După ce 720 de români au fost vaccinați cu serul greșit, Gheorghiță zice ca e bine, Dorobăț avertizează: "Efecte adverse extrem de variate!"

Postat la: 13.11.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

După ce 720 de români au fost vaccinați cu serul greșit, Gheorghiță zice ca e bine, Dorobăț avertizează:

In urma cu doua zile, 720 de persoane au primit serul de la Johnson&Johnson ca doză de rapel după ce s-au fi imunizat inițial cu un alt ser, de la celelalte 3 companii acreditate. Asta deși autoritățile sanitare internationale nu recomandă această schemă de vaccinare. Nici in Romania pana acum nu se recomanda, dimpotriva pentru vaccinul Janssen se spunea ca rapelul trebuie facut cu ARN mesager iar daca nu se doreste atunci rapelul sa fie tot de la Johnson&Johnson.

Nici pana acum nu se știe cum s-a produs această eroare. Principalele ipoteze sunt fie că s-a produs din cauza neatenției personalului din centrele de vaccinare care ar fi administrat din greșeală un alt ser, sau, a doua ipoteză, că persoanele care au venit să se imunizeze au insistat să le fie administrat serul de la Johnson & Johnson ca doză de rapel, cu toate ca au fost vaccinati initial cu ARN mesager. Exista chiar ipoteza ca multa lume nu mai are incredere in tehnologia ARN mesager desi a acceptat-o initial, si acum doreste un rapel cu un vaccin pe baza de vector viral, mai apropiat de tehnologia clasica si cu efecte adverse mai reduse. Deocamdată nu se știe ce efecte secundare si cat de grave poate avea această schemă de vaccinare.

Potrivit recomandărilor CNCAV, Johnson&Johnson se administrează ca a doua doză doar în cazul dozei booster pentru persoanele care s-au imunizat cu Janssen. și la prima doză, însă în cazul celor 720 de persoane care au primit această doză după ce la prima vaccinare s-au imunizat cu un alt ser, nu se știe care ar putea fi reacțiile.

CNCAV, condus de Valeriu Gheorghiță, precizează:

"Potrivit informațiilor puse de dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), regăsite în Raportarea privind persoanele vaccinate din data de 09.11.2021, numărul alocat dozei de rapel reprezintă persoanele vaccinate cu produsul Johnson&Johnson ca doză de rapel, dar și ca doză 2 în schema heterologă, ca urmare a actualizării rapoartelor în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), pe tot parcursul campaniei de vaccinare.

În conformitate cu prevederile instrucțiunii emise în data de 13 august privind vaccinarea în situații speciale, schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează cu același tip de vaccin, însă în situații speciale, apărute după prima doză, se recomandă administrarea unui alt tip de vaccin împotriva COVID-19, fabricat după o tehnologie diferită.

Totodată, conform instrucțiunii emise în data de 10 septembrie, se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin, față de cel administrat la prima doză, atunci când există o recomandare medicală atestată printr-un document medical (bilet de externare, scrisoare medicală, adeverință medicală) și asumată de un medic cu drept de liberă practică. În acest caz, în centrul de vaccinare va fi păstrată o copie după recomandarea medicală, atașată formularului de triaj medical și pacientul va semna consimțământul informat.

Situația punctuală a cazurilor care au beneficiat de schemă de vaccinare heterologă se regăsește la nivelul centrelor de vaccinare/ cabinetelor de medicină de familie, unde aceste persoane s-au prezentat".

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf Parascheva" din Iaşi:

"Pacienții respectivi, în număr, iată, important, de peste 700, trebuie să fie supravegheați la nivel de medic de familie, astfel încât orice modificare a stării lor de sănătate să fie semnalată din timp și să meargă din timp la un medic specialist. Efectele adverse pot fi extrem de variate. De regulă, după vaccinare, pot apărea febra și frisoanele, însoțite de dureri articulare sau musculare și pot apărea la distanță. Tocmai de aceea am spus că orice modificare a stării de sănătate, indiferent despre ce semnal vorbim, trebuie anunțat medicul de familie. În plus, ar trebui urmărită și evoluția unor analize de laborator și la un moment dat și titrarea anticorpilor specifici Sars-Cov-2.", a declarat Carmen Dorobăț.

Întrebată dacă acești pacienți mai pot face booster-ul corect, Carmen Dorobăț a precizat: "În momentul de față, nu poți să mai intervii cu altă doză, imediat aproape, pentru că ar însemna o altă agresiune asupra organismului care ca și finalitate ar fi aceeași, adică cerința de a produce anticorpi în organism, ori și căile astea de producere a anticorpilor în organism au și ele limitele lor. Tocmai de aceea, dacă le folosim din cale afară, cum ar fi situația de care ați pomenit, ar putea să ducă tocmai la reacții din acestea nedorite".

loading...
PUTETI CITI SI...