Deutsche Welle: O tânără din România candidează pentru Bundestag
Postat la: 22.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
Ana-Maria Trăsnea s-a mutat la 13 ani din Piatra Neamţ la Berlin, în 2007. Ani de zile nu i-a fost deloc uşor, la şcoală a trecut prin experienţe de bullying şi discriminare. Acum candidează pentru parlamentul german.
Până acum, cei mai mulţi au fost nemţi. A sunat şi la uşa unor englezi sau vietnamezi. Dintr-o dată vede un nume românesc pe o sonerie. Apasă butonul. O doamnă de vârstă medie deschide, vine şi soţul ei. Tânăra se prezintă direct în limba română: "Bună ziua, mă numesc Ana-Maria Trăsnea şi sunt candidata social-democraţilor din sector pentru Bundestag, parlamentul german. Sunt aici ca să nu mă vedeţi doar pe afişele electorale. Dacă sunteţi interesaţi, vă dau cu plăcere câteva materiale informative."
Cuplul este uimit că o candidată pentru parlamentul german se prezintă în limba română. Femeia o pofteşte pe Ana-Maria Trăsnea imediat înăuntru: "Haideţi la o cafea." Cei doi provin dintr-o comună de lângă Craiova, dar stau de mulţi ani la Berlin. Soţul lucrează în construcţii, soţia ca femeie de serviciu. Fiul lor a terminat şcoala la Berlin, iar acum face cursuri de pregătire profesională în domeniul mecatronicii. "În România este foarte greu", povestesc cei doi români, care sunt recunoscători că pot trăi în Germania.
Ana-Maria Trăsnea în dialog cu un cuplu de imigranţi români la BerlinAna-Maria Trăsnea în dialog cu un cuplu de imigranţi români la Berlin
Când vine vorba despre alegerile generale de duminică, cei doi spun că nu pot vota întrucât nu sunt cetăţeni germani. Dar Ana-Maria Trăsnea le explică că au drept de vot la alegerile comunale, în sectorul în care stau. "Şi oricum aveţi multe posibilităţi şi drepturi aici, chiar dacă nu aveţi cetăţenia germană", le spune tânăra. Apoi le dă o mapă cu informaţii despre ea şi programul ei politic. Le arată adresa unui birou şi un număr de telefon: "Dacă aveţi vreo problemă, puteţi să mă contactaţi oricând."
Berlin, cartierul Treptow-Köpenick în sud-estul capitalei germane, cu câteva zile înainte de alegeri: Ana-Maria Trăsnea, candidata Partidului Social-Democrat (SPD) din sector pentru parlamentul german, merge din uşă în uşă pe o strada laterală lângă o staţie de tren regional şi distribuie materiale electorale. Este seară, sora ei şi un tânăr activist social-democrat o însoţesc. Cei mai mulţi oameni spun că n-au timp să stea de vorbă, alţii au votat deja prin corespondenţă. Dar toţi sunt prietenoşi. "Câteodată oamenii au întrebări, uneori sunt şi supăraţi", spune Ana-Maria Trăsnea. "Oricum, pentru mine este foarte important să păstrez contactul cu oamenii din sector."
Ana-Maria Trăsnea este una dintre cele mai remarcabile candidate pentru Bundestag din capitala germană. Are doar 27 de ani, dar este activă în politica comunală de aproape un deceniu. S-a născut în România şi a venit la Berlin la 13 ani. Mama ei lucra deja de mai mult timp la un restaurant. La început, Ana-Maria ştia doar câteva cuvinte în germană. După un singur an de şcoală la Berlin a ajuns printre primii din clasă. La şcoală a trecut şi prin experienţe de bullying şi agresiuni rasiste. Cu toate acestea, tânăra spune astăzi: "Iubesc Germania. Aici toată lumea are o şansă, indiferent de origine şi de condiţia socială."
Este povestea unui copil de imigrant dintr-o familie modestă, pentru care, în ciuda multor dificultăţi, Germania a putut deveni o nouă patrie. Ana-Maria Trăsnea vrea să contribuie ca politician la dezvoltarea acestei ţări. Nu este o poveste obişnuită, dar nici nu mai este una complet exotică. De aceea este şi o poveste despre o Germanie nouă, mai deschisă.
Ana-Maria Trăsnea s-a născut în 1994 la Piatra Neamţ. Oraşul a pierdut, în ultimele decenii, din lipsa perspectivelor economice, aproape 40.000 de locuitori. Anul trecut, un ziar local a titrat: "Dezastrul economic în Neamţ - efortul conjugat al politicienilor şi al statului român".
Mama ei a plecat din Piatra Neamţ deja în anul 2002, la scurt timp după abrogarea regimului de vize pentru spaţiul Schengen. Era divorţată şi a găsit, în căutarea unei vieţi mai bune pentru ea şi cele două fiice, un loc de muncă la Berlin, în gastronomie. Fetele au rămas la Piatra Neamţ, îngrijite de o mătuşă. Au trăit experienţa euro-generaţiei 'Singur acasă' timp de cinci ani de zile. Doar în vara anului 2007, Ana-Maria şi sora ei s-au putut muta la mama lor la Berlin.
Au locuit atunci, ca şi acum, în Treptow-Köpenick. Când au sosit acolo, unele zone din cartier erau fiefuri ale neonaziştilor. La liceu, Ana-Maria n-a avut colegi care simpatizau deschis cu extremismul de dreapta, dar nici nu a fost binevenită ca străină. "Începutul a fost, ca să zic aşa... foarte intens." Ana-Maria Trăsnea povesteşte cât de greu i-a fost când abia vorbea germana, dar şi despre ambiţia ei imensă, datorită căreia a devenit rapid una dintre cele mai bune eleve din clasă, motiv pentru care a fost apoi considerată tocilară. Era izolată, nu avea prieteni adevăraţi în timpul liceului.
"Am fost întrebată dacă părinţii mei sunt 'Sozialschmarotzer', adică paraziţi care primesc ajutor social pe nedrept şi în mod fraudulos. În curtea şcolii, alţi elevi aruncau cu pietre după mine. Într-o seară, când am venit de la un curs de dans, am fost ameninţată de şase băieţi, care erau de extremă dreaptă. Am fugit într-o cafenea, din care a trebuit să mă scoată tatăl meu vitreg."
Ana-Maria spune că a câştigat, treptat, respectul celor din jur prin modul deschis în care a vorbit despre rasism şi discriminare la şcoală, "chiar dacă, pentru moment, am fost considerată o pârâcioasă". În acelaşi timp, experienţele ei au sensibilizat-o pentru valori precum egalitatea, toleranţa, solidaritatea şi dreptatea şi au determinat-o să devină reprezentanta elevilor şi purtătoarea de cuvânt a şcolii. A intrat şi în reţeaua germană 'Şcoala împotriva rasismului - şcoala curajoasă' şi a organizat schimburi de experinţă europene pentru elevi.
A intrat în Partidul Social-Democrat în 2013, tocmai când a dat examenele pentru bacalaureat. În opinia ei, SPD-ul este acel partid din Germania "care luptă cel mai mult ca să ai şansa la o viaţă demnă şi decentă, indiferent de unde şi din care categorie socială vii".
După liceu, s-a înscris la studii culturale la Viadrina din Frankfurt/Odra, o universitate renumită din Germania, dar a lucrat în continuare ca voluntară în domeniul tineretului. Apoi, în 2016, la doar 22 de ani, a fost aleasă ca cea mai tânără deputată a consiliului sectorului Treptow-Köpenick. Mai târziu, a lucrat în echipa ministrei pentru familie, Franziska Giffey. În prezent, face parte din departamentul pentru educaţie, tineret şi familie din Senatul Berlinului. Iar acum candidează pentru parlamentul german - o carieră impresionantă.
În conversaţia cu DW, Ana-Maria Trăsnea nu foloseşte cuvântul 'carieră' nici măcar o singură dată. Vorbeşte însă mult despre ambiţia ei de a forma şi modela ţara din punct de vedere politic. Când vorbeşte despre aceste subiecte, interlocutorii simt că motivaţia se explică şi prin experienţele de viaţă prin care a trecut ca imigrantă în Germania. Spre deosebire de majoritatea politicienilor tineri germani, ea pare foarte autentică, matură şi conectată la realitatea oamenilor.
Ana-Maria Trăsnea nu se plânge de Germania şi de cât de greu i-a fost, ci subliniază ce poate fi schimbat în această ţară. Spre exemplu, tânăra consideră că sistemul de ajutor social ar trebui reformat din temelii, pentru că îi tratează pe mulţi oameni umilitor.
Din poartă în poartă: Ana-Maria Trăsnea se adresează oamenilor direct la ei acasăDin poartă în poartă: Ana-Maria Trăsnea se adresează oamenilor direct la ei acasă
Dar, în fond, Ana-Maria este entuziasmată de cea de-a doua patrie a sa, a cărei cetăţeană a devenit deja cu mult timp în urmă. Povesteşte cât de bine s-a simţit când un profesor i-a cerut la şcoală pentru prima dată să-şi spună părerea, spre deosebire de România, unde a trebuit doar să reproducă nişte cunoştinţe acumulate. O încântă că în Germania foarte mulţi oameni dau dovadă de spirit comunitar şi îi ajută pe alţii în cadrul unor activităţi de voluntariat. Dar - ce o deranjează în Germania? Trebuie să se gândească pentru câteva momente. Apoi spune râzând: "Prea mulţi oameni se plâng prea mult. Pur şi simplu nu văd posibilităţile pe care le au în viaţa de zi cu zi pentru a schimba ceva."
Ana-Maria Trăsnea nu-şi ascunde niciodată originea română. Pe site-ul ei de campanie scrie deja în propoziţia a doua că s-a născut în România. Vorbeşte germană fără accent şi fără erori. Dar când se prezintă cu numele ei, foloseşte întotdeauna pronunţarea corectă românească.
Este Germania acum, totuşi, ţara în care se simte acasă? "Da", răspunde Ana-Maria fără să ezite. "Acum câţiva ani, m-am întors din România, după o călătorie de mai multe săptămâni. Şi m-am gândit: Aici în Germania te poţi baza pe nişte structuri. Aici nu trebuie să dai şpagă când mergi la vreun ghişeu sau când o rudă ajunge la spital. După ce am trecut frontiera şi am călcat pe pământ german, am răsuflat uşurată. M-am simţit acasă."
Deutsche Welle
-
Biden părăsește Casa Albă luând cu el documente clasificate
Camioanele care s-au deplasat la Casa Albă pentru plecarea actualului președinte american Joe Biden au luat și documente ...
-
Cel mai amplu studiu privind siguranța vaccinului relevă +610% miocardite, +378% ADEM, +323% CVST, +249% riscuri Guillain-Barré
Un studiu revoluționar realizat pe aproape 99 de milioane de persoane vaccinate din opt țări, publicat în respectata rev ...
-
Tradiția mărțișorului - de la firul alb-roșu la eleganța aurului
Mărțișorul este una dintre cele mai frumoase tradiții românești, un simbol al primăverii care transcende generații și ev ...
-
Cel mai puternic om din lume îți spune ce se va întâmpla cu economia în 2025. Gigantul BlackRock dezvăluie în ce trebuie să investești
BlackRock este prezentă în acționariatul a zeci de mii de companii din întreaga lume, acolo unde a investit banii clienț ...
-
CEO-ul unei companii financiare admite că poate fi înlocuit de A.I.: „Acum dispune de capacități de raționament."
Sebastian Siemiatkowski a admis că inteligența artificială (A.I.) este capabilă să îi preia atribuțiile de director gene ...
-
Călin Georgescu acuză că Ursula von der Leyen a fost implicată în anularea alegerilor din România
Călin Georgescu acuză că România se află într-o stare de practic război după anulare alegerilor. Georgescu spune, în pre ...
-
România în Schengen: o analiză economică dezvăluie dezavantajele ascunse ale integrării
România ar putea avea numeroase beneficii odată cu aderarea la spațiul Schengen, însă această schimbare vine și cu o ser ...
-
Moment astronomic extrem de rar - Se întâmplă la 160.000 de ani
O cometă strălucitoare ar putea fi vizibilă pe cerul din întreaga lume în următoarele zile, pentru prima dată în 160.000 ...
-
China pregătește o minune științifică: "Soarele artificial" care va revoluționa energia
Un generator liniar de plasmă a atins specificaţiile de proiectare, făcând din China a doua ţară din lume, după Ţările d ...
-
Călin Georgescu, liber spre o nouă candidatură? Concluzia lui Tudorel Toader după articolele din Reuters și Politico
Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, a spus Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgesc ...
-
De ce să alegi Oradea pentru o escapadă de weekend?
Dacă ai ajuns să citești acest articol din curiozitate, întrebându-te „cu ce mă poate convinge Oradea?", atunci ești în ...
-
Care e Conspirația: Un guvern mondial unic care utilizează tehnocrația pentru a conduce Lumea
Cu toții am devenit familiarizați cu termenul „teoria conspirației" în ultimii cinci ani. Dar ceea ce este mai puțin cla ...
-
Temperaturile interioare afectează funcția cognitivă la adulții în vârstă
Un nou studiu arată că adulții în vârstă se confruntă cu cele mai puține dificultăți de atenție atunci când temperaturil ...
-
Georgescu îl amenință pe Iohannis cu dezvăluiri dacă nu își dă demisia: "Statul român cunoaște foarte bine vulnerabilitățile pe care le-a avut ca primar"
Călin Georgescu, candidatul independent care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, a făcut o serie de decla ...
-
Cât de sănătos este, de fapt, consumul de ouă: Analiză complexă a specialiștilor
Sunt ouăle utile pentru sănătatea noastră sau o cauză a bolilor de inimă? Specialiștii au dat verdictul după o analiză c ...
-
Soarele a devenit albastru acum 200 de ani: cercetătorii au dezvăluit cauza acestui fenomen șocant la acea vreme
În urmă cu aproximativ 200 de ani, Soarele a trecut printr-un fenomen rar, apărând albastru pe cer și declanșând o perio ...
-
Ce s-a descoperit in Antartica in urma unui foraj de 3km adancime. Reușita marchează depășirea unei bariere de netrecut până acum de 800.000 de ani
O echipă internațională de cercetători a efectuat un foraj remarcabil în scoarța Antarcticii, reușind să recupereze o mo ...
-
Incident șocant în București: Un bărbat a furat trei picioare amputate dintr-un spital. Pe unul l-a pierdut pe drum!
Un bărbat ar fi intrat în curtea Spitalului Cantacuzino din Bucureşti, de unde ar fi furat trei picioare de om, amputate ...
-
Războiul cipurilor - Ultima decizie a lui Joe Biden stârnește nemulțumirea Chinei
Joe Biden, președintele în exercițiu al SUA, a semnat în ultimele zile ale mandatului său un nou act legislativ care res ...
-
Facturile vor exploda: UE a decis să elimine complet plafonarea prețului la gaze
Facturile europenilor la gaze vor exploda. UE a decis să elimine complet plafonarea prețului.Uniunea Europeană intenţion ...
-
De fapt, Elon Musk e seful lui Donald Trump? Miliardarul nu-l scapa din ochi pe presedinte. Unde își va muta biroul
Cel mai bogat om din lume, Elon Musk, urmează să primească un birou în complexul Casei Albe, mai precis în clădirea Eise ...
-
Avioane de luptă şi câteva mii de soldaţi vor asigura securitatea Forumului Economic Mondial de la Davos
Câteva mii de militari elveţieni au fost desfăşuraţi în staţiunea montană elveţiană Davos cu o săptămână înaintea începe ...
-
Răpire ca-n filme! Fiu de preot din Vâlcea torturat de interlopi după ce ar fi investit banii lor în Bitcoin
Fiul unui preot din Vâlcea a fost răpit și torturat de trei interlopi, după ce ar fi făcut investiții cu banii lor în Bi ...
-
Cronobiologia: cum sa te tratezi de boli la diferite ore ale zilei cand eficienta medicatiei este maxima
Cronobiologia, studiul ritmurilor biologice și al efectelor timpului asupra sistemelor biologice, a fost o știință recun ...
-
Mel Gibson: "Incendiile din California sunt o operațiune internă a Deep State!" VIDEO
Mel Gibson susține că incendiile din Los Angeles au fost declanșate de agenți ai „Deep State" care vor să transforme LA ...
-
Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
Extracția aurului, considerată mult timp un proces complex și costisitor, ar putea intra în curând într-o nouă eră dator ...
-
S-a mai adeverit o teorie a conspiratiei: Directorul general al BioNTech a refuzat sa se injecteze cu vaccinul COVID-19 la crearea căruia a contribuit VIDEO
Ugur Sahin, cofondator și CEO al BioNTech, a refuzat să ia vaccinul împotriva coronavirusului Wuhan cu ARNm (COVID-19) p ...
-
Un tânăr perfect sănătos a "murit subit" după ce a mâncat pui cu gripă aviară!
Un tânăr sănătos din Cambodgia „a murit subit" de gripă aviară după ce a mâncat un pui infectat cu această boală, a anun ...
-
Facturi de coșmar după majorarea prețului la gaze. Pentru un apartament cu 3 camere vom plăti 1.000 de lei, iar pentru o casă peste 2.000 de lei
Primele oferte de furnizare a gazelor naturale pentru perioada de după 31 martie 2025, moment în care ar urma să încetez ...
-
Cum să elimini hormonii și antibioticele din carnea de pui
Câteva tehnici care, atunci când sunt aplicate corect, ne vor permite să consumăm în siguranță carnea de pui fără să ne ...