Descoperire după 3 decenii de cercetare, neștiută de oameni: Alimentele care îți scurtează cu mulți ani viața

Postat la: 10.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Descoperire după 3 decenii de cercetare, neștiută de oameni: Alimentele care îți scurtează cu mulți ani viața

Un grup de cercetători condus de către Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, Statele Unite, care a efectuat un amplu studiu publicat în British Medical Journal pe 8 mai 2024, a făcut o descoperire remarcabilă pentru sănătate.

Experții au constatat că consumul de alimente ultraprocesate este legat de un risc crescut de moarte prematură, "mâncând" practic mulți ani din viața oamenilor. Alimentele ultraprocesate, cum sunt carnea pregătită gata de consum, băuturile dulci, deserturile pe bază de lactate și produsele pentru micul dejun foarte procesate prezintă cele mai mari riscuri pentru un deces prematur, au arătat experții după un studiu de 30 de ani.

Studiul a analizat date de la peste 100.000 de profesioniști din domeniul sănătății din Statele Unite, fără antecedente de cancer, boli cardiovasculare sau diabet. Din 1986 până în 2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și obiceiurile lor de viață la fiecare doi ani. La fiecare patru ani, ei completau un chestionar detaliat despre alimente. Grupul care a consumat cele mai puține alimente ultraprocesate a consumat în medie aproximativ trei porții pe zi, în timp ce cel mai mare a consumat în medie șapte porții pe zi, potrivit studiului publicat pe 8 mai 2024 în BMJ.

Cei care au mâncat cel mai mult au avut un risc cu 4% mai mare de deces din orice cauză, inclusiv un risc crescut cu 9% de decese neurodegenerative, arată datele. Song a descris corelația ca fiind „moderată", menționând că legătura nu a fost la fel de puternică între toate tipurile de alimente ultraprocesate. „Asocierea pozitivă este determinată în principal de câteva subgrupuri, inclusiv carne procesată și băuturi îndulcite cu zahăr sau îndulcite artificial", a spus el.

Descoperirile acestui studiu au fost în concordanță cu alte sute de altele din domeniu, dar ceea ce îl face unic este analizarea sa din diferite subgrupuri din categoria alimentelor ultraprocesate, a spus dr. Marion Nestle, profesor emerit Paulette Goddard de nutriție de la Universitatea din New York. Trebuie să scăpăm de toate alimentele ultraprocesate? Song nu ar sfătui neapărat o respingere completă a tuturor alimentelor ultraprocesate, deoarece este o categorie diversă, a spus el.

„Cerealele, pâinea din cereale integrale, de exemplu, sunt considerate alimente ultraprocesate, dar conțin diferiți nutrienți benefici, cum ar fi fibre, vitamine și minerale", a spus el. „Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, cum ar fi carnea procesată, băuturile îndulcite cu zahăr și, de asemenea, băuturile potențial îndulcite artificial."

Cercetătorii trebuie, de asemenea, să se uite mai mult la componentele alimentelor ultraprocesate care ar putea afecta sănătatea - fie că sunt aditivi alimentari, emulgatori sau arome - pentru a sfătui guvernele și instituțiile cu privire la modul de reglementare a alimentelor, a spus Song. Dieta generală contează cel mai mult. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că cel mai important factor pentru reducerea riscului de deces este calitatea dietei generale a unei persoane, a spus Song.

„Dacă oamenii mențin o dietă în general sănătoasă, nu cred că trebuie să le fie frică sau să se sperie", a spus el. „Modelul alimentar general este încă factorul predominant care determină rezultatele asupra sănătății. O dietă sănătoasă este una variată, cu cât mai multe fructe și legume colorate și cereale integrale, a spus Wilde. "Dacă sunteți îngrijorat de aditivii alimentari, atunci alegeți alimente care au un nivel scăzut de aditivi", a spus el.

„Fiți atenți la conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care alegeți să le consumați." De asemenea, este important să recunoaștem că alimentele trebuie consumate în echilibru. „Sucul de fructe conține vitamine benefice, minerale și antioxidanți atunci când este consumat cu moderație, dar prea mult va avea niveluri ridicate de zahăr care le-ar putea depăși beneficiile„, a spus Wilde.

loading...
PUTETI CITI SI...