Cum a intrat în România nestingherit avionul de contrabandă din Ucraina: "A fost observat cu ochiul liber de Poliția de Frontieră"

Postat la: 13.08.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Cum a intrat în România nestingherit avionul de contrabandă din Ucraina:

MApN a recunoscut că nu a reușit să localizeze pe radare avionul folosit de contrabandiștii ucrainieni, care a intrat ilegal în România în noaptea de vineri spre sâmbătă, 7 august, și care a fost interceptat un MiG al grănicerilor ucrainieni.

"În data de 7 august, ora 6.28, Centrul de Operaţii Aeriene a fost informat de către Structura Poliţiei de Frontieră Vicovul-de-Sus, că o patrulă a observat şi a auzit un aparat de zbor de mici dimensiuni care a survolat frontiera de stat din Ucraina în România. Ca urmare a informării primite, au fost luate măsurile specifice prevăzute în planurile elaborate pentru astfel de situaţii, cu accent pe întărirea supravegherii aeriene în zonă, concomitent cu reanalizarea înregistrărilor informaţiilor furnizate de radarele în funcţiune.

Din analiza informaţiilor la dispoziţie nu au rezultat date care să confirme, în mod obiectiv, utilizarea neautorizată a spaţiului aerian naţional în zona de referinţă", arată MAPN, în răspunsul pentru G4 Media.

Cu toate astea, Poliția de frontieră a explicat într-o poziție pentru Europa Liberă că forțele de ordine au văzut cu ochiul liber aeronava și că apoi au anunțat Centrul de Operații Aeriene de la Balotești din cadrul Forțelor Aeriene Române. Totodată, aceștia au notat că în zonă sunt trei camere de termoviziune, una fixă și două mobile, însă acestea nu ar fi fost îndreptate spre traseul avionului.

În acesst caz, MAPN afirmă că aeronavele de mici dimensiuni pot scăpa radarelor.

"Cu toate acestea, în funcţie de caracteristicile terenului şi condiţiile meteorologice din zona de dispunere a radarelor, a suprafeţelor de reflexie şi a caracteristicilor de zbor ale aeronavelor, pot apărea situaţii de diminuare a distanţelor şi înălţimilor de descoperire.

În situaţii particulare, pe timp de pace, evoluţia unor aeronave de mici dimensiuni şi cu suprafeţe reduse de reflexie, în proximitatea frontierei de stat poate fi dificil de detectat, pentru perioade reduse de timp şi la înălţimi de zbor foarte mici".

MAPN susține că după acest incident de securitate a luat măsuri ca situația să nu se mai repete.

"În scopul întăririi apărării spaţiului aerian naţional şi evitării situaţiilor specificate anterior, Statul Major al Forţelor Aeriene colaborează permanent cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu prin luarea unor măsuri specifice precum: repoziţionare de radare şi reconfigurare a parametrilor de descoperire, intensificarea zborurilor de antrenament, cercetare şi observare în proximitatea frontierei de stat şi suplimentarea periodică a forţelor şi mijloacelor din serviciul de luptă pentru creşterea capacităţii de reacţie împotriva mijloacelor aeriene care evoluează la înălţimi şi viteze mici", arată MAPN.

Avionul An-2 a fost interceptat de un MiG-29 al Brigăzii de aviație tactică „Oleksandr Pokryshkin" Sevastopol și forțat să aterizeze la ora 7.30 pe unul dintre aerodromurile din districtul Kosiv (Cosăuți).

"Agenți ai Serviciului de Poliție al Frontierei de Stat și militari ai unității speciale DOZOR au reținut 4 persoane. După ce aerona­va a aterizat, au încercat să scape într-o mașină", precizează un comunicat al Servi­ciului de Stat al Grănicerilor din Ucraina.

De pe aerodromul militar s-a ridicat în aer o aeronavă militară pentru a determina aterizarea aero­navei suspectă de contrabandă și, în orice caz, de trecere frauduloasă a frontierei ucraineano-române. Astfel, la ora 7:30, avionul civil An-2 a fost interceptat de un MiG-29 al Brigăzii de aviație tactică „Oleksandr Pokryshkin" Sevastopol, potrivit presei din țara vecină care citează, la rândul său, din contul de facebook al Comandamentului Forțelor Aeriene. MiG-ul a forțat pilotul de pe An-2 să ate­rizeze pe un aerodrom unde, în ciuda încercărilor contrabandiștilor de a fugi, au fost prinși de oamenii legii, relatează obiectivdesuceava.ro

Oamenii reținuți sunt suspectați de contrabandă. Infracțiunile au fost raportate la parchet și la structurile regionale de la Cernăuți și Ivano - Frankovsk ale Serviciului de Securitate al Ucrainei.

loading...
PUTETI CITI SI...