Şcoala Politică Ardeleană,e fabrica de cadre a Ungariei pentru România!

Postat la: 06.07.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Şcoala Politică Ardeleană,e fabrica de cadre a Ungariei pentru România!

Guvernul ungar doreşte ca apartenenţa la naţiunea maghiară să fie un avantaj, a declarat, duminică seara, Gergely Gulyás, şeful Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, la ceremonia de absolvire a Şcolii Politice Ardelene din cadrul Mathias Corvinus Collegium (MCC), de la Budapesta.

Gergely Gulyás a subliniat că, timp de multe decenii, multe persoane maghiare au trebuit să trăiască dincolo de graniţele Ungariei astfel încât apartenenţa la naţiunea maghiară a fost un dezavantaj. Guvernul ungar va face tot posibilul, şi în anii următori, la fel ca în ultimul deceniu, pentru ca a fi maghiar,
asumarea apartenenţei la poporul maghiar şi pentru a avea un rol în păstrarea valorilor în comunitatea maghiară să reprezinte un avantaj, a declarat politicianul.

Privind realizările ultimului deceniu, ministrul a explicat că "putem fi mândri de succesele noastre în politici naţionale". Dintre acestea, poate fi cuantificat că Ungaria are cu 1,1 milioane de cetăţeni mai mult. A fost creată o legătură de drept public prin care aceste persoane nu se consideră doar maghiari, dar statul ungar îi consideră şi cetăţenii săi.

Gergely Gulyás a declarat că Ungaria este interesată de succesul organizaţiilor de peste hotare, inclusiv UDMR. Iar în urma pregătirii oferite de Mathias Corvinus Collegium, şi UDMR poate beneficia de foarte multe, a remarcat ministrul, adresând mulţumiri UDMR-ului pentru că a fost partener în acest program. În discursul său, politicianul a menţionat, de asemenea, că speră ca relaţiile maghiaro-maghiare (maghiarii din Ungaria cu maghiarii pe peste hotare) să fie la fel de intense ca înainte de pandemia de coronavirus.

Ministrul a amintit că Şcoala Politică Ardeleană a fost lansată în 2017 ca o instituţie nouă şi a făcut parte integrantă din modul de gândire, potrivit căruia, instituţiile maghiare, inclusiv cele de învăţământ, nu funcţionează doar în limitele graniţelor statului, ci ţin cont de locul unde trăiesc maghiari. Politicianul a menţionat că, în ultimii ani, la cursurile de formare ale MCC, s-au stabilit numeroase prietenii, cunoştinţe şi relaţii. Acestea pot fi baza pentru continuarea funcţionării MCC în Cluj-Napoca, în Transilvania, în Partium, în rândul maghiarilor de peste graniţele Ungariei.

Potrivit ministrului, diploma obţinută la Şcoala Politică Ardeleană este o bună scrisoare de recomandare pentru cei care sunt interesaţi de viaţa publică şi doresc să participe la viaţa publică în calitate de maghiari, fie în Ungaria, fie dincolo de graniţele acesteia. Anna Horváth, vicepreşedintele UDMR, a subliniat că absolvenţii pregătiţi la MCC se vor întoarce în Transilvania cu un bagaj de cunoştinţe practice şi experienţă, pe care le vor putea folosi în viaţa politică.

În acelaşi timp, aceasta a menţionat că o astfel de şcoală poate oferi multe cunoştinţe, cum ar fi tehnicile de negociere, analiza corelaţiei, dar este totuşi dificil să răspundem la întrebarea ce este de făcut cu faptul că în Transilvania, în România, de aproximativ 30 de ani, instituţiile politice se află pe ultimele locuri în ceea ce priveşte indicele de încredere. Rămâne o provocare pentru a le arăta oamenilor utilitatea unei cariere politice, publice şi pentru a restabili profesionalismul celor care aleg această carieră, a explicat Anna Horváth.

Zoltán Szalai, directorul general al MCC, a declarat că aproximativ 2 500 de persoane studiază în prezent, în 10 locuri, la diferite programe de formare ale MCC. Din septembrie, MCC va funcţiona în 23 de locuri, dintre care 8 în Transilvania. În Cluj-Napoca, de exemplu, MCC oferă cursuri de formare începând de la şcoala generală până la şcolile doctorale, a adăugat acesta. Potrivit planurilor, în anul şcolar 2025/2026, 10 000 de tineri maghiari din Bazinul Carpatic vor putea participa la cursurile MCC, în 35 de locuri, a anunţat directorul general al instituţiei.

Colegiul Mathias Corvinus (MCC) a lansat Şcoala Politică Ardeleană în 2017, împreună cu UDMR şi Conferinţa Tineretului Maghiar (MIÉRT), care reuneşte organizaţiile de tineret maghiare din Transilvania şi cooperează cu UDMR. Anul acesta, 17 cursanţi din anul IV şi-au primit diplomele. Împreună cu aceştia, numărul de absolvenţi ai Şcolii Politice Ardelene a crescut la 77. În materialul de prezentare al MCC se arată că scopul cursurilor de formare, destinate celor din Transilvania, este să pregătească tineri pentru a reprezenta în mod eficient valorile şi interesele comunităţilor maghiare în viaţa publică şi peste graniţele Ungariei.

loading...
PUTETI CITI SI...