Cum să vă organizați rafturile de cărți din bibliotecă

Postat la: 30.07.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Cum să vă organizați rafturile de cărți din bibliotecă

Dacă ați petrecut mult timp în ultimele luni curățându-vă casa, probabil că ați ajuns la partea în care încercați să vă dați seama cum să vă organizați rafturile pentru cărți din biblioteci. Sau chiar dacă nu ați făcut curățenie, uneori pur și simplu este necesară o reîmprospătare a rafturilor. Poate fi descurajant să începeți să vă gândiți la toate modurile de organizare a cărților: o faceți după mărime? Alfabetic? În funcție de culoare?

Adevărul este că, indiferent de modul în care alegeți să vă  organizați rafturile din biblioteci, trebuie să fie un sistem care să funcționeze pentru dvs. și unul care să vă ajute nu numai să găsiți cărțile pe care le căutați, ci să se potrivească și spațiului pe care îl aveți la dispoziție.

S-ar putea să conteze, de asemenea, ca modul de organizare să fie plăcut din punct de vedere estetic - o configurație de rafturi plăcută chiar încurajează lectura.

Iată câteva moduri în care vă puteți organiza rafturile de cărți. Amintiți-vă că, doar pentru că ceva nu ar funcționa pentru dvs., nu înseamnă că nu funcționează eficient pentru altcineva.

Cum să vă organizați rafturile de cărți:

- Alfabetic, după autor

Majoritatea bibliotecilor publice își organizează cărțile în ordine alfabetică în funcție de autor, la fel ca librăriile care nu le clasifică în funcție de gen.

Organizarea rafturilor de cărți alfabetic le permite cărților de toate genurile și stilurile să stea una lângă alta. Acest lucru poate evidenția cu adevărat amploarea cărților pe care le dețineți și vă poate ajuta să păstrați cărțile de același autor împreună. Puteți organiza cărți ale aceluiași autor în ordine alfabetică în funcție de titlu sau le puteți pune în orice ordine care arată bine.

Un mare beneficiu al acestui sistem este, de asemenea, unul dintre dezavantajele sale: aveți spațiu pentru a vă dezvolta pe măsură ce vă organizați, deoarece veți începe cu autorii de la A și veți termina cu Z. Dar dacă intenționați să procurați mai multe cărți, veți avea nevoie să lăsați spațiu pe rafturi pentru ele. Ar putea avea sens, în funcție de câte rafturi aveți, să lăsați pe fiecare raft o treime sau un sfert din el gol, pentru a încorpora cărți noi.

- Alfabetic, după titlu

La fel ca metoda de mai sus, organizarea în funcție de titlu vă va permite să vă folosiți spațiul pe care îl aveți la dispoziție, dar veți dori să vă asigurați că lăsați spațiu suficient pentru creștere, pe măsură ce colecția dvs. se extinde.

Când vă organizați cărțile în funcție de titlu, veți dori să stabiliți câteva lucruri de la început: onorați cărțile care încep cu prepoziții? Stabiliți cum funcționează sistemul înainte de a începe să mutați cărțile, astfel încât să nu vă simțiți întrerupt și frustrat pe măsură ce o nouă variabilă apare la jumătatea reorganizării.

La fel ca alfabetizarea în funcție de autor, acest sistem permite ca diferite cărți să fie depozitate una lângă cealaltă și, în majoritatea cazurilor, chiar și cărțile de același autor vor fi separate. Poate că așa funcționează creierul dvs. sau poate vă plac posibilitățile de navigare și descoperire. Organizarea rafturilor de cărți în acest fel este neconvențională, dar vă oferă multe oportunități distractive.

- După gen sau categorie sau dispoziție

Poate doriți să amestecați și să combinați modul de organizare a rafturilor. Aici organizarea în funcție de gen, categorie sau dispoziție poate fi foarte distractivă, precum și specifică.

Mai întâi, stabiliți dacă doriți să vă organizați în funcție de gen și ce genuri veți folosi. Veți fi foarte specific și vă veți organiza toate SF-urile pe subgenuri? Dacă da, veți dori să vă gândiți apoi la modul de organizare a acestor subgenuri. Puteți organiza aceste genuri alfabetic în funcție de titlu, autor sau orice alte metodă.

Poate că sunteți mai interesat de organizarea pe categorii, apoi pe gen sau alfabetic. Acest lucru va permite ca toate cărțile copiilor dvs. să fie împreună, toate YA-ul dvs. să fie împreună și toate cărțile pentru adulți să fie împreună. Puteți separa ficțiunea și non-ficțiunea în fiecare dintre aceste categorii. O altă opțiune este să organizați cărți după gen și în aceste categorii, astfel încât toate SF-urile dvs. să fie împreună, în timp ce toate romanțele pentru adulți stau separat.

O altă opțiune este organizarea după dispoziție. Puneți împreună toate cărțile dvs. înfricoșătoare, precum și toate cărțile amuzante sau cărțile care vă fac să plângeți. Ce este frumos la oricare dintre aceste metode este că le puteți combina.

loading...
PUTETI CITI SI...