Cum influențează balastul celelalte sisteme ale vehiculului?

Postat la: 05.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Cum influențează balastul celelalte sisteme ale vehiculului?

Balastul este o componentă esențială a întregului sistem de faruri, controlând intensitatea luminii, precum și modul în care funcționează becurile. Balastul previne ca becurile să nu consume toată puterea și să se ardă prematur.

Acționează asemeni unui transformator care transformă tensiunea bateriei într-o cantitate adecvată de putere pentru a menține farurile aprinse.

De ce este necesară înlocuirea balastului defect?

Un balast auto îndeplinește o serie de funcții. De asemenea, acesta este proiectat pentru a detecta imediat stingerea becului. Dacă becul se stinge, balastul îl va reporni automat într-o microsecundă, asta însemnând că nici măcar nu vă veți da seama că becul s-a stins. Totuși, pe măsură ce becul se apropie de sfârșitul perioadei sale de funcționare, se poate stinge mai des, chiar și de 20 sau de 30 de ori pe minut. Când ajunge în acest punct, balastul tinde să se supraîncălzească. În cele mai multe cazuri, în loc să se reseteze, balastul nu mai pornește. Singura modalitate de a vă reseta balastul presupune pornirea comutatorului farurilor. Dacă sunteți nevoit să vă resetați balastul în mod repetat, atunci acesta ar putea fi un semn că un bec este defect. Un electrician auto vă poate ajuta să vă lămuriți dacă balastul s-a deteriorat sau dacă, dimpotrivă, becurile trebuie înlocuite. Costul înlocuirii unui balast xenon diferă de modelul de balast de care aveți nevoie și, desigur, de marca mașinii pe care o dețineți. Este necesar să înlocuiți balastul de la primele semne care vă indică faptul că s-a defectat. Un balast care nu funcționează corespunzător vă reduce vizibilitatea în trafic, vă compromite siguranța la volan și, totodată, afectează și alte sisteme ale mașinii. Accesați https://www.siriusmag.ro/balast-xenon pentru a vizualiza o gamă completă de balast xenon și module faruri.

Ce sisteme ale mașinii pot fi afectate de un balast defect?

Un balast defect poate face ca luminile de avertizare ale vehiculului să se aprindă pe tabloul de bord. Unele mașini sunt prevăzute cu sisteme care monitorizează funcționarea farurilor. Atunci când balastul nu funcționează corect, computerul mașinii poate interpreta acest lucru ca o problemă cu sistemul de iluminare și poate activa o lumină de avertizare. Deoarece balastul face parte din sistemul general de iluminat al vehicului, dacă s-a defectat poate cauza probleme cu alte lumini din mașină. De exemplu, puteți constata că aveți probleme cu faza lungă sau cu luminile de semnalizare. În unele cazuri, un balast defect poate cauza o consumare continuă a bateriei când mașina este oprită. În timp, acest consum continuu ar putea duce la descărcarea bateriei și poate afecta pornirea vehiculului și modul în care funcționează. De asemenea, balastul are un mare impact asupra sistemelor de nivelare automată. Unele vehicule cu faruri HID sunt prevăzute cu sisteme de nivelare automată, care reglează unghiul fasciculului luminos în funcție de sarcina mașinii. Un balast deteriorat ar putea afecta acest sistem, provocând alinierea greșită a farurilor și reducând vizibilitatea. Dacă mașina pe care o dețineți este prevăzută cu caracteristici de iluminare inteligentă, atunci un balast care nu mai funcționează corespunzător poate afecta aceste caracteristici. De exemplu, dacă mașina dispune de control automat al farurilor sau de iluminare adaptivă, atunci balastul defectuos ar putea compromite aceste sisteme, reducându-le eficacitatea sau provocând deteriorarea lor.

Nu este recomandat să conduceți cu un balast defect. Atunci când farurile nu funcționează optim din cauza unui balast deteriorat, vizibilitatea în trafic este mult diminuată, ceea ce vă împiedică să observați pietonii, vehiculele, obiectele sau alte obstacole, în special în timp ce conduceți noaptea sau în condiții meteorologice nefavorabile. Asigurați-vă întotdeauna că balastul funcționează corect pentru a beneficia de siguranță la volan.

loading...
PUTETI CITI SI...