Creștere cu 79% a mortalității cancerigene sub 50 de ani: Există 5 cauze din ce au descoperit experții britanici

Postat la: 29.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Creștere cu 79% a mortalității cancerigene sub 50 de ani: Există 5 cauze din ce au descoperit experții britanici

Experții britanici dau un avertisment serios persoanelor sub 40 și 50 de ani, după ce studii recente au descoperit că există o tendință periculoasă în rândul populației tinere în privința stilului deficitar de viață. Astfel, cancerul lovește mortal sub 50 de ani, având o creștere uriașă de 79% între anii 1990 și 2019, conform cercetărilor experților.

Printre cauzele constatate privind această creștere neobișnuită a cazurilor de cancer și a mortalității premature la tineri și la vârste mijlocii, se numără consumul de alimente ultraprocesate, alcoolul și vapatul (dispozitive de fumat). Anul trecut, vorbitorii de la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică - cea mai eminentă conferință despre cancer din lume - au venit cu un avertisment îngrozitor.

Ratele de cancer colorectal au crescut rapid la vârsta sub 40 de ani, au spus ei, atât de mult încât se așteaptă ca cazurile să se dubleze în această grupă de vârstă până în 2030, boala urmând să devină sursa numărul unu de decese prin cancer pentru persoanele între 20 și 49 de ani, până la sfârșitul deceniului.

„Studiile arată această creștere a cancerului colorectal cu debut precoce", spune dr. Dimitra Lamprinaki, cercetător la Institutul Quadram din Norwich, Marea Britanie. „Problema este că unele dintre aceste cazuri sunt asimptomatice, dar și persoanele mai tinere pot ignora semnele de cancer care ar putea progresa și apoi să fie greu de îndepărtat."

Aceasta face parte dintr-o tendință generală. Cazurile de cancer la nivel mondial la persoanele sub 50 de ani sunt în creștere rapidă, crescând cu 79% între 1990 și 2019, potrivit cercetărilor recente. Dar, în timp ce factorii stilului de viață, cum ar fi dietele foarte procesate și consumul intens de alcool în generația milenară, sunt susceptibili de a fi de vină, oamenii de știință au descoperit o nouă legătură importantă - microbii care sunt alimentați de aceste obiceiuri proaste și, ulterior, conduc la cancere mai agresive și mai rezistente la tratament.

Igiena orală deficitară

Clinica privată Pure Periodontics din Londra a asistat la o creștere uimitoare a bolilor gingiilor la pacienții mai tineri. Ei atribuie acest lucru dietelor încărcate în zahăr și acizi, împreună cu creșterea vapatului la vârsta sub 40 de ani, un obicei care inhibă fluxul de sânge către gingii, crescând susceptibilitatea la infecții și îngreunând vindecarea.

Consum mare de carne procesată

Potrivit revistei Nature, una dintre cele mai puternice creșteri ale ratelor de cancer la sub 50 de ani a fost cea a cancerului de stomac. Unul dintre cei mai cunoscuți factori de risc pentru cancerul de stomac este bacteria Helicobacter pylori (H. pylori), despre care se crede că este responsabilă pentru aproximativ 40% din cazuri în Marea Britanie. H. pylori trăiește în straturile mucoase care căptușesc stomacul și contribuie la afecțiuni precum gastrita atrofică, inflamația cronică și subțierea mucoasei stomacului, care poate evolua apoi la cancer.

Sexul oral

Nu numai bacteriile pot genera cazuri de cancer, ci și virușii au fost legați de diferite forme ale bolii. Specialiștii din Marea Britanie au descris ratele în creștere ale cancerului bucal, în special la persoanele cu vârsta între 40 și 49 de ani, jumătate dintre aceste cazuri fiind legate de o tulpină a papilomavirusului uman cu transmitere sexuală (HPV), cunoscută sub numele de HPV-16, care poate fi transmisă prin sex oral.

Alimente ultraprocesate

Bacteria F. nucleatum nu numai că face cancerele mai rezistente la tratament, dar poate, de asemenea, să conducă în mod activ boala, în special în intestin. Cercetătorii care au studiat această bacterie, precum și anumite specii de E.coli care au fost, de asemenea, asociate cu cancerul colorectal, cred că o dietă bogată în alimente ultraprocesate poate modifica compoziția microbiomului intestinal într-un mod care permite acestor specii să înflorească, crescând riscul de progresie a cancerului printr-o serie de mecanisme.

Alcoolul în exces

Cu toate acestea, există și alte cazuri de cancer la tineri în care implicarea microbiană nu a fost încă identificată. De exemplu, cancerul testicular este cel mai frecvent cancer tumoral solid care este diagnosticat la bărbați tineri și, potrivit NHS, numărul de cazuri identificate în fiecare an în Marea Britanie s-a dublat din anii 1970 din motive pe care specialiștii în cancer încă încearcă să le facă înțelese. Tinerii care consumau 14 sau mai multe băuturi alcoolice pe săptămână s-au dovedit a fi expuși unui risc mai mare, împreună cu o dietă bogată în grăsimi, carne roșie și produse lactate, precum și săracă în fructe și legume.

loading...
PUTETI CITI SI...