în timp ce La Niña face opusul. Deci, mai multe furtuni s-ar putea dezvolta în acest an fără ca El Niño să le rețină. De asemenea, El Niño nu va mai ține departe multe furtuni departe de SUA, lăsând coastele vulnerabile în acest sezon. Temperaturile record ale apei din Oceanul Atlantic ar putea de asemenea să acționeze ca un combustibil pentru furtuni, ajutându-le să se formeze, să se întărească și să avanseze.

Atlanticul nu este, de asemenea, singurul ocean care este vaporos. În ultimul an, El Niño a contribuit la creșterea temperaturilor medii globale ale oceanelor la niveluri record. La Niña poate avea în cele din urmă un efect oarecum de răcire asupra oceanelor lumii, potențial nivelând o parte din încălzirea necontrolată a anului trecut. Dar asta nu se va întâmpla prea curând. Oceanele se răcesc incredibil de lent, mai ales că aproximativ 90% din excesul de căldură din lume produs de arderea combustibililor fosili pentru încălzirea planetei este stocat în ele. El Niño a sosit în iunie 2023 și în cele din urmă a devenit unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată. A influențat radical lumea pe parcursul vieții sale de un an.

Cel mai important, El Niño a contribuit la împingerea temperaturii atât a aerului, cât și a oceanelor la niveluri record la nivel global. Fiecare lună din iunie 2023 până în mai 2024 a fost cea mai fierbinte astfel de lună din lume înregistrată vreodată. Temperaturile oceanelor au urcat pentru prima dată la niveluri record în martie 2023 și au rămas la niveluri istorice de atunci. În ciuda înregistrărilor care au început înainte de sosirea lui El Niño pe scenă, modelul climatic nu a făcut decât să exacerbeze situația, deoarece căldura record din aer s-a infiltrat în oceane. Modelul climatic natural a influențat, de asemenea, multe evenimente meteorologice semnificative începând cu vara trecută

loading...
PUTETI CITI SI...