Cum au reușit gândacii de bucătărie să colonizeze locuințele din toate colțurile lumii

Postat la: 26.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Cum au reușit gândacii de bucătărie să colonizeze locuințele din toate colțurile lumii

Cum s-au răspândit gândacii de bucătărie în întreaga lume? Aceste insecte enervante cu șase picioare, care adesea invadează locuințele noastre, au o istorie fascinantă de supraviețuire și adaptabilitate. Gândacii de bucătărie au reușit să se răspândească global datorită capacității lor extraordinare de a se adapta la diverse medii și condiții.

Inițial din Asia de sud-est, un nou studiu genetic dezvăluie modul în care aceste insecte și-au croit drum pe tot globul, ajungând în bucătăriile din întreaga lume. Cercetătorii au examinat peste 280 de mostre de gândaci din 17 țări de pe șase continente. Aceștia au descoperit că gândacul german, întâlnit în mod obișnuit la nivel global, provine de fapt din Asia de Sud-Est în urmă cu aproximativ 2.100 de ani, evoluând din gândacul asiatic. Aceste insecte au călătorit apoi în Orientul Mijlociu în urmă cu aproximativ 1.200 de ani, probabil făcând autostopul în proviziile de hrană ale soldaților.

În plus, este posibil să fi ajuns în Europa în urmă cu aproximativ 270 de ani, prin intermediul rutelor comerciale. Odată stabiliți în noile medii, inovațiile precum motoarele cu aburi și instalațiile sanitare interioare ar fi putut facilita răspândirea lor în interior, unde prosperă și astăzi. Cercetătorii speră că înțelegerea modului în care aceste insecte s-au adaptat în trecut ar putea ajuta la îmbunătățirea măsurilor de combatere a dăunătorilor, mai ales că gândacii moderni devin tot mai rezistenți la pesticide.

loading...
PUTETI CITI SI...