Colaps climateric in urmatorii ani: Urmează schimbări meteorologice profunde după ce curenţii din Oceanul Atlantic au slăbit ireversibil

Postat la: 06.08.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Colaps climateric in urmatorii ani: Urmează schimbări meteorologice profunde după ce curenţii din Oceanul Atlantic au slăbit ireversibil

Sistemul de curenţi din Oceanul Atlantic, care stă la baza climatului din emisfera nordică, ar putea slăbi atât de mult în intensitate, încât ar putea determina în curând mari schimbări la nivelul fenomenelor meteo globale, potrivit unui studiu ştiinţific.

Sistemul de circulaţie Atlantic-Meridional (AMOC) este un sistem amplu de curenţi oceanici, care transportă apă caldă de la tropice înspre nord către Atlanticul de Nord. Pe măsură ce atmosfera se încălzeşte din cauza creşterii cantităţii de emisii de gaze cu efect de seră, suprafaţa oceanică de dedesubt reţine mai multă căldură. Un potenţial colaps al sistemului ar putea provoca consecinţe severe pentru sistemele meteorologice globale. Modelele climatice au arătat că AMOC este la cel mai slab nivel din peste 1.000 de ani. Cu toate acestea, nu se cunoaşte dacă diminuarea este cauzată de o schimbare în circulaţia curenţilor sau are de-a face cu pierderea stabilităţii.

Studiul, publicat în revista Nature Climate Change, susţine că diferenţa este crucială. ''Pierderea stabilităţii dinamice ar însemna că AMOC se apropie de pragul critic, dincolo de care ar putea avea loc o tranziţie substanţială şi probabil ireversibilă în practică către modul slab'', a precizat Niklas Boers din cadrul Institutului Potstdam pentru Cercetarea Impactului asupra Mediului şi autor al studiului. În urma analizei temperaturilor de la suprafaţa mărilor şi a modelelor de salinitate din Oceanul Atlantic, studiul susţine că slăbirea în intensitate din ultimul secol este probabil asociată cu o pierdere a stabilităţii.

''Concluziile susţin evaluarea potrivit căreia declinul AMOC nu este doar o fluctuaţie sau un răspuns liniar la temperaturile în creştere, ci este posibil să însemne apropierea unui prag critic dincolo de care sistemul de circulaţie poate intra în colaps'', a spus Boers. Dacă AMOC intră în colaps, va determina o răcire mai accentuată a emisferei nordice, creşterea nivelului apei în Atlantic, o scădere generală a precipitaţiilor în Europa şi America de Nord şi o schimbare a tiparului musonic în America de Sud şi Africa, a precizat Biroul Meteorologic al Marii Britanii. Alte modele climatice au preconizat o slăbire a AMOC în secolul care urmează, dar un colaps înainte de 2100 este improbabil.

loading...
PUTETI CITI SI...