Descoperirea care alarmează lumea: Ceva din aer îmbolnăvește oamenii, producându-le demență

Postat la: 19.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Descoperirea care alarmează lumea: Ceva din aer îmbolnăvește oamenii, producându-le demență

O nouă cercetare realizată de către un grup de oamenii de știință condus de Universitatea Michigan și publicată în revista JAMA Network pe 14 august 2023, a scos la iveală un pericol pentru întreaga omenire. Experții au constatat că aerul poluat este o amenințare majoră pentru oameni, care poate produce demență.

Poluarea aerului, un pericol semnificativ care pândește în mediul nostru, a fost mult timp un motiv de îngrijorare. Dar acum, cercetătorii de la Universitatea Michigan din Statele Unite, subliniază că poluarea din aer este o amenințare reală pentru creier și este asociat cu demența, o boală mintală gravă, potrivit Earth.

Din punct de vedere istoric, multe studii au evidențiat legătura dintre poluarea aerului și efectele sale dăunătoare asupra creierului. Aprofundând acest subiect, cercetătorii în epidemiologie de mediu Boya Zhang și Sara Adar de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Michigan aruncă o lumină asupra impactului profund al anumitor tipuri de emisii nocive.

„Am văzut în cercetările noastre că toate particulele din aer cresc riscul de demență, dar cele generate de mediile agricole și incendiile par a fi deosebit de toxice pentru creier", spune Adar.

Cu o experiență vastă, ea conduce în prezent câteva studii majore care se concentrează asupra modului în care diferitele expuneri la poluare afectează îmbătrânirea cognitivă și demența.

Adar accentuează importanța acestor constatări. Ea a spus: „Descoperirile noastre indică faptul că scăderea nivelurilor de poluare a aerului cu particule în suspensie, chiar și într-o țară relativ curată precum Statele Unite, poate reduce numărul de oameni care dezvoltă demență la sfârșitul vieții".

Zhang este specializată în studierea modului în care poluarea aerului afectează bolile cardiopulmonare și îmbătrânirea cognitivă. El sugerează: „Această lucrare sugerează că poluarea aerului cu particule în suspensie din agricultură și incendii ar putea fi mai neurotoxică în comparație cu alte surse. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste efecte, în special pentru aceste două surse care au primit mai puțină atenție în cercetările anterioare."

Zhang subliniază în continuare importanța potențială a acestui studiu pentru factorii de decizie politică care urmăresc să reducă expunerea dăunătoare la poluarea aerului, reducând astfel cazurile de demență.

Pe măsură ce SUA este lovită de un val de alerte de calitate slabă a aerului, în principal din cauza incendiilor din vecina Canada, atenția publicului s-a îndreptat către particulele fine minuscule, dar amenințătoare, PM2,5.

Măsurând mai puțin de 2,5 microni, această particulă este mai mică decât o șuviță de păr uman. Dimensiunea lui îi permite să treacă de apărarea corpului nostru. Acest lucru se întâmplă fie prin pătrunderea în creier direct prin nas, fie prin traversarea barierei hemato-encefalice. Dincolo de a afecta sistemele noastre respiratorie și cardiovasculară, cercetările emergente subliniază potențialul lor rău asupra funcției cognitive.

Construită pe datele din Studiul privind sănătatea și pensionarea, care a urmărit aproape 30.000 de adulți din 1992, cercetările lui Zhang și Adar au descoperit că niveluri ridicate de poluare cu particule.

Demența este a șaptea cauză de deces la nivel global, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Scopul acestui studiu a fost de a discerne care surse de emisie sunt cele mai dăunătoare.

Poluarea aerului este un risc major pentru mediu pentru sănătate. Contaminanții din aer pot pătrunde în sistemele respirator și circulator, dăunând plămânilor, inimii și creierului. Efectele poluării aerului asupra sănătății sunt ample, complexe și pot duce la probleme de sănătate atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

loading...
PUTETI CITI SI...