Dezvoltarea și vânzarea de alimente modificate genetic sunt de acum legale în Anglia!

Postat la: 29.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Dezvoltarea și vânzarea de alimente modificate genetic sunt de acum legale în Anglia!

Legea s-a schimbat pentru a permite dezvoltarea și vânzarea de alimente modificate genetic în Anglia. Primind aprobarea regală din partea regelui Carol, Legea privind tehnologia genetică (ameliorarea de precizie) a intrat în vigoare la 23 martie, permițând dezvoltarea și comercializarea culturilor modificate genetic.

Editarea genelor, editarea genomului sau ingineria genomului este un tip de inginerie genetică în care ADN-ul este inserat, eliminat, modificat sau înlocuit în genomul unui organism viu Potrivit BBC: Susținătorii acestei tehnologii spun că aceasta va accelera dezvoltarea unor culturi mai rezistente, care vor fi necesare din cauza schimbărilor climatice.

Criticii spun că această schimbare ar putea aduce un "dezastru" pentru producția noastră alimentară și pentru mediu. Editarea genelor presupune efectuarea unor modificări precise în ADN-ul unui organism pentru a îmbunătăți anumite caracteristici. Noua lege deschide, de asemenea, ușa pentru dezvoltarea animalelor de fermă modificate genetic, dar va fi nevoie de un nou vot al parlamentarilor înainte de a fi permisă, din nou doar în Anglia.

Guvernele scoțian, galez și nord-irlandez nu au permis utilizarea comercială a editării genelor. Cea mai mare organizație de caritate pentru animale din Marea Britanie, Societatea Regală pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale, a avertizat că animalele de companie ar putea fi supuse acum editării genetice în conformitate cu noua lege.

Potrivit The Guardian: RSPCA a declarat că Legea privind tehnologia genetică (reproducerea de precizie) se aplică tuturor animalelor vertebrate, nu doar animalelor de fermă, și că ar putea duce la editarea genetică a pisicilor și câinilor pentru a include caracteristici extreme.

Legea permite crearea și comercializarea în Anglia a plantelor și animalelor vertebrate "crescute cu precizie" sau cu genom editat. Guvernul a declarat că acest lucru le va permite fermierilor să cultive culturi rezistente la secetă și boli, să reducă utilizarea îngrășămintelor și a pesticidelor și să ajute la creșterea animalelor care sunt protejate împotriva bolilor dăunătoare.

Secretarul britanic pentru mediu, Thérèse Coffey, a descris actul, care a primit joi aprobarea regală, drept o "libertate Brexit", dar RSPCA a declarat că ar putea avea consecințe grave pentru bunăstarea animalelor.

David Bowles, șeful campaniilor și afacerilor publice de la RSPCA, a criticat ceea ce a descris ca fiind o "politică prost gândită". El a declarat că organizația caritabilă a încercat să convingă guvernul să includă o scutire pentru animalele de companie, dar a fost "din păcate ignorată".

El a adăugat: "Editarea genetică ar putea fi un pas uriaș înapoi pentru animale. Nu credem că această lege ar trebui să includă animalele, fie că sunt de fermă, de companie sau sălbatice. Sunt necesare proceduri invazive pentru a crea fiecare linie de mamifere editate genetic, nu există un istoric de utilizare a acestei tehnologii puternice, iar aceasta poate provoca modificări neintenționate ale genomului, cu efecte imprevizibile. RSPCA are îngrijorări serioase privind bunăstarea animalelor și etica în legătură cu acest lucru."

Editarea genomului este un grup de tehnici care permit modificări ale ADN-ului unui organism, iar organizația de caritate pentru animale a avertizat că editarea genomului unui animal implică proceduri care ar putea provoca "durere, suferință, stres și daune de durată". Editarea genetică a fost anterior supusă regulilor și reglementărilor stricte care controlează organismele modificate genetic (OMG), dar, în conformitate cu această nouă lege, animalele și alimentele editate genetic nu vor fi clasificate în Anglia ca OMG și nu vor trebui să fie etichetate ca atare.

loading...
PUTETI CITI SI...