Efectul Erdogan la bursele mondiale: Acțiunile turcești au explodat după victoria reportată în alegeri

Postat la: 30.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Efectul Erdogan la bursele mondiale: Acțiunile turcești au explodat după victoria reportată în alegeri

Acţiunile listate pe bursa de la Istanbul înregistrau creşteri în prima şedinţă de tranzacţionare de săptămâna aceasta, în timp ce lira turcească ajungea la un nou minim la scurt timp după ce preşedintele Recep Erdogan a fost reales şef al statului, funcţie pe care o deţine de peste două decenii.

Rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin, după ce prima rundă de alegeri nu a reuşit să ofere un câştigător clar, arătau că Erdogan deţinea 52% din numărul total de voturi, iar contracandidatul Kemal Kilicdaroglu avea 48% după numărarea a 99% din urne.

Luni după-amiază, indicele turc BIST 100 se aprecia cu 4,2%.

Benchmarkul a crescut cu 94% în ultimele 12 luni în moneda locală, în vreme ce investitorii şi-au îndreptat atenţia asupra pieţei de capital pentru a se proteja de efectele inflaţiei şi crizei costului vieţii, potrivit MarketWatch, citată de Ziarul Financiar.

Inflaţia anuală a ţării a atins 43% în aprilie, ajungând până la 85% anul trecut pe fondul hotărârii preşedintelui de a reduce ratele dobânzilor în ciuda presiunilor suportate de preţuri, lira turcească devenind astfel principala victimă a deciziei.

De altfel, unii analişti erau de părere că liderul s-ar putea confrunta cu o rundă dificilă de alegeri din cauza situaţiei economice în care se află ţara şi ca urmare a cutremurelor de la început de an care au omorât aproape 60.000 de oameni.

Dolarul a crescut luni cu 0,26% şi a marcat un nou maxim prin raport cu lira turcească. Moneda naţională a Turcei a pierdut 23% prin raport cu dolarul american în ultimele 12 luni. În şedinţa pre-market din 30 mai, ETF-ul (fond tranzacţionat la bursă) MSCI Turkey - listat pe Bursa de Valori din New York - scădea cu 1,1%.

loading...
PUTETI CITI SI...