Directiva europeana privind plasticul intra in vigoare incepand de azi. Dispar betisoarele de urechi, farfuriile de plastic si paiele
Postat la: 03.07.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
Directiva europeana privind limitarea impactului plasticului intra in vigoare incepand din 3 iulie 2021. Astfel, farfuriile, tacamurile de unica folosinta, paiele sau betisoarele de urechi nu vor mai fi disponibile.
In cazul Romaniei, momentan, Directiva (UE) 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului, adoptata in urma cu doi ani de Parlamentul European, nu a fost transpusa in legislatia nationala. O Ordonanta de Urgenta in acest sens asteapta sa fie aprobata de Guvern.
"Trebuie sa vedem cum reusim sa legam aceasta perioada in care totul este permis cu perioada in care majoritatea acestor produse vor fi interzise atat la producatori cat si punerea lor pe piata din stocurile pe care le au comerciantii sau producatorii. Ar putea exista si masuri intermediare. Lucram la un act normativ, o ordonanta, prin care macar la festivaluri sa interzicem din vara asta folosirea acestor produse care sunt in Directiva. Cred ca ar fi un semnal bun, pozitiv, astfel incat macar acolo unde imediat se poate implementa sa dam un semnal pozitiv", a explicat, joi, ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Oficialul a semnalat ca "nu prea a primit semnale, nici sprijin" de la Ministerul Sanatatii, iar Ministerul Economiei nu stie sa calculeze impactul sau consecintele fabricarii acestor produse din plastic.
"Nu prea am primit semnale nici sprijin nici de la Ministerul Sanatatii, desi tigarile si filtrele acelea care sunt single-use practic sunt cumva, intr-un fel, in ograda, in curtea Ministerului Sanatatii. Ministerul Economiei, ca in Romania de obicei, nu stie sa calculeze un impact sau consecintele interzicerii productiei acestor produse din plastic. Indiferent de abordarea institutionala, noi avem obligatia sa implementam Directiva si sa facem transpunerea in cursul verii. Acest lucru se poate face printr-o Ordonanta de Urgenta, daca ne miscam destul de repede si avem un ok din partea asociatiilor, a producatorilor, din partea intregului spectru afectat de transpunerea acestei directive.
Putem eventual sa mai asteptam un pic si sa vina inapoi Parlamentul, din septembrie, sa intre pe procedura parlamentara standard. Acest lucru va genera un risc de penalitati, de infringement din partea Comisiei. Nu suntem singura tara care nu e gata cu aceasta procedura, dar mie mi-ar fi placut sa fim printre cei care au rezolvat aceste chestiuni in timpul stabilit, sau inainte de deadline-ul stabilit pentru transpunere", a spus Tanczos.
Datele Comisiei Europene (CE) arata ca produsele de unica folosinta din plastic au un impact negativ major asupra mediului inconjurator si a sanatatii oamenilor, 70% dintre deseurile descoperite in apele si pe plajele europene fiind produse din plastic.
Directiva (UE) 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului a fost adoptata in urma cu doi ani si prevede zece categorii de produse: betigase de urechi, farfurii si tacamuri de unica folosinta, baloane si bete pentru acestea, ambalaje de mancare, pahare din plastic pentru bauturi, alte ambalaje folosite pentru bauturi, filtre de tigari, pungi de plastic, ambalaje din plastic, servetele umede si alte produse de igiena din plastic.
Documentul forului european prevede si faptul ca, in conformitate cu politica UE privind deseurile, statele membre trebuie sa ia masuri pentru a reduce consumul anumitor materiale plastice de unica folosinta pentru care nu exista nicio alternativa (cani de baut, inclusiv huse si capace, si recipiente cu alimente preparate pentru consum imediat), dar si sa monitorizeze consumul acestor produse de uz unic, precum si masurile luate si raporteaza progresele inregistrate catre Comisia Europeana.
In plus, Directiva impune o reducere cantitativa ambitioasa si sustinuta a consumului acestor produse pana in anul 2026, comparativ cu valoarea de referinta din 2022. Astfel, pe lista cerintelor de colectare separata si de proiectare pentru sticlele de plastic, se stabileste o tinta de colectare de 90% pentru reciclarea sticlelor de plastic pana in 2029 (cu o tinta provizorie de 77%, pana in 2025). Aceste sticle ar trebui sa contina cel putin 25% plastic reciclat pentru fabricarea lor pana in 2025 (pentru sticlele PET), respectiv 30% pana in 2030 (pentru toate sticlele).
"Anumite produse din plastic de unica folosinta introduse pe piata trebuie sa poarte un marcaj vizibil, clar lizibil si indelebil aplicat pe ambalajul lor sau pe produsul in sine: articole sanitare; servetele umede; produse din tutun cu filtre; pahare de baut. Aceste etichete ar trebui sa informeze consumatorii despre: optiuni adecvate de gestionare a deseurilor pentru produs sau ce tip de eliminare a deseurilor trebuie evitata pentru produs si prezenta materialelor plastice in produs, precum si despre impactul negativ asupra mediului al eliminarii acestora", se mentioneaza in Directiva europeana.
Actul normativ trebuie transpus in legislatia tarilor UE pana la 3 iulie 2021, iar restrictiile de piata si marcarea regulilor de produs se aplica incepand cu aceasta data, in timp ce cerintele de proiectare a produselor pentru sticle se aplica de la 3 iulie 2024. Masurile de responsabilitate extinsa ale producatorului intra in vigoare din 31 decembrie 2024.
La sfarsitul lunii mai a acestui an, Comisia Europeana a publicat orientari referitoare la normele Uniunii Europene (UE) privind produsele din plastic de unica folosinta si a adoptat o decizie de punere in aplicare privind monitorizarea si raportarea echipamentelor de pescuit introduse pe piata si a deseurilor de echipamente de pescuit colectate.
Un comunicat al Executivului comunitar preciza ca aceste norme au ca scop reducerea deseurilor marine provenite de la produsele din plastic de unica folosinta si de la echipamentele de pescuit si de promovare a tranzitiei catre o economie circulara cu modele de afaceri, produse si materiale inovatoare si durabile.
"Reducerea utilizarii produselor din plastic de unica folosinta contribuie la protejarea sanatatii oamenilor si a planetei. Normele Uniunii Europene reprezinta o realizare notabila in ceea ce priveste combaterea deseurilor marine. In acelasi timp, aceste norme stimuleaza modele de afaceri durabile si ne apropie de o economie circulara in care se prefera reutilizarea mai degraba decat unica folosinta. Aceasta este esenta Pactului verde european - protejarea si refacerea mediului nostru natural, stimuland in acelasi timp intreprinderile sa inoveze", a afirmat vicepresedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans.
In conformitate cu normele UE din 2019 privind produsele din plastic de unica folosinta, pana la data de 3 iulie a acestui an, statele membre trebuia sa se asigure ca anumite produse din plastic de unica folosinta nu mai sunt introduse pe piata UE.
Acestea sunt o serie de produse pentru care exista pe piata alternative fara plastic la preturi accesibile: betisoarele pentru urechi, tacamurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru bauturi, betele pentru baloane, precum si unele produse fabricate din polistiren expandat (pahare si recipiente pentru alimente si bauturi) si toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile.
Pentru alte produse din plastic, cum ar fi echipamentele de pescuit, pungile de plastic de unica folosinta, recipientele pentru bauturi si alimente pentru consumul imediat, pachetele si foliile de plastic, filtrele de tutun, articolele sanitare si servetelele umede, se aplica masuri diferite. Printre acestea se afla limitarea utilizarii si reducerea consumului acestora si prevenirea generarii de deseuri prin cerinte de etichetare, scheme de raspundere extinsa a producatorilor (principiul "poluatorul plateste"), campanii de sensibilizare si cerinte in materie de proiectare a produselor.
Decizia de punere in aplicare privind monitorizarea si raportarea echipamentelor de pescuit introduse pe piata si a echipamentelor de pescuit colectate le permite statelor membre sa isi indeplineasca obligatia de a raporta, incepand cu anul 2022, cu privire la echipamentele de pescuit introduse pe piata si la echipamentele de pescuit colectate pe mare. Obiectivul este de a stimula aducerea la tarm a tuturor echipamentelor de pescuit si de a imbunatati gestionarea acestora prin implicarea schemelor extinse de raspundere a producatorului.
Mai mult, pe baza datelor, statele membre care detin ape marine vor trebui sa stabileasca, pana la 31 decembrie 2024, o rata nationala minima anuala de colectare in vederea reciclarii a deseurilor de echipamente de pescuit care contin plastic, in scopul stabilirii unor obiective cantitative obligatorii de colectare la nivelul Uniunii.
Echipamentele abandonate, pierdute sau aruncate reprezinta 27% din deseurile de pe plaje, in conformitate cu evaluarea impactului din 2018, iar o parte semnificativa a echipamentelor de pescuit introduse pe piata nu este colectata in vederea tratarii.
-
Aceasta este cea mai veche mișcare la nivelul elitelor europene
Ambasada României în R. Bulgaria a salutat vizita, la Sofia, a unei delegații a ONG-ului PanEuropa România, care a fost ...
-
Biden părăsește Casa Albă luând cu el documente clasificate
Camioanele care s-au deplasat la Casa Albă pentru plecarea actualului președinte american Joe Biden au luat și documente ...
-
Cel mai amplu studiu privind siguranța vaccinului relevă +610% miocardite, +378% ADEM, +323% CVST, +249% riscuri Guillain-Barré
Un studiu revoluționar realizat pe aproape 99 de milioane de persoane vaccinate din opt țări, publicat în respectata rev ...
-
Tradiția mărțișorului - de la firul alb-roșu la eleganța aurului
Mărțișorul este una dintre cele mai frumoase tradiții românești, un simbol al primăverii care transcende generații și ev ...
-
Cel mai puternic om din lume îți spune ce se va întâmpla cu economia în 2025. Gigantul BlackRock dezvăluie în ce trebuie să investești
BlackRock este prezentă în acționariatul a zeci de mii de companii din întreaga lume, acolo unde a investit banii clienț ...
-
CEO-ul unei companii financiare admite că poate fi înlocuit de A.I.: „Acum dispune de capacități de raționament."
Sebastian Siemiatkowski a admis că inteligența artificială (A.I.) este capabilă să îi preia atribuțiile de director gene ...
-
Călin Georgescu acuză că Ursula von der Leyen a fost implicată în anularea alegerilor din România
Călin Georgescu acuză că România se află într-o stare de practic război după anulare alegerilor. Georgescu spune, în pre ...
-
România în Schengen: o analiză economică dezvăluie dezavantajele ascunse ale integrării
România ar putea avea numeroase beneficii odată cu aderarea la spațiul Schengen, însă această schimbare vine și cu o ser ...
-
Moment astronomic extrem de rar - Se întâmplă la 160.000 de ani
O cometă strălucitoare ar putea fi vizibilă pe cerul din întreaga lume în următoarele zile, pentru prima dată în 160.000 ...
-
China pregătește o minune științifică: "Soarele artificial" care va revoluționa energia
Un generator liniar de plasmă a atins specificaţiile de proiectare, făcând din China a doua ţară din lume, după Ţările d ...
-
Călin Georgescu, liber spre o nouă candidatură? Concluzia lui Tudorel Toader după articolele din Reuters și Politico
Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, a spus Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgesc ...
-
De ce să alegi Oradea pentru o escapadă de weekend?
Dacă ai ajuns să citești acest articol din curiozitate, întrebându-te „cu ce mă poate convinge Oradea?", atunci ești în ...
-
Care e Conspirația: Un guvern mondial unic care utilizează tehnocrația pentru a conduce Lumea
Cu toții am devenit familiarizați cu termenul „teoria conspirației" în ultimii cinci ani. Dar ceea ce este mai puțin cla ...
-
Temperaturile interioare afectează funcția cognitivă la adulții în vârstă
Un nou studiu arată că adulții în vârstă se confruntă cu cele mai puține dificultăți de atenție atunci când temperaturil ...
-
Georgescu îl amenință pe Iohannis cu dezvăluiri dacă nu își dă demisia: "Statul român cunoaște foarte bine vulnerabilitățile pe care le-a avut ca primar"
Călin Georgescu, candidatul independent care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, a făcut o serie de decla ...
-
Cât de sănătos este, de fapt, consumul de ouă: Analiză complexă a specialiștilor
Sunt ouăle utile pentru sănătatea noastră sau o cauză a bolilor de inimă? Specialiștii au dat verdictul după o analiză c ...
-
Soarele a devenit albastru acum 200 de ani: cercetătorii au dezvăluit cauza acestui fenomen șocant la acea vreme
În urmă cu aproximativ 200 de ani, Soarele a trecut printr-un fenomen rar, apărând albastru pe cer și declanșând o perio ...
-
Ce s-a descoperit in Antartica in urma unui foraj de 3km adancime. Reușita marchează depășirea unei bariere de netrecut până acum de 800.000 de ani
O echipă internațională de cercetători a efectuat un foraj remarcabil în scoarța Antarcticii, reușind să recupereze o mo ...
-
Incident șocant în București: Un bărbat a furat trei picioare amputate dintr-un spital. Pe unul l-a pierdut pe drum!
Un bărbat ar fi intrat în curtea Spitalului Cantacuzino din Bucureşti, de unde ar fi furat trei picioare de om, amputate ...
-
Războiul cipurilor - Ultima decizie a lui Joe Biden stârnește nemulțumirea Chinei
Joe Biden, președintele în exercițiu al SUA, a semnat în ultimele zile ale mandatului său un nou act legislativ care res ...
-
Facturile vor exploda: UE a decis să elimine complet plafonarea prețului la gaze
Facturile europenilor la gaze vor exploda. UE a decis să elimine complet plafonarea prețului.Uniunea Europeană intenţion ...
-
De fapt, Elon Musk e seful lui Donald Trump? Miliardarul nu-l scapa din ochi pe presedinte. Unde își va muta biroul
Cel mai bogat om din lume, Elon Musk, urmează să primească un birou în complexul Casei Albe, mai precis în clădirea Eise ...
-
Avioane de luptă şi câteva mii de soldaţi vor asigura securitatea Forumului Economic Mondial de la Davos
Câteva mii de militari elveţieni au fost desfăşuraţi în staţiunea montană elveţiană Davos cu o săptămână înaintea începe ...
-
Răpire ca-n filme! Fiu de preot din Vâlcea torturat de interlopi după ce ar fi investit banii lor în Bitcoin
Fiul unui preot din Vâlcea a fost răpit și torturat de trei interlopi, după ce ar fi făcut investiții cu banii lor în Bi ...
-
Cronobiologia: cum sa te tratezi de boli la diferite ore ale zilei cand eficienta medicatiei este maxima
Cronobiologia, studiul ritmurilor biologice și al efectelor timpului asupra sistemelor biologice, a fost o știință recun ...
-
Mel Gibson: "Incendiile din California sunt o operațiune internă a Deep State!" VIDEO
Mel Gibson susține că incendiile din Los Angeles au fost declanșate de agenți ai „Deep State" care vor să transforme LA ...
-
Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
Extracția aurului, considerată mult timp un proces complex și costisitor, ar putea intra în curând într-o nouă eră dator ...
-
S-a mai adeverit o teorie a conspiratiei: Directorul general al BioNTech a refuzat sa se injecteze cu vaccinul COVID-19 la crearea căruia a contribuit VIDEO
Ugur Sahin, cofondator și CEO al BioNTech, a refuzat să ia vaccinul împotriva coronavirusului Wuhan cu ARNm (COVID-19) p ...
-
Un tânăr perfect sănătos a "murit subit" după ce a mâncat pui cu gripă aviară!
Un tânăr sănătos din Cambodgia „a murit subit" de gripă aviară după ce a mâncat un pui infectat cu această boală, a anun ...
-
Facturi de coșmar după majorarea prețului la gaze. Pentru un apartament cu 3 camere vom plăti 1.000 de lei, iar pentru o casă peste 2.000 de lei
Primele oferte de furnizare a gazelor naturale pentru perioada de după 31 martie 2025, moment în care ar urma să încetez ...