Descoperire care confirmă scrierile Bibliei: Un secret despre regele David ce poate schimba istoria

Postat la: 15.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Descoperire care confirmă scrierile Bibliei: Un secret despre regele David ce poate schimba istoria

Într-o nouă lucrare academică publicată pe 26 iunie 2023 în revista Jerusalem Journal of Archaelogy, profesorul Yosef Garfinkel de la Universitatea Evreiască din Israel susține că a făcut o descoperire importantă legată de regele David, confirmată de scrierile Bibliei.

Arheologul afirmă că dovezile găsite arată că David a condus regatul Iudeii format din cinci orașe fortificate din jurul Ierusalimului, o rețea datată cu peste 200 de ani mai devreme decât se credea anterior, ceea ce poate schimba istoria.

Yosef Garfinkle de la Universitatea Ebraică din Ierusalim consideră că orașele datează de la începutul secolului al X-lea î.Hr., plasând construcția lor pe vremea regelui David, potrivit Daily Mail.

Studiul lui Garfinkel, publicat în iunie, descrie orașele având toate două ziduri paralele în centru și drumuri organizate, sugerând că rețeaua era conectată la un singur regat. În timp ce orașele au fost descoperite separat, arheologul susține că este primul care a conectat punctele - determinând că acestea sunt o rețea urbană organizată construită în jurul anului 1000 î.Hr.

Și regele David a domnit între 1104 și 960 î.Hr. în timpul epocii fierului, iar această descoperire dezvăluie lucruri neștiute. Se spune că David a fost un tânăr cioban care a devenit al treilea și cel mai important rege al Israelului în jurul anului 1000 î.Hr. când a unit toate triburile lui Israel sub un singur monarh.

„Urăsc să folosesc termenul „încerc să dovedesc Biblia", pentru că nu încerc să dovedesc nimic", a declarat Garfinkel pentru Times of Israel. „Există tradiții biblice și putem vedea dacă acestea au sau nu amintiri istorice... Nu înseamnă că totul, 100 la sută, sunt amintiri istorice. „Uneori există greșeli, alteori există iluzii, alteori există ideologie".

Siturile ruinelor sunt în Khirbet Qeiyafa, Tell en-Naṣbeh, Khirbet ed-Dawwara, Lachis și Beth Shemesh, la nord și la vest de Ierusalim. S-a descoperit că orașul fortificat din Khirbet Qeiyafa, excavat între 2007 și 2013, include două porți, două piețe, un zid cazemat al orașului, o centură periferică de clădiri învecinate cu zidul orașului.

Beth Shemesh este situat în nordul Shephelah, la aproximativ o zi de mers pe jos de Ierusalim și a fost descoperită în 1911. Tell en-Naṣbeh, o plimbare de jumătate de zi până la Ierusalim, a fost excavat între 1926 și 1935.

S-a descoperit că Khirbet ed-Dawwara, excavat între 1985 și 1986, are „un sit prost conservat, de scurtă durată, construit pe roca de bază". Tel Lachiș este situat în sudul Shephelah, la aproximativ două zile de Ierusalim.

Garfinkel a determinat vârsta tuturor celor cinci folosind gropi de măsline găsite împrăștiate în ruine, ceea ce a făcut prin datare cu carbon. Datarea cu carbon „se bazează pe faptul că organismele vii - cum ar fi copacii, plantele, oamenii și animalele - absorb carbon-14 în țesuturile lor", potrivit Universității din Chicago.

Garfinkel a descoperit, de asemenea, mai multe inscripții proto-canaanite și canaanite în unele dintre site-uri, indicând o cerere crescută de comunicare care marchează o autoritate centralizată și un regat puternic, a susținut el.

„Dacă iei toate aceste locuri, au același concept urban, toate stau la granița regatului și stau acolo unde ai un drum principal care duce la regat", a spus el. „Aceste orașe nu sunt situate niciunde. Este un model de urbanism cu același concept urban", a spus profesorul.

loading...
PUTETI CITI SI...