Copil de 11 ani cu fractură gravă - "urgentă zero" - lăsat de asistenţii sociali să agonizeze timp de 14 ore

Postat la: 22.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Copil de 11 ani cu fractură gravă -

Caz incredibil la Casa Dale, din Săcele! Asociaţia pentru Siguranţă Urbană şi Mediere Braşov a dezvăluit că, săptămâna trecută, joi seara, un copil de 11 ani şi-a rupt mâna.

Doi angajaţi ai Protecţiei Copilului erau de serviciu în acel moment, însă gemetele de durere ale micuţului şi lacrimile acestuia nu le-au stârnit măcar atenţia. Abia vineri dimineaţa, în jurul orei 10,00, la mai bine de 14 ore de la producerea accidentului, angajaţii centrului au sunat la 112 şi o ambulanţă SMURD a venit să-l preia pe băieţel. Medicul sosit la Casa de Tip Familial Dale, după evaluarea şi examinarea copilului, a stabilit că este o urgenţă de grad zero şi au transportat copilul la serviciul UPU al Spitalului de Copii Braşov. După ce a primit îngrijirile medicale necesare, micuţului i-a fost pus un aparat gipsat pe antebraţul mâinii stângi.

„Cum este posibil aşa ceva? Ce au făcut angajaţii care se aflau de serviciu la Casa Dale? Ce a făcut şefa Orfelinatului? Cât de inuman trebuie să fii, să nu reacţionezi, în niciun fel şi să nu faci ceea ce trebuie? Pe noi nu ne mai miră nimic! Într-o instituţie cu numeroşi angajaţi cercetaţi penal, unii condamnaţi definitiv, alţii trimişi în judecată, o instituţie în care copiii sunt violaţi, abuzaţi sexual, bătuţi, umiliţi, înfometaţi, ce aşteptări poţi să ai!?", a declarat preşedintele ASUM Braşov, Ionel Spătaru.

„O instituţie în care unele concursuri şi achiziţii ridică multe semne de întrebare şi nimeni nu face nimic!? Nu mai solicităm nimănui nimic! Am făcut acest lucru, dar degeaba! Consiliul Judeţean Braşov menţine, în continuare, o conducere interimară, neprofesionistă, dezinteresată la Protecţia Copilului Braşov! Colegiul de Conducere de la Protecţia Copilului Braşov, condus de Maria Dumbrăveanu (secretarul Consiliului Judeţean Braşov), este total dezinteresat! Bine că îşi încasează indemnizaţiile... În rest, nimic, linişte!", a adăugat Spătaru.

Că preşedintele ASUM Braşov are perfectă dreptate în afirmaţiile sale rezultă foarte clar şi din răspunsul DGASPC Braşov. „Este vorba despre un caz petrecut la data de 15.04.2021, la CTF Dale. Doi dintre copii s-au jucat, unul dintre ei a căzut şi s-a lovit la mână. În seara respectivă, niciunul dintre cei implicaţi nu a anunţat personalul de serviciu, aflat în alte încăperi ale casei de tip familial.

A doua zi dimineaţă, copilul a spus educatorului de serviciu că îl doare mâna. A fost anunţat imediat asistentul medical, care a evaluat situaţia copilului. Ulterior, a fost apelat serviciul de urgenţă 112. Copilul a fost preluat de ambulanţă şi transportat la spital, unde s-a constatat fractura mâinii. I s-a aplicat o atelă gipsată şi, câteva ore mai târziu, s-a întors în casa de tip familial", a precizat DGASPC, într-un răspuns semnat de directorul general, Julieta Gârbacea, directorul adjunct, Mihai Priboi şi purtătorul de cuvânt, Lidia Mailat.

De remarcat este faptul că numărul camerelor din Casa Dale este de 3, astfel că nu putem vorbi despre o casă foarte mare, cu mulţi copii, în care asistenţii sociali să fie foarte departe şi să nu audă ţipetele de durere ale micuţului. Din răspunsul conducerii Protecţiei Copilului Braşov rezultă că este firesc ca persoanele plătite să îi îngrijească pe micuţi să stea, liniştite, în alte încăperi şi să nu-i verifice pe micuţi înainte de culcare. Poate, dacă le-am cere să le spună micuţilor „Noapte bună!", ar fi un efort mult prea mare, dar ar putea măcar să treacă, înainte să doarmă copiii, să vadă dacă aceştia sunt bine sau dacă sunt toţi.

Am cerut să aflăm ce măsuri au fost luate în urma neglijenţei angajaţilor, mai ales că, potrivit medicilor UPU, o fractură deschisă, aşa cum avea copilul, era o urgenţă de grad 0, deoarece se poate infecta ori se poate forma un cheag de sânge şi se poate ajunge chiar la decesul pacientului. „Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a dispus verificarea acestui caz", a mai transmis, sec, DGASPC Braşov. Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care, în fiecare an (cu excepţia anului trecut, când au fost necesari mulţi bani în Sănătate, pentru combaterea pandemiei), cei mai mulţi bani din bugetul Consiliului Judeţean Braşov sunt alocaţi DGASPC.

loading...
PUTETI CITI SI...