Cum a ajuns Mamaia o Cenuşăreasă din perla litoralului românesc. De ce au migrat turiştii spre staţiunile din sud

Postat la: 19.07.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Cum a ajuns Mamaia o Cenuşăreasă din perla litoralului românesc. De ce au migrat turiştii spre staţiunile din sud

Cândva Perla litoralului românesc, aşa cum era supranumită, Mamaia a devenit o Cenuşăreasă, turiştii migrând spre alte plaje aflate mai spre sudul litoralului.

Pe lângă problemele cu care se confruntă întreg litoralul românesc, Mamaia a fost de la începutul verii în atenţia tuturor, ca urmare a faptului că mai mulţi turişti s-au plâns de modul în care s-au mărit plajele cu fonduri europene şi că parcarea a devenit un lux. În acest sezon estival, unele sectoare de plajă au fost predate cu întârziere, nici acum nu s-a finalizat licitaţia pentru sectoarele unde a expirat contractul, iar turiştii se plâng că pe zonele extinse nu primesc servicii de calitate.

Nicolae Bucovală, preşedintele Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, spune că la începutul sezonului estival hotelierii care aveau concesionate sectoare de plajă adiacente plajei mărite au fost nemulţumiţi, pentru că plajele au fost predate de administrator, respectiv Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral, cu întârziere. „Am fost nemulţumiţi în lunile mai şi iunie întrucât nu ştiam unde că montăm şezlongurile sau umbreluţele. De la 1 iulie de abia am început să aranjăm plajele", spune el.

Pe litoral, nici până acum 12 sectoare de plajă, în suprafaţă de 61.911 de metri pătraţi din staţiunile Năvodari, Costineşti, Neptun, Jupiter, Venus şi Cordon Venus - Saturn, nu au fost atribuite, deşi ne aflăm în plin sezon estival. Mai mulţi agenţi economici au reclamat întârzierea cu care a demarat procedura de licitaţie, spunând că nu au timp să amenajeze sectoarele de nisip, având în vedere faptul că sezonul e scurt, şi, practic, la 1 septembrie, acesta e pe sfârşite. Acesta este şi motivul pentru care mulţi au refuzat să mai depună oferte.

Deşi se ştia de mai mult timp că expiră contractele, procedura de licitaţie a demarat cu întârziere. Data limită de depunere a ofertelor a fost 7 iulie, deschiderea ofertelor s-a făcut la 8 iulie, iar comisia încă analizează ofertele, aşa cum a spus Paul Cononov, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea litoral. „Ne aflăm în etapa de evaluare a ofertelor. S-au depus multe oferte. Sunt şi sectoare foarte dorite, dar şi zone unde nu a venit nimeni", spune el.

Pe tot litoralul sunt 433 de contracte de concesionare a plajei. „Am respectat termenele impuse de lege. Pentru a scoate licitaţie este nevoie de o HG, de o documentaţie care să primească mai multe aprobări, de o comisie de licitaţie care este compusă din reprezentanţii mai multor autorităţi", explică Paul Cononov. Nici plajele extinse din Mamaia Nord nu sunt pe placul tuturor turiştilor şi al operatorilor de plajă. Turiştii se plâng că străbat mulţi metri ca să ajungă la apă, iar operatorii economici că nu mai au deschidere la Marea Neagră.

Mai mulţi turişti care au ales în această vară să vină în vacanţă în această zonă şi-au exprimat nemulţumirile pe reţelele sociale. „Ar trebui să vă pun să plătiţi îngheţata copilului!! V-a trebuit vouă să măriţi plajele, nu înţeleg de ce! De la beach bar până la şezlong i s-a topit băiatului îngheţata, a curs peste tot pe plajă, nici nu a mâncat-o. Ce dracului aţi gândit când aţi făcut o astfel de prostie?!?", încearcă să se dumirească un turist.

Un altul se plânge de faptul că nisipul extras din mare este dur, plin de scoici, ceea ce face dificil mersul în picioarele goale. „Nu contestă nimeni că plaja trebuia extinsă. Problema este cum s-a făcut asta. În Dubai s-au construit teritorii întregi pe apă cu aceeaşi tehnică de înnisipare, însă acolo este nisipul ok, la noi plaja este într-adevăr neprietenoasă. Nu ai cum să mergi la apă fără încălţări, iar apa este adâncă, adio lăsat copiii în apă".

Alţi turişti spun că cei care se plâng de nisipul dur din Mamaia ar trebui să se gândească la faptul că şi alte plaje din ţări frecventate de români sunt cu plaje „neprietenoase". „La greci nu vă înţeapă pietricelele la picioruşe? îi dă altul replica.

Taxele de parcare au fost un alt motiv care i-a alungat pe mulţi turişti. Municipalitatea a introdus taxe pe fiecare loc de parcare din staţiune. Prin lege, hotelierii şi proprietarii de pensiuni sunt obligaţi să asigure parcare pentru turişti. Cum însă s-a construit haotic şi multe hoteluri nu deţin aşa ceva, turiştii vor plăti bani mulţi pentru parcare.

Astfel, turiştii care vin în vacanţă pe litoral cu autoturismul, în staţiunea Mamaia, vor plăti parcarea, după cum urmează: 2 lei pentru o oră, 6 lei pentru două ore, 10 lei pentru trei ore, apoi câte 4 lei fiecare oră în plus. Asta înseamnă, că pentru o zi şi o noapte, şoferii vor achita 94 de lei, incluzând aici şi o jumătate de oră gratuită. Plata se face prin SMS, printr-o aplicaţie, sau cu ajutorul unor tichete de parcare.

loading...
PUTETI CITI SI...