Documentar: Inteligența artificială acum treizeci de ani și astăzi
Postat la: 02.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
Autor: Carlos X. Blanco
În 1993, Departamentul de Filosofie și Psihologie al Universității din Oviedo, a prezentat teza "Gnoseologia psihologiei cognitive" și, în diferitele sale capitole, a abordat pe larg statutul unor discipline care - încă de pe atunci - promiteau să revoluționeze știința și tehnologia și, în cele din urmă, să schimbe condiția umană.
Analiza, realizată în mare parte cu instrumentele teoriei închiderii categoriale (Gustavo Bueno), nu s-a limitat la acea școală de psihologie care folosea așa-numita "metaforă a computerului", care înțelegea mintea umană (și animală) ca pe un sistem de procesare a informațiilor. Dincolo de aceasta, analiza trebuia să includă o critică a acelui tip de "club" al cunoașterii care - în Statele Unite - începea să fie numit "știință cognitivă". Era un corp de cunoștințe foarte eterogen, dar unit de o așa-numită abordare și metodologii "computaționale".
Inteligența artificială (AI), care s-a născut cu mult înainte de "clubul" științelor cognitive, simțea că aici (în anii 1980) era stăpâna casei, regina care putea să țină prelegeri și să dea mandate celorlalte științe (de exemplu, psihologia, lingvistica, antropologia, neuroștiința etc.). Ea era cea care, AI-ul domnitor, le oferea celorlalte un cadru comun, o viziune asupra lumii, o metodologie etc. Chiar și filosofia (care, în lumea anglo-saxonă, era în primul rând filosofia analitică, filosofia minții) a trebuit să își integreze argumentele și analizele în sfera IT (Fodor, Dennet).
La acea vreme, nu se înțelegea importanța unei astfel de analize. Nu era vorba doar de a critica "mentalismul" unei astfel de viziuni a lumii și a omului. Gustavo Bueno, pe tema gnoseologiei psihologiei, avea niște viziuni foarte crude, în mod curios foarte apropiate de behaviorism. Așa se explică prezența în comisie, pe lângă celebrul filozof (în calitate de președinte), a unei perechi de psihologi filozofi (Marino Pérez și Juan Bautista Fuentes), care înțelegeau materialismul în psihologie ca însemnând exact asta: "behaviorism". Ei au fost - sau poate că încă mai sunt - doi discipoli ai lui Bueno care au aplicat anumite teorii buniste la științele comportamentale.
În acei ani, ei l-au hibridizat pe Skinner cu Ortega și Bueno, adică erau hotărâți să facă pătratul cercului și să facă fiare de lemn. O absurditate tipică a universităților hispanice, atât de predispuse la arbitrar și sterilitate. Behaviorismul care le place atât de mult nu este altceva decât o ideologie de origine americană care nu produce decât o viziune mecanică și alienantă asupra ființei umane; această viziune behavioristă și mecanică a fost ascunsă, de asemenea, încă de la început, în întreaga abordare computațională, astfel încât la Oviedo (Fuentes este profesor la Complutense, dar a fost "adoptat" de Oviedo în multe privințe) nu existau prea multe instrumente sau oameni care să facă o critică adecvată.
Aplicarea acestei metode de analiză a științei și a cunoașterii pe care a conceput-o Gustavo Bueno, teoria închiderii, a necesitat rectificarea și refacerea instrumentelor folosite, în funcție de cunoștințele în cauză. Inteligența artificială, care este ceea ce îl interesează cu adevărat pe filosof (și nu doar o simplă tehnologie de programare, de simulare a comportamentului etc.), nu este o știință: este un proiect ontologic transformator, copil al celui mai distructiv și prădător capitalism, condus astăzi de Silicon Valley, Big Tech, GAFAM... Aceasta nu a fost o simplă metaforă pentru mentalismul cognitiviștilor.
În teza respectiva, s-a avertizat împotriva apariției periculoase a unui "umanism computațional", în care granițele dintre mașină, ființă vie și ființă umană ar deveni neclare. Un "umanism computațional" a fost prezentat ca un cadru filosofic pentru promisiunea unei lumi mai confortabile și mai fericite, în care oamenii ar fi fost mecanizați. Procesul de comodificare va continua, iar capitalismul va vedea căderea unor noi bariere: totul va putea fi comodificat, totul va intra pe piață. Nu doar pământul, apa, aerul, transpirația umană, organele și viața organică. Chiar și procesele mentale și intimitatea umană sunt destinate să fie comercializate. Ideologia transumanistă despre care se vorbește atât de mult astăzi nu este altceva decât o actualizare a proiectului "științelor cognitive și informatice" analizate în anii 1980.
Un "umanism computațional" proclamat ca un cadru filosofic pentru promisiunea unei lumi mai confortabile și mai fericite, în care oamenii ar fi mecanizați. Procesul de comodificare ar continua, iar capitalismul ar vedea căderea unor noi bariere: totul ar putea fi comodificat, totul ar intra pe piață. Nu doar pământul, apa, aerul, transpirația umană, organele și viața organică. Chiar și procesele mentale și intimitatea umană sunt destinate să fie comercializate. Ideologia transumanistă despre care se vorbește atât de mult astăzi nu este altceva decât o actualizare a proiectului "științelor cognitive și informatice" pe care am avut ocazia să-l analizez în anii 1980.
Inteligența artificială nu era o adevărată "știință", dar nici o simplă "tehnologie", înțeleasă ca aplicație practică a științei. Mai degrabă, a implicat crearea unei ontologii alternative. Dar nu era doar un joc academic. La MIT, Carnegie Mellon, universitățile californiene etc., nu exista o simplă dorință de a fi modern și de a spune lumii: "Încetați cu vechea metafizică europeană prăfuită. Suntem în curs de îmblânzire a metafizicii cu ajutorul calculatoarelor!". Nu este așa. A fost ceva mult mai rău, ceva teribil.
Ontologia alternativă pe care o propuneau era virală și uzurpatoare. Ideea era să pătrundă în toate ramurile cunoașterii, științifico-tehnice și umaniste, să se hrănească cu miezul vital al fiecăreia dintre ele și, ca un parazit, să o suplinească odată pentru totdeauna, aruncând la gunoi părțile inutile. De exemplu, Inteligența Artificială a transformat în qualia, adică în subiectivitate reziduală, necalculabilă, tot ceea ce însemna sentiment, experiență, fenomene interne, ceea ce era cel mai caracteristic pentru toată psihologia filosofică noncomportamentalistă. Dar proiectul care se contura, repet, un veritabil preludiu al transumanismului de astăzi, mergea mult mai departe. Ca o adevărată pistă roșie, Inteligența Artificială a vremii promitea să reducă figurile Minții obiective, în sensul lui Hegel, la simple structuri simbolice manipulabile: Cultura, nu în sens subiectiv, adică formarea unui individ, ci în sens obiectiv și suprapersonal, urma să fie devorată de algoritmi.
Nu era vorba de a denunța Inteligența Artificială ca pe o simplă pseudoștiință (ceea ce este), nici de a rămâne la o simplă critică ideologică (spunând că este un mecanicism alienant, o aberație în care omul se degradează pe sine însuși prin reducerea la un lucru, o mașină). După cum spuneam, e mult mai multă ceară decât ardere. Aceste critici epistemologice și ideologice sunt critici valide, dar mult mai interesant a fost statutul ontologic (nu doar gnoseologic) al acestor tehnologii și pseudo-tehnologii aflate în slujba Marelui Capital, bine plătit la vremea respectivă cu bani americani. Practici și discursuri care aveau să ducă omenirea la detronarea definitivă și la sclavia ulterioară.
La sclavie. O lume în care nu mai există Lege, pentru că algoritmii judecă; o lume în care nu mai există Artă, pentru că algoritmii creează; o lume în care nu mai există Stat, pentru că întreaga lume este guvernată de programe care "fac și desfac" ceea ce le convine Marilor Afaceri... Ce fel de lume este aceasta?
Față de pretențiile unui așa-numit "umanism informatic", umanismul real este o întoarcere la meșteșug. Un bun profesor dă lecții de măiestrie care sunt unice, personale și netransferabile. Niciun computer nu va înlocui arhitecții catedralelor gotice. Nici un robot nu va înlocui lucrătorul manual care pune grijă și experiență în obiectele care ies din mâinile sale. Abordarea mecanicistă, ca și abordarea "biocentrică" sau orice altă abordare care marginalizează ființa umană, este un aliat al totalitarismului. Lumea este cea pe care omul o transformă cu mâinile sale, cu dragostea și experiența sa. Știința și tehnologia care nu ne permit să fim oameni.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada ...
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, români ...
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește străm ...
-
Beneficiile promovării școlilor profesionale pentru formarea unor muncitori profesioniști
Într-o economie globalizată, care se confruntă cu schimbări rapide și nevoi tot mai diversificate, școlile profesionale ...
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung obser ...
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizato ...
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o ...
-
Cum poți plăti RCA la aproape jumătate de preț dacă locuiești în București sau Ilfov
Șoferii din capitală și județul Ilfov, care în bună parte funcționează ca un „cartier dormitor" al Bucureștiului, plătes ...
-
Cazul minorilor care s-au sinucis din dragoste: la mijloc ar fi fost o iubire imposibilă şi, probabil, drogurile. Băiatul a fost o vreme în grija statului
Dubla sinucidere este învăluită în continuare în mister. Băiatul de 15 ani şi o fata de 14 ani din Tulcea au fost găsiţi ...
-
Înșelătoria "Curierul" face tot mai multe victime - Cum trebuie sa se fereasca lumea de infractori
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și emailuri d ...
-
Cât de grav este virusul HMPV, care a ajuns și în România, și cum ne putem feri de el? În prezent nu există vaccinuri pentru el
Virusul hMPV, (Human Metapneumovirus) este un virus ARN. Mai exact, face parte din familia Paramyxoviridae, genul Metapn ...
-
O ipoteza controversată: capul Sfinxului din Egipt ar fi fost locul de aterizare și decolare a unui OZN
Originea Sfinxului continuă să fie un subiect intens dezbătut, iar data construcției, autorii și scopul său real rămân p ...
-
Un pahar de lapte pe zi reduce riscul de cancer intestinal cu aproape 20%
Într-o lume în care vegetarianismul devine o modă aproape impusă cu forța, oamenii de știință vin cu vești uriașe despre ...
-
Studiu: Cafeaua de dimineață reduce riscul de deces cauzat de bolile cardiovasculare
Un nou studiu a constatat că persoanele care beau cafea dimineața au un risc mai mic de a muri din cauza bolilor cardiov ...
-
Cum au fost folosite ca spioni de către agențiile de informații animalele și animalele false
CIA și alte agenții de informații au folosit animale, precum porumbei, pisici, balene și pești pisică robotizați, ca spi ...
-
Șocante și îngrozitoare - 44 de statistici din 2024 care sunt aproape prea nebunești pentru a fi crezute
Autorul american Michael Snyder rezumă statisticile din 2024 care sunt șocante. De la mărimea datoriei naționale a Ameri ...
-
Marea Aliniere începe în 21 ianuarie si se incheie pe 28 februarie când șapte planete se vor vedea pe cerul noptii
În seara zilei de 28 februarie 2025, toate celelalte șapte planete din sistemul solar vor apărea pe cerul nopții în acel ...
-
Elon Musk îl ia la woke pe Justin Trudeau: "Fată, nu mai are importanță ceea ce spui!"
Miliardarul Elon Musk, unul dintre apropiații lui Donald Trump, i s-a adresat premierului canadian demisionar Justin Tru ...
-
Ce spune un medic cunoscut despre metapneumovirusul care a creat panică în ultimele zile. Cât de grav este și cum ne tratăm
Într-o postare recentă pe Facebook, medicul specialist Mihai Craiu clarifică situația virusului care a atras atenția în ...
-
Provocările tehnice ale jocurilor de noroc online
Știi momentul acela când stai pe canapea și n-ai chef de nimic altceva decât să deschizi laptopul sau telefonul și să-ți ...
-
SUA deschide o anchetă asupra a 2,6 milioane de vehicule Tesla, din cauza funcţiei de conducere la distanţă
Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi (NHTSA) a anunţat marţi deschiderea unei investigaţii ...
-
Numărul imigranților români în Spania a scăzut cu 30% într-un deceniu: „Nu mai este paradisul muncii, cum era cândva"
Comunitatea românească din Spania, cândva cea mai mare comunitate străină din țară, este în scădere semnificativă. Potri ...
-
CNN: De ce este atât de interesat Trump de cea mai mare insulă din lume
Groenlanda este cea mai mare insulă din lume şi adăposteşte peste 56.000 de oameni, având o poziţie strategică şi resurs ...
-
România a ajuns la populația de acum 60 de ani! Care sunt cauzele scăderii populației într-un ritm accelerat
În ultimii zece ani, România a înregistrat o scădere semnificativă a populației rezidente, ajungând de la aproximativ 19 ...
-
Au fost declasificate documente CIA despre "Experimentul Gateway". Informații tulburătoare despre reîncarnare și mijloace folosite pentru alterarea minții
Documente declasificate arată că, de-a lungul celei de-a doua jumătăți a secolului al XX-lea, CIA a avut unele idei „int ...
-
Reuters: OMV din Austria este de acord să furnizeze gaze românești Germaniei în situația de criză energetică
Compania austriacă OMV a încheiat un acord pentru a furniza companiei germane Uniper gaze din proiectul său din Marea Ne ...
-
ANAF pune lupa pe conturile Revolut. Ce se întâmplă cu banii tăi
ANAF pune tunurile pe conturile românilor. Conturile Revolut se vor supune legislației românești, astfel că afacerile ce ...
-
Bulgaria a devenit paradisul benzinei pentru greci, după extinderea Schengen
Grecii se înghesuie să treacă granița în Bulgaria pentru a profita de prețurile semnificativ mai mici la carburanți, ca ...
-
Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
Șeful fondului de investiţii Rockefeller Capital Management's, Ruchir Sharma, a realizat într-un articol publicat în Fin ...