Der Spiegel: Statele baltice și Polonia ar putea desfășura trupe în Ucraina dacă Rusia sparge apărarea Kievului

Postat la: 27.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Der Spiegel: Statele baltice și Polonia ar putea desfășura trupe în Ucraina dacă Rusia sparge apărarea Kievului

Statele baltice (Estonia, Letonia și Lituania) și Polonia nu exclud trimiterea de trupe în Ucraina dacă Rusia va reuși să avanseze strategic pe câmpul de luptă, conform Der Spiegel, citat de presa ucraineană.

Parlamentari baltici i-ar fi avertizat pe reprezentanții guvernului german despre consecințele politicii prea prudente a Berlinului față de războiul din Ucraina, în marja Conferinței Lennart Meri privind politica externă și de securitate, care a avut loc în capitala Estoniei săptămâna trecută.

Conform presei germane, dacă rușii reușesc să cucerească localități de importanță strategică majoră în estul Ucrainei, „situația ar putea escalada dramatic". „În acest caz, statele baltice și Polonia nu ar aștepta ca trupele ruse să avanseze până la granițele lor, se gândesc să trimită ei înșiși trupe în Ucraina și e clar ce ar însemna asta: NATO ar intra în război", se spune în articol.

După cum explică Spiegel, acesta este exact scenariul de care se tem cancelarul german Olaf Scholz și președintele american Joe Biden. „Cei care vor să limiteze războiul prin prudență excesivă riscă de fapt să-l scape de sub control".

Germania refuză să ofere armatei ucrainene arme cu rază lungă de acțiune și interzice forțelor armate ucrainene să lovească teritoriul Rusiei cu arme occidentale. De asemenea, SUA au spus că nu încurajează trimiterea de trupe occidentale pe frontul ucrainean.

Președintele francez Emmanuel Macron a fost primul care a exprimat posibilitatea de a trimite trupe occidentale în Ucraina. Dar ideea lui Macron a fost susținută doar de statele baltice și de Polonia, în timp ce restul țărilor NATO, inclusiv Germania, au criticat declarația liderului francez.

Recent, The New York Times a raportat că NATO discuta despre posibilitatea de a trimite instructori militari în Ucraina pentru a antrena soldați. În prezent, trupele NATO antrenează soldați ucraineni în străinătate.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg le cere aliaţilor Ucrainei să ridice interdicţiile impuse Kievului de a efectua atacuri pe teritoriului Rusiei, într-un interviu acordat The Economist.

De asemenea, Stoltenberg propune activarea Articolului 5 al NATO, cel care privește apărarea colectivă, din cauza acțiunilor Rusiei. Stoltenberg susține că bruiajul sau atacurile cibernetice comise de Rusia ar putea duce la activarea Articolului 5.

loading...
PUTETI CITI SI...