Corpuri extraterestre ascunse în gheață. O descoperire neobișnuită la 2 kilometri adâncime sub Antarctica!

Postat la: 10.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Corpuri extraterestre ascunse în gheață. O descoperire neobișnuită la 2 kilometri adâncime sub Antarctica!

Un grup international de oameni de știință, care a publicat un studiu în revista Science, a confirmat o descoperire extraordinară la 2 kilometri adâncime sub gheața din Antarctica. Experții au găsit dovezi privind detectarea particulelor extraterestre denumite neutrini în calota polară, cu ajutorul Observatorului Ice Cube.

Aceste "particule fantomă" evazive provin din univers, unde la 47 de milioane de ani-lumină există o galaxie încărcată cu găuri negre denumită NGC 1068 și care aruncă fluxuri de particule enigmatice care bântuie prin spațiu și ajung și pe Pământ, potrivit CNET. Imediat după ce au apărut, mănunchiuri din aceste corpuri invizibile (cu ochiul liber) minuscule se cufundă prin întinderea cosmică. Ele zboară până când, ocazional, se lovesc de un detector adânc sub suprafața Pământului, în Antarctica. Călătoria neutrinilor este fără întreruperi. Dar oamenii de știință așteaptă cu răbdare să ajungă. Poziționat într-o zonă cu aproximativ 1 miliard de tone de gheață, la mai mult de 2 kilometri (1,24 mile) sub Antarctica, se află Observatorul de neutrini Ice Cube.

Când neutrinii ajung pe continental alb, Ice Cube este pregătit să îi detecteze. Într-o lucrare publicată vineri, 3 noiembrie 2022, în revista Science, echipa internațională din spatele acestui experiment ambițios a confirmat că a găsit dovezi ale 79 de „emisii de neutrini de înaltă energie" provenind din jurul locului în care se află NGC 1068, deschizând ușa pentru noi tipuri de fizică. Aceste particule fantomă, așa cum au spus Justin Vandenbroucke de la Universitatea din Wisconsin-Madison, Statele unite și un membru al echipei Ice Cube, sunt apte să rezolve două mistere majore în astronomie.

În primul rând, o bogăție de galaxii din universul nostru se laudă cu goluri gravitaționale monstruoase în centrele lor, găurile negre atingând mase de milioane până la miliarde de ori mai mari decât cele ale soarelui nostru. Și aceste găuri negre, atunci când sunt active, aruncă jeturi de lumină din măruntaiele lor emițând suficientă strălucire pentru a eclipsa fiecare stea din galaxie. „Nu înțelegem cum se întâmplă asta", a spus simplu Vandenbrouke. Neutrinii ar putea oferi o modalitate de a studia regiunile din jurul găurilor negre. În al doilea rând este problema generală, dar persistentă, a razelor cosmice.

Nici nu știm cu adevărat de unde provin razele cosmice, dar aceste șiruri de particule ating energii de milioane de ori mai mari decât putem avea aici, pe Pământ, cu acceleratoarele de particule construite de oameni, precum cel de la CERN de la Geneva. Să menționăm faptul că aceste corpuri extraterestre denumite particule fantomă sau neutrini, au o masă extrem de mica, de 0,8 electronivolți, fiind practice invizibile, putând fi detectate doar de instalația Ice Cube din Anatarctica. Pentru comparație, să spunem că un electron are masa de 511.000 de electronivolți.

loading...
PUTETI CITI SI...