Descoperire revoluționară în medicină - Oamenii cu paralizie pot merge din nou cu ajutorul stimulării electrice!

Postat la: 11.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Descoperire revoluționară în medicină - Oamenii cu paralizie pot merge din nou cu ajutorul stimulării electrice!

9 persoane cu leziuni ale coloanei vertebrale și-au recăpătat capacitatea de a merge datorită stimulării electrice. Descoperirea marchează un progres clinic fundamental în tratamentul paraliziei spinale.

Potrivit unui nou studiu realizat de Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne, Elveția, publicat în revista Nature, cercetătorii au urmărit 9 pacienți cu paralizie spinală care, după ce au urmat un program de stimulare electrică a zonei măduvei spinării responsabile de controlul picioarelor și fizioterapie, și-au recăpătat capacitatea de a merge după 5 luni.

Pentru a investiga mecanismul neurologic din spatele acestui fenomen, oamenii de știință au reprodus condițiile de studiu pe animale de laborator și au identificat o clasă de neuroni, activată în timpul stimulării electrice, care ar juca un rol cheie în reabilitarea motorie. Potrivit autorilor, această descoperire marchează un progres clinic fundamental în tratamentul paraliziei spinale.

Măduva spinării este structura sistemului nervos central al cărei scop este de a conecta creierul cu restul corpului: datorită nervilor spinali, care formează adevărate circuite de conexiune nervoasă, creierul trimite semnale electrice care îi permit să controleze diferitele părți ale corpului pentru a se ridica, a se mișca și a merge.

O traumă cauzată de un eveniment, cum ar fi un accident de mașină sau o căzătură urâtă, poate provoca o leziune care distruge conexiunile nervoase din măduva spinării, întrerupând comunicarea cu creierul și ducând la paralizie permanentă în zona afectată. Atunci când leziunile afectează măduva spinării inferioare, zona responsabilă pentru controlul motor al picioarelor, rezultatul este adesea pierderea capacității de a merge și afectarea altor funcții în care sunt implicați neuronii motori, cum ar fi funcția intestinală și vezicală sau activitatea sexuală.

Uneori, totuși, leziunea poate fi incompletă și unele căi spinale pot rămâne intacte: în aceste cazuri, se încearcă restabilirea conexiunilor nervoase pierdute prin stimulare electrică. Aceasta din urmă este o tehnică de reabilitare care, prin implantarea chirurgicală a unui pachet de electrozi în partea inferioară a măduvei spinării, în combinație cu fizioterapia, urmărește să restabilească semnalul care a fost deteriorat odată cu leziunea spinării, restabilind potențial mișcarea membrelor și activitățile motorii afectate de leziunea spinării.

Cercetătorii au supus 9 pacienți cu paralizie spinală la un program de 5 luni care a implicat stimularea electrică a măduvei spinării, exerciții fizice și reabilitare. La sfârșitul perioadei de studiu, toți cei 9 pacienți și-au recăpătat capacitatea de a merge. "Noul nostru studiu, în care 9 pacienți din cadrul studiului clinic au reușit să recâștige un anumit grad de funcție motorie datorită implanturilor noastre, oferă informații valoroase despre procesul de reorganizare a neuronilor din măduva spinării", spune Jocelyne Bloch, autorul principal al studiului. Acest lucru deschide calea pentru dezvoltarea unor tratamente mai bine țintite pentru pacienții cu paralizie.

loading...
PUTETI CITI SI...