Descoperire făcută la persoanele de 100 de ani: Gena care ar prelungi viața celorlalți oameni cu un deceniu

Postat la: 01.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Descoperire făcută la persoanele de 100 de ani: Gena care ar prelungi viața celorlalți oameni cu un deceniu

O echipă de cercetători britanici și italieni, care a efectuat un amplu studiu publicat în revista Cardiovascular Research pe 13 ianuarie 2023, a făcut o descoperire extrem de importantă privind longevitatea oamenilor.

Experții au găsit că o anumită genă mutantă a persoanelor, care trăiesc 100 de ani, pot ajuta pe viitor și pe cei cu insuficiență cardiacă să dea timpul înapoi cu un deceniu.

Astfel, genele oamenilor care ajung la venerabila vârstă de 100 de ani ar putea într-o zi să le fie de ajutor și altor persoane să rămână sănătoși pentru mai mult timp, potrivit Futurism.

Pornind de la descoperirea variantei genei asociate longevității cunoscută sub numele de BPIFB4 în 2018, cercetătorii de la MultiMedica Group din Italia și Universitatea Bristol din Marea Britanie au efectuat experimente pe celule umane în eprubete și, mai târziu, pe șoareci pentru a vedea dacă genele sunt în continuare capabile să dea înapoi ceasul biologic, atunci când sunt introduse în laborator în loc să fie moștenite.

În mod incredibil, experții au descoperit că introducerea genei în celulele deteriorate poate atât să oprească, cât și să inverseze îmbătrânirea inimii.

"S-a constatat că celulele pacienților vârstnici, în special cele care susțin construcția de noi vase de sânge, numite "pericite", erau mai puțin performante și mai îmbătrânite", a declarat Monica Cattaneo, cercetător și coautor al studiului.

"Prin adăugarea genei/proteinei longevității în eprubetă, am observat un proces de întinerire cardiacă: celulele cardiace ale pacienților vârstnici cu insuficiență cardiacă au reînceput să funcționeze corect, dovedindu-se mai eficiente în construirea de noi vase de sânge", a adăugat Cattaneo.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că aceleași celule păreau să aibă și o expresie redusă a BPIFB4. Cu alte cuvinte, persoanele care tind să dezvolte probleme cardiace ar putea de fapt să ducă lipsă de această proteină cheie pentru longevitate.

După cum remarcă profesorul și coautorul studiului Paolo Madedu de la Universitatea din Bristol, aceste descoperiri sugerează că introducerea unei proteine în celulele pacienților cu probleme cardiace ar putea fi o alternativă la terapia genică, care, în ciuda faptului că este o ramură promițătoare a tratamentului medical, prezintă încă o serie de riscuri asociate, inclusiv potențialul de a dezvolta cancer.

"Descoperirile noastre confirmă faptul că gena mutantă sănătoasă poate inversa declinul performanțelor cardiace la persoanele în vârstă", a declarat Madedu. "Suntem acum interesați să determinăm dacă administrarea proteinei în locul genei poate funcționa, de asemenea".

Evident, acest tip de tratament potențial va avea nevoie de mulți ani pentru a fi perfecționat - dar, indiferent de aceasta, ar putea fi o victorie uriașă în războiul împotriva bolilor de inimă.

loading...
PUTETI CITI SI...