Descoperire epocală: Care sunt alimentele care încetinesc îmbătrânirea creierului

Postat la: 26.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Descoperire epocală: Care sunt alimentele care încetinesc îmbătrânirea creierului

Oamenii de știință descoperă nutrienți alimentari cheie legați de îmbătrânirea mai lentă a creierului. Înțelegerea proceselor biologice ale îmbătrânirii ar putea să ne ajute să ducem o viață mai lungă și să rămânem mai sănătoși mai târziu - iar un nou studiu leagă viteza cu care îmbătrânește creierul nostru de nutrienții din dieta noastră.

Cercetătorii de la Universitatea din Illinois și de la Universitatea din Nebraska-Lincoln au cartografiat scanările cerebrale în raport cu aportul nutrițional pentru 100 de voluntari cu vârste cuprinse între 65 și 75 de ani, căutând legături între anumite diete și îmbătrânirea mai lentă a creierului. Aceștia au identificat două tipuri distincte de îmbătrânire a creierului - iar îmbătrânirea mai lentă a fost asociată cu un aport nutritiv similar cu cel pe care l-ai obține din dieta mediteraneană, care s-a dovedit în studii anterioare a fi una dintre cele mai bune pentru organismul nostru.

"Am investigat biomarkeri nutritivi specifici, cum ar fi profilurile de acizi grași, cunoscuți în știința nutrițională pentru a oferi potențiale beneficii pentru sănătate", spune neurologul Aron Barbey, de la Universitatea din Illinois. "Acest lucru se aliniază cu ansamblul extins de cercetări în domeniu care demonstrează efectele pozitive asupra sănătății ale dietei mediteraneene, care pune accentul pe alimentele bogate în acești nutrienți benefici."

Este important de menționat că cercetătorii nu s-au bazat pe participanții la studiu pentru a raporta cu privire la dietele lor. În schimb, au analizat probe de sânge pentru a căuta biomarkeri nutritivi: dovezi științifice solide pentru ceea ce mâncau și beau aceste persoane în vârstă.

Acizii grași, precum cei din pește și uleiul de măsline, și antioxidanții precum vitamina E, prezentă în spanac și migdale, s-au numărat printre biomarkerii benefici identificați, precum și carotenoizii, pigmenți vegetali care se găsesc în morcovi și dovleac și despre care s-a constatat anterior că reduc inflamația din organism și protejează celulele de deteriorări. Un alt biomarker benefic asociat cu o îmbătrânire mai lentă în această cercetare a fost colina, care este conținută în concentrații ridicate în gălbenușurile de ou, organele de carne și soia crudă.

Cercetătorii au evaluat îmbătrânirea creierului atât prin scanări cerebrale RMN, cât și prin evaluări cognitive. Această pereche de abordări a oferit o imagine a agilității mentale practice, împreună cu detaliile mai subtile ale configurației neuronale. "Acest lucru ne permite să construim o înțelegere mai solidă a relației dintre acești factori", spune Barbey. "Examinăm simultan structura, funcția și metabolismul creierului, demonstrând o legătură directă între aceste proprietăți ale creierului și abilitățile cognitive."

Dovezile sunt acum tot mai multe că nutriția joacă un rol semnificativ în modul în care creierul îmbătrânește, iar fiecare nou studiu ajută la oferirea unei mai bune înțelegeri asupra modului în care creierul nostru este strâns legat de fiecare altă parte și funcție a corpului. Această cercetare a surprins doar un instantaneu în timp și nu este suficient de cuprinzătoare pentru a dovedi cauza și efectul. Cu toate acestea, la concluzii similare a ajuns un studiu din 2023, care a urmărit participanții timp de 12 ani și care a găsit, de asemenea, o legătură între dieta mediteraneană și un declin cognitiv mai scăzut.

În continuare, echipa dorește să analizeze studiile clinice pe o perioadă semnificativă de timp pentru a vedea cum dieta și nutriția ar putea afecta îmbătrânirea creierului. Este posibil ca niște modificări simple ale alimentației noastre să ajute la reducerea riscului de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer. "Studiul de față identifică anumite modele de biomarker nutrienți care sunt promițătoare și care au asocieri favorabile cu măsurile de performanță cognitivă și de sănătate a creierului", spune Barbey. Cercetarea a fost publicată în npj Aging.

loading...
PUTETI CITI SI...