De ce uităm ce visăm în timpul nopții? Care e explicația eperților

Postat la: 22.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

De ce uităm ce visăm în timpul nopții? Care e explicația eperților

Visele apar de obicei în timpul somnului REM, care poate avea loc de mai multe ori pe noapte. Acest stadiu al somnului este caracterizat de mișcări rapide ale ochilor, mișcări corporale sporite și respirație mai rapidă.

Visele apar de obicei în timpul acestei etape deoarece activitatea undelor cerebrale este mai apropiată de cea din momentul în care suntem treji. Somnul REM începe cel mai adesea la 90 de minute după ce ați adormit și poate dura până la o oră. Nu toți oamenii își amintesc visele, dar cu siguranță toți visează. Aceasta este o funcție esențială pentru creierul uman.

Visele și visarea sunt un domeniu de studiu amplu și complex. Dr. Sujay Kansagra, un expert în sănătatea somnului, spune: „În timp ce unii sugerează că visele sunt o fereastră către subconștient, alte teorii sugerează că visele sunt o excrescență fără noimă a activității care are loc în timp ce dormim, recablându-ne creierul".

Potrivit acestei teorii, faptul că nu ne amintim visele ar putea face parte din procesul de sortare a informațiilor esențiale și neesențiale în timpul somnului. Visele au loc atunci când creierul nostru procesează informații, astfel încât persoanele care își amintesc visele pot avea o diferență în capacitatea lor de a-și aminti în general.

Este normal ca unele persoane să nu-și amintească visele, deoarece creierul le poate bloca sau ascunde - acestea pot fi foarte reale sau intense. Prin urmare, uitarea visului te-ar ajuta să distingi visele de realitate. Pe de altă parte, o conexiune temporoparietală din creierul nostru vă poate ține treaz în timpul somnului, permițându-vă să vă amintiți foarte bine visul.

Faptul că nu dormi suficient poate reduce cantitatea de somn REM și acest lucru va duce la uitarea viselor. De asemenea, persoanele practice care sunt concentrate pe activitățile lor din timpul zilei au dificultăți în a-și aminti. Iar visătorii și persoanele creative își amintesc mai ușor ce au visat. Stresul sau traumele pot face visele mai reale și mai vii, ceea ce va face ca acestea să fie ținute minte. Amintirea visului a doua zi poate afecta starea de spirit și poate provoca și mai mult stres sau anxietate.

loading...
PUTETI CITI SI...