Descoperirea uluitoare care aruncă în aer teroriile despre începuturile Universului

Postat la: 27.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Descoperirea uluitoare care aruncă în aer teroriile despre începuturile Universului

Astronomii care foloseau telescopul spațial James Webb ca să studieze începuturile Universului au făcut o descoperire uimitoare. Aceasta schimbă complet teoriile existente despre originile galaxiilor, potrivit unui nou studiu publicat miercuri în revista Nature.

Observatorul spațial a descoperit șase galaxii masive care au existat între 500 și 700 de milioane de ani de la Big Bang, scrie CNN.

„Aceste obiecte sunt mult mai masive decât se aștepta oricine", a spus coautorul studiului, Joel Leja, profesor asistent de astronomie și astrofizică la Universitatea Penn State. „Ne așteptam să găsim doar galaxii mici, tinere, în acest moment, dar am descoperit galaxii la fel de mature ca ale noastre în ceea ce se înțelegea anterior a fi zorii universului," a relatat astronomul.

Telescopul observă Universul în lumină infraroșie, care este invizibilă pentru ochiul uman, și este capabil să detecteze lumina slabă din stelele și galaxiile antice. Privind în Universul îndepărtat se poate vedea în esență înapoi în timp cu aproximativ 13,5 miliarde de ani în urmă. (Oamenii de știință au stabilit că universul are aproximativ 13,7 miliarde de ani.) Galaxiile sunt atât de masive încât ele intră în conflict cu 99% dintre modelele care reprezintă primele galaxii din Univers, ceea ce înseamnă că oamenii de știință trebuie să regândească cum s-au format și cum au evoluat galaxiile.

"Ne-am referit neoficial la aceste obiecte ca "distrugătoare ale Universului" - și, până acum, s-au ridicat la înălțimea numelui. Ne-am uitat la Universul foarte timpuriu pentru prima dată și nu aveam nicio idee despre ceea ce aveam să descoperim. S-a dovedit că am descoperit ceva atât de neașteptat încât creează probleme pentru știință. Pune sub semnul întrebării întregul peisaj al formării vechilor galaxii. Ceea ce e amuzant e că avem toate aceste lucruri pe care sperăm să le învățăm de la James Webb și asta nu era nici pe departe în apropierea topului listei", a spus Leja.

„Am găsit ceva despre care nu ne-am gândit niciodată să îi punem întrebări Universului - și s-a întâmplat mult mai repede decât aș fi crezut, dar iată-ne aici," a precizat profesorul. Acesta spune că mai există o posibilitate și anume ca galaxiile identificate de Webb să fie de fapt cu totul altceva.

„Cu toate că datele indică faptul că sunt galaxii, eu cred că există o posibilitate reală ca o parte dintre aceste obiecte să se dovedească a fi găuri negre supermasive ascunse", a spus Leja, care a menționat că masa totală conținută în stelele Universului din perioada timpurie descoperită este de 100 de ori mai mare de cât se credea. „Chiar și dacă tăiem eșantionul la jumătate, rămâne o schimbare uluitoare", a conchis Leja.

loading...
PUTETI CITI SI...