Decizie controversată a judecătorilor americani: "Embrionii congelaţi sunt 'copii' în Alabama"

Postat la: 21.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Decizie controversată a judecătorilor americani:

Curtea Supremă din Alabama consideră embrionii conservaţi prin congelare drept "copii" - o hotărâre aprig criticată de către mediul medical american şi Casa Albă, care ar putea avea consecinţe devastatoare asupra procedurii fecundării in vitro în acest stat din sudul Statelor Unite.

La originea hotărârii se află o plângere a trei cupluri împotriva unei clinici care realizează fecundări in vitro. Ele au citat în susţinerea lor o lege din 1872 privind decesele minorilor imputabile unei greşeli şi au depus plângere după ce alt pacient, care a intrat într-un loc de depozitare, le-a distrus în mod accidental embrionii. Un tribunal a respins mai întâi plângerea, stabilind că embirionii nu pot fi consideraţi "persoană" sau "copil".

Însă, vineri - cu o majoritate de şapte magistraţi, toţi republicani, la doi -, Curtea Supremă a Alabamei a apreciat, din contră, că legea cu privire la moartea infantilă "se aplică tuturor copiilor nenăscuţi, fără limită".

"Acest lucru se aplică tuturor copiilor, născuţi sau nenăscuţi", scrie judecătorul Jay Mitchell în această hotărâre, înţesată de referinţe biblice. "Poporul din Albama a declarat că politica acestui stat este că viaţa umană nenăscută este sacră", scrie el, referindu-se la interzicerea avortului în acest stat.

"Noi considerăm că fiecare fiinţă umană, încă din momentul concepţiei, este făcută după chipul lui Dumnezeu", scrie el în acest document juridic. În iunie 2022, Curtea Supremă a Statelor unite a pus capăt garanţiei constituţionale a dreptul la avort, ceea ce a determinat numeroase state americane, între care şi Alabama, să restrângă sau să interzică acest drept.

"În întreaga ţară, femeile suportă consecinţele devastatoare ale acţiunilor aleşilor republicani", a denunţat marţi o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre. Această hotărâre locală de vineri reflectă "exact tipul de haos la care ne aşteptam atunci când Curtea Supremă (şi-)a anulat (propria hotărâre) Roe v. Wade" din 1973, care garanta dreptul la avort, a denunţat ea. Apărarea dreptului la avort a devenit calul de bătaie al democraţilor, înaintea alegerilor prezidenţiale prevăzute în noiembrie.

"Acest nou cadru juridic ar putea să facă imposibile practici precum fecundarea in vitro", denunţă ONG-ul Resolve. Asociaţia medicală a statului Alabama a avertizat că această hotărâre "ar putea conduce la închiderea clinicilor dedicate fertilităţii şi la deplasarea specialiştilor către alte state pentru a-şi putea practica" activitatea, fără frica unor probleme judiciare.

loading...
PUTETI CITI SI...