Consumul de droguri a atins cel mai înalt nivel din istoria României. Vârsta a scăzut până la 13-14 ani

Postat la: 22.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Consumul de droguri a atins cel mai înalt nivel din istoria României. Vârsta a scăzut până la 13-14 ani

România are o problemă uriașă cu consumul de droguri, acest fenomen ajungând la „cel mai mare nivel din istorie", după cum scrie Ediția de Dimineață, citând specialiști în domeniu.

Fenomenul a luat o amploare fără precedent în țară noastră, procentul adolescenților între 14 și 18 ani care au consumat cel puțin o dată un tip de drog ilicit fiind de aproximativ 10%, afirmă prof.dr. Cătălin Țone, expert antidrog, citat de R3Media.

Aceste date sunt confirmate de Agenția Națională Antidrog. Țone spune că liceenii sunt pe primul loc la consumul de droguri, dar vârsta scade din ce în ce mai mult.

Expertul mai precizează că orașele mari sunt locurile unde se consumă cel mai mult. De asemenea, festivalurile muzicale sunt astfel de locuri. Sunt numeroase mărturii despre cât de ușor se pot procura drogurile de la astfel de evenimente muzicale.

„Fenomenul a crescut ca intensitate în zonele universitare, în zonele cu o populație densă. Menționez Iași, Timișoara, Brașov, Cluj, în general, județele cu aflux de tineri, fie că sunt minori din colegii și licee, fie că vorbim despre studenți. Aș menționa și Constanța și aș ține cont și de faptul că acolo sunt niște festivaluri, este o perioadă de patru-cinci luni de distracție. Liceenii sunt pe primul loc în ce privește consumul, dar vârsta debutului în consum a scăzut, statistic vorbind. Adică sunt tot mai mulți tineri care debutează undeva în jur de 13-14 ani", a spus Țone în cadrul emisiunii "Serviciul de Noapte cu Maria Țoghină", de la Radio România Actualități.

Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, după noile substanţe psihoactive, atât de populația generală, cât şi de cea școlară. Chiar dacă este considerat un drog ușor, canabisul provoacă dependență, pshihoze și chiar polidependență, atrage atenția Cătălin Țone, expert antidrog.

„Nu există droguri bune sau rele, există droguri și punct. Cel mai consumat este canabisul pentru că e considerat un drog ușor, se instalează gradul de dependență mai greu. Dar provoacă dependență cronică, psihoze, probleme serioase și un procent important din canabisul de pe piață e stropit cu substanțe chimice si atunci vorbim de polidependență și de cocktail -uri periculoase pentru creier", a spus domnia sa.

Țone spune că familia are un rol important și trebuie să-i prevină pe copii de pericolul drogurilor.

„Copiilor trebuie să le vorbim despre droguri de la 7 - 8 ani, pentru că au acces la internet, au acces la conținut. Trebuie sa fim părinți activi, să vedem exact anturajul, cum comunică și care este situația la școală. E vorba de a putea ajuta copilul să depășească o anumită perioadă de vulnerabilitate și tentațiile anturajului. Uităm frecvent că toată zona de comunicare e foarte importantă. A-ți lua copilul cu tine la diferite activități un lucru foarte important", a explicat Cătălin Țone, expert antidrog.

loading...
PUTETI CITI SI...